Emma Barremyr

Gravid vecka 22

 

Jahapp, så har ytterligare en vecka av graviditeten passerat! Gud, tiden bara flyger iväg, men det är skönt såklart. I fredags gick vi in i vecka 22 och eftersom jag aldrig hann ta några gravidbilder igår så får ni veckans graviduppdatering idag istället!

 

Nytt sedan förra veckan: jag har börjat känna av lite starkare sammandragningar nu och får varje gång en liten pirrande känsla i magen eftersom det påminner mig om att jag ska föda barn igen. En sammandragning är ju en form ”värk” och liknar förvärkar och de värkar man får under förlossningen, men i en mycket mildare grad. Det känns så spännande att jag ska föda barn igen och precis som förra gången ser jag fram emot förlossningen! Det är den sjukaste, mest smärtsamma men också mest fantastiska upplevelse jag vart med om. Är så nyfiken på hur den här förlossningen kommer att se ut!

Under veckan var jag även hos min barnmorska på ett hälsosamtal. Vi har ju setts ganska mycket sedan efter jul eftersom jag gått på akupunktur hos henne, men nu börjar alltså regelbundna träffar med annat fokus att komma. Dock dröjer det ända till vecka 25 innan vi ska lyssna på hjärtljud, mäta magen o.s.v. Veckans hälsosamtal hade fokus på mitt mentala mående vilket är något nytt de lagt in sedan jag var gravid sist. Jag gjorde aldrig detta hälsosamtal då, men tycker att det är så bra att de försöker fånga upp psykisk ohälsa under graviditeten i ett tidigt skede. Jag känner dock att jag mår bra psykisk, trots att det varit en jobbig graviditet. Jag sover bra, känner mig glad trots mitt fysiska mående och har sällan ångest. Även om de senaste veckorna varit sjukt jobbiga så känner jag mig positiv och lättad nu när jag är frisk och mår bättre igen. Hoppas så att det ska hålla i sig. Men Elsa i magen mådde jag mycket sämre psykiskt och kanske är hon den som fått mig att hålla mig ovanför ytan den här vintern, att jag inte haft så mycket tid att lägga fokus på mig själv och mitt mående?

Bästa med veckan som gått: att jag blivit frisk och mått mycket bättre än vad jag gjort på länge. Illamåendet har hängt i om morgnarna/ förmiddagarna och det är såklart inte kul, men att slippa huvudvärken och den där enorma tröttheten från bihåleinflammationen betyder allt just nu. Jag har haft energi och känt mig så glad den här veckan! ÄNTLIGEN!

Sämsta med veckan som gått: Morgonillamåendet! I övrigt har jag inte mycket att ”klaga på” den här veckan och jag kan nog säga att det här har varit en av de bästa veckorna sen jag blev gravid!

 

 

Veckans bebis: nu är lillasyster cirka 26 cm lång och väger 370 g, vilket är ungefär häften så lång som hon beräknas vara vid födseln, men väger alltså bara en tiondel av den förväntade födelsevikten. Så kommande veckor ska hon alltså öka rejält i vikt! Bebisen växlar mellan att vara vaken och sova och har redan en egen dygnsrytm. Jag kan säga att det är mycket aktivitet när jag vilar och på natten och inte speciellt mycket när jag är igång. Det var samma med Elsa, så fort jag var stilla och om nätterna när jag skulle sova satte hon igång med disco i magen.

Veckans mående: Sååååå mycket bättre än den senaste månaden! Jag har som jag nämnde inte haft huvudvärk och varit så mycket piggare än vad jag varit på länge, Åh det är ju underbart med energi! Jag har mått väldigt illa om morgnarna och varit nära att kräkas flera gånger, men det brukar alltid lätta framåt 10-tiden och sen mår jag bra resten av dagen. I övrigt mår jag bra och kroppen känns pigg och stark just nu. Huvudvärken som jag haft senaste tiden har gjort att jag haft en helt extrem värk och trötthet i HELA kroppen. Jag var orolig att det berodde på graviditeten, men det har släppt nu när jag är frisk igen och jag är så glad och tacksam över att äntligen få känna mig lite som mig själv igen.

Veckans mage: som den vuxit den här veckan! Jag tycker att den ser mycket större ut än tidigare på bilderna den här veckan, Jag känner mycket sparkar och rörelser och lillasyster är igång nästan hela tiden när jag sitter still. Det är svårt att förklara känslan, men jag har ofta en känsla av att hela magen håller på att vändas ut och in och jag gissar att hon gör kullerbyttor och snurrar runt där inne. Sen kommer det sparkar lite här och där och just nu är det en så mysig och behaglig känsla. Jag vet ju att rörelserna bara kommer att bli starkare och snart kommer det inte vara lika mysigt och skönt längre. Haha, så just nu njuter jag mycket av rörelserna i magen!

 

 

Veckans träning: nu är jag igång igen, ÄNTLIGEN! Inte med någon träning, men kroppen får rörelse igen och det är rörelsen som räknas! Jag har gått promenader flera gånger under veckan och mår så bra av det! Har tagit det rätt lugnt såklart för att inte chocka kroppen och bara NJUTIT av att få vara ute i friska luften, lyssnat på fåglarnas vårkvitter och känt värmen från solen samtidigt som jag fått röra på kroppen. Ljuvligt är bara förnamnet! Nu kommande vecka hoppas jag kunna köra ett par styrkepass ihop med promenaderna också.

Veckans tankar: min energi är som jag nämnde tillbaka och jag har en sån stor lust att göra saker nu! Jag älskar den känslan! Jag vill ta tag i grejer, är sugen på att rensa och plocka här hemma, vill se över och skapa någon slags lista på vad som behöver fixas innan lillasyster kommer. Jag är en sån som gillar att vara igång och få saker gjorda, men de senaste månaderna har livet hänt och jag har fått lägga allt sånt åt sidan och gjort minsta möjliga. Nu när energin är tillbaka vill jag helt enkelt göra massor och hoppas därför att energin stannar kvar några veckor. De sista månaderna är ju tyngre och mer vila behövs. Med Elsa var jag väldigt trött sista tiden så därför jag ska verkligen njuta nu när jag har lite energi och får må bra!

 

Hur mår ni och vad händer i era liv just nu? Gravida eller icke gravida – dela gärna med er!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Vad härligt att du mår så mycket bättre nu! Det har nått sin kulmen och nu väntar härligare dagar, är jag säker på! Det förtjänar du sååå<3

stats