Emma Barremyr

Åtta tips som hjälper dig att hantera stress och skapa mer välmående

Upplever du mycket stress i ditt liv? Stannar du någonsin upp och reflekterar hur du mår och hur stressen påverkar dig? Vi lever i ett samhälle där stress mer eller mindre är vardag och jag tror att många av oss behöver bli bättre på att ta hand om oss själva. Hur vi mår är vårt eget ansvar och vi måste hela tiden jobba med oss själva på ett medvetet plan för att vi ska må bra. Vi måste helt enkelt ge oss själva förutsättningarna för det! Vi kan inte bara gasa och köra på, tyvärr! Då säger det stopp till slut.

Jag har gjort en resa genom en utmattingsdepression och fick på så vis lära mig den hårda vägen. Idag är jag en helt ny människa jämfört med vem jag var innan ”jag gick in i väggen”. Jag har under åren efter utmattningen samlat på mig redskap som hjälper mig att hantera stress och lärt mig hur jag ska göra för att ta hand om mig själv och må bra.

I höstas gjorde jag en inläggsserie här i bloggen som handlade om just det, hur vi kan lära oss att hantera stress, stressa mindre och på så vis må bättre! Jag känner att det här är ett så jädra viktigt ämne att jag vill lyfta det igen. Här nedan får ni därför mina åtta bästa tips som hjälpt mig att skapa mindre stress och mer välmående i livet.

 

Åtta tips som hjälper dig att hantera stress

Att vara medvetet närvarande

Mindfulness. Eftersom det ligger så nära mitt hjärta börjar jag med att tipsa om att börja öva på att vara medvetet närvarande. Mindfulness handlar till stor del om att lyssna och känna in kroppens signaler, möta sig själv med acceptans och medkänsla samt att vara med det som är, precis som det är. Det hjälper oss att hantera stress, men också att förebygga stress och utmattning.

Öva på att stanna upp och observera det som sker inom dig när du upplever stress. Vilka känslor upplever du? Hur känns det i kroppen? Vad försöker kroppen säga till dig?

Lägg handen på hjärtat. Öva på att acceptera nuläget och att känna medkänsla till dig själv. På det här sättet ger du dig själv ett “andrum” i stressen och kan därför avgöra om du vill svara eller släppa det du upplever.

Det här är ingen lätt uppgift, men det handlar om att öva, öva och återigen öva. Till slut kommer du märka att det ger effekt, och det är en häftig upplevelse.

 

 

Gör en sak i taget

Innan jag drabbades av utmattningsdepression gjorde jag ofta flera saker samtidigt. Jag trodde att det gjorde mig effektiv, men i själva verket var det ju tvärt om. Jag blev ineffektiv, saker tog längre tid, jag blev mer stressad, hade svårt att koncentrera mig och var långt ifrån medvetet närvarande i det beteendet.

Det är så lätt hänt att vi läser ett mail samtidigt som vi pratar i telefon, lagar mat samtidigt som vi bakar en kaka, tänker på jobb samtidigt som vi pratar med en vän eller lyssnar på en podd under tiden som vi planerar för nästa aktivitet. Det är sjukt, men det är ofta såhär det ser ut och listan skulle kunna göras hur lång som helst. Detta är bara några få exempel.

Vi är så vana att försöka få mycket gjort på lite tid att det går av bara farten, iallafall var det så för mig tidigare. Jag trodde verkligen att jag fick mer gjort om jag försökte göra allt på en gång. Men forskning som kommer nu visar att detta sätt att förhålla sig till tillvaron både är kostsamt och ineffektivt, och att många människor skulle må bra av att oftare bara göra en sak i taget för att uppleva mindre stress och mer närvaro.

Jag gjorde en rad förändringar när jag gick i KBT-terapi, och under mindfulnesskursen som jag gick för två år sedan lärde jag mig att se det här beteendet hos mig själv. Jag insåg att det gjorde mig mindre stressad att göra en sak i taget. Vilken befrielse och viktig lärdom!

> Skrev ett inlägg om mina tankar att göra flera saker samtidigt här!

 

 

Prioritera

Det här kan låta enkelt, men ack så svårt det är. Själv har jag alltid varit en person som gillat att ha många bollar i luften och tyckt om att ha mycket att göra, men hur blir det då när energin inte räcker till och stressen blir ett faktum?

Ja då handlar det helt enkelt om att prioritera det viktigaste så att jag får tid till vila. Vi funkar inte om vi fortsätter att stressa och inte får tid till vila, det gäller både dig och mig.

Det är okej att boka om ett möte, låta tvätthögen ligga ett par dagar, skita i att städa, baka scones istället för att göra en avancerad middag, säga nej till en fest på helgen om du känner dig trött eller ta en lång sovmorgon fast att du borde göra det där och det där. DET ÄR OKEJ. Är du trött och stressad – gör bara det viktigaste och tillåt dig att ta det lugnt sen.

För mig har det funkat väldigt bra att göra prioriteringslistor. Genom att ha en lista framför mig med allt jag vill göra blir det enklare att se vad som är viktigt, samtidigt som det ger en trygghet att ha allt nedskrivet. Då kan jag lättare släppa det andra (som är mindre viktigt) och fokusera på vilan.

Sen behöver inte vila innebära att jag ligger på soffan och scrollar på telefonen. Nej vila för mig är mycket mera effektivt om jag får gå en promenad i skogen, ta ett varmt bad, göra någon mindfulnessövning eller sitta på uteplatsen med en bok.

Men för att knyta ihop säcken – upplever du stress – prioritera det viktigaste och tillåt dig att ta det lugnt också!

 

 

Lär dig säga nej

Att kunna säga nej är en av de absolut viktigaste sakerna jag lärt mig sedan jag “gick in i väggen“. Att alltid säga ja, ta på mig saker som jag inte känner att jag hinner med eller egentligen inte vill göra, och prioritera bort mig själv är ju något av det sämsta jag kan göra för mitt välmående om jag redan är stressad.

För mig tog det här väldigt lång tid att inse och jag hade länge svårt att inte få dåligt samvete om jag tackade nej till saker som jag inte hade en förklaring till. Det där dåliga samvetet alltså, så dumt.

Det var först när jag gick i KBT-terapi våren 2015 som jag insåg att jag inte behövde tacka ja till allt. Att jag kunde säga nej utan att förklara mig.

När jag väl började öva på att stanna upp och reflektera hur jag kände och vad jag ville om när jag blev tillfrågad saker så kände jag oftare och oftare att jag faktiskt kunde tacka nej, för att det var det jag VILLE och BEHÖVDE. Och jag behövde heller inte ha dåligt samvete, saker och ting löste sig ändå!

Livet handlar om att prioritera och vi behöver ofta satta upp och fundera på vad som är viktigt för oss och faktiskt värdesätta det vi mår bra av. Så nästa gång du är på väg att tacka ja till något du inte vill. Stanna upp och fundera en gång till. Öva på detta. Ett nej är mer än okej. För dig och ditt välmående.

 

 

Undvik hård träning

Om du är stressad, precis gått igenom en utmattning eller är på väg att bli utmattad är det dummaste du kan göra att träna hårt.

Träning ger ett stresspåslag i kroppen och desto hårdare du tränar desto mer stress skapas. När man tänker på träning på det sättet är det lättare att förstå att det kanske inte är så bra vid diverse stressrelaterade tillstånd. Träningen bryter ner kroppen och gör egentligen ingen nytta om återhämtningen inte är tillräcklig.

Upplever du någon form av stress, trötthet eller utmattning är det mycket bättre att satsa på lugnare träning, te.x. promenad, yoga eller mindfulness.

Det här var något som det tog länge för mig att inse, men som jag sedan lärde mig att leva med. Idag är jag så mycket bättre på att lyssna på kroppen än vad jag var tidigare att jag anpassar min träning utefter det utan att ens tänka på det.

 

> Läs mitt inlägg om träning efter utmattningsdepression här!

 

 

Sluta sträva efter ditt gamla jag

Det här tog mig ett bra tag att inse, men efter att jag fick utmattningsdepression försökte jag gång på gång att “komma tillbaka“, ända tills jag insåg att “Men gud, jag ska ju inte TILLBAKA. Nej! Jag kan ju inte sträva tillbaka till en livsstil som gjorde mig sjuk“.

Det var en sån lättnad att komma på det och sen började resan mot att hitta mitt nya jag. Det gjorde jag med hjälp av KBT-terapi, psykodynamisk terapi, medicinsk yoga och mindfulness.

I början vet jag att jag saknade “den gamla Emma“, och sörjde ganska mycket över att allt blivit som det blivit. Men idag gör jag faktiskt inte det. Det tog sin lilla tid, men idag trivs jag så mycket bättre i mig själv än vad jag någonsin gjort, och det är nog tack vare att jag jobbat med mig själv. Var sak har sin tid.

Okej, det här kanske blev flummigt, men förstår ni vad jag menar?

Om du upplever att du är stressad och att du gång på gång “faller ner” och är nära utmattning tycker jag att du ska ta en funderare på hur du lever ditt liv och vem du vill vara. Sluta sträva efter att vara som du alltid varit. Förmodligen behöver du hitta ett nytt, lugnare sätt att leva. Det kan behövas hjälp, och det är okej. Man orkar inte vara stark för länge!

 

 

Bryt ihop och gråt ut

Det finns få saker som är så helande som att bryta ihop och gråta ut, ändå försöker vi ofta att hålla igen när gråten spränger bakom ögonlocken. Varför gör vi så?

Kanske handlar det om att inte vilja visa sig svag. Att inte vilja möta de jobbiga känslorna. Att inte ha tid. Att inte vilja möta tröttheten som kommer med gråten. O.s.v. Känner ni igen er?

För mig har det har det nog varit en blandning av ovanstående när jag försökt att hålla igen och bita ihop för att inte bryta ihop. Men jag har övat mycket och lovat mig själv att inte gå och bära saker inom mig. Det tar så mycket energi i längden.

Nu för tiden gråter jag oftare och är medveten kring mitt beteende och impulsen av att vilja hålla saker inom mig. Jag vågar släppa ut det och det är så befriande efteråt!

Lova att du inte bär saker inom dig? Gråt ut om du behöver det! Tårar helar oss och gör oss starkare, inte svagare ♥

 

 

Ge dig själv tid för vila och återhämtning.

Det här är så viktigt! Att vila och återhämta sig själv. Ladda på med ny energi. Rå om själen och kroppen. Vara i nuet och ta hand om sig.

Att vila och återhämta sig själv kan innebära att gå en promenad i skogen. Det kan också vara att sitta i en fåtölj och läsa en bok. Eller gå och ta en massage. Kramas eller hålla någons hand i tystnad. Det kan vara att unna sig en hel dag från att scrolla på telefonen eller att ligga på soffan och se en film. Det kan innebära ett yogapass och att meditera en stund. Det kan också vara att sitta framför en brasa och stirra in i lågorna eller att ta ett varmt bad och låta vattnet omsluta kroppen. Det kan vara att gå och lägga sig extra tidigt en kväll eller att ta en riktigt lång sovmorgon.

Listan kan göras oändligt lång, men vad är vila och återhämtning för dig? Fundera lite. Lyssna på din själ och din kropp! Vad behöver du?

 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats