Emma Barremyr

Hur kan man tillåta sig stunder av ingenting?

LÄSARFRÅGAN:

Jag har precis som dig väldiga problem med magen vilket benämns IBS, som alltid när det inte finns något konkret att ta på.. Provat hit och dit en massa olika upplägg men där egentligen ingenting har funkat fullt ut utan det är helt och hållet upp till dagen och veckan i övrigt, vilket gör det ännu svårare!

Mindfulness är något jag stött på mycket på sistone och önskar att jag hade mer ro att utöva detta, dock har jag så svårt att tillåta mig till den stunden och att komma ner i varv, blir så fort otålig. Har du några tips till att verkligen genomföra dessa stunder?

SVAR:

Jag lider med dig, för jag vet precis hur det är. Precis som du skriver är det mycket dagsform och det är svårt eftersom man aldrig vet hur man kommer att må.

Jag är nästan helt övertygad om att IBS är en effekt av ”dagens stressade samhälle”. Stress påverkar magen negativt och jag tror faktiskt att det är stressen som har skapat magproblem hos så många idag. Bara genom att gå tillbaka till mig själv kan jag se kopplingar och hur mitt mentala mående och sinnestillstånd hänger ihop med mitt mående i magen.

När jag är ”stressad” får jag ofta problem med förstoppning, halsbränna, ont i magen, illamående, gaser o.s.v. Det tar enorm energi och gör mig så trött! Det är som att hela kroppen skriker bakut och på något vis försöker få mig att lugna ner mig genom dessa signaler.

Idag har jag lärt mig att lyssna och mindfulness har varit ett väldigt effektivt redskap för mig, även om det varit långt ifrån lätt att ta till sig det.

För att svara på din fråga så tror jag att det här med att ”ha svårt för att komma ner i varv” är ganska vanligt idag. För många av oss tar det emot just för att vi är så ovana att inte göra något alls. Vi är vana att hela tiden kunna sysselsätta oss, fly från tankar och känslor. Vi är helt enkelt inte vana att bara vara med oss själv och det kan kännas väldigt obehagligt.

Det här beteendet gör det såklart svårt att faktiskt stanna upp och inte göra någonting. Vi har alltid våra telefoner till hand och när vi får tråkigt tar vi dem till sällskap. Informationen där tar aldrig slut. Det är svårt att göra något som kanske både känns obehagligt och svårt. Jag har också varit där och kan känna samma sak än idag när jag sitter och mediterar. Men JUST DÄRFÖR tänker jag att jag behöver det extra mycket.

När det är jobbigt att fokusera, när jag känner mig rastlös i kroppen och tankarna bara går runt runt, ja det är just då som jag behöver det som mest.

Mitt tips är att testa att utforska otåligheten! Vad händer om du bara låter den vara där utan att ge den din uppmärksamhet? Följ gärna någon guidad meditation så att du har något fokus att hela tiden gå tillbaka till. Det brukar vara lättare då. Kom ihåg att otåligheten bara är en känsla, kanske försöker den säga dig något?

IMG_2955

Lite flummigt svar kanske, men jag hoppas du förstår vad jag menar och blev lite klokare!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats