Emma Barremyr

Att börja med mindfulness

Kompisar! Ni är så många som frågar hur ni ska gå till väga för att börja med mindfulness. Jag vet att det kan verka som en stor utmaning om du aldrig gjort något liknande tidigare, men faktum är att det inte är så svårt. Du behöver inte följa något schema och sitta med meditationer varje dag om du inte vill. Det går att öva i vardagen också, på helt vanliga grejer som du gör.

Övningen handlar om att försöka göra det du gör på ett medvetet sätt och så närvarande som möjligt. Lägg märke till vad du upplever, hur det känns i kroppen o.s.v. när du gör det du gör. Tankar kommer och uppmärksamheten far iväg, och det är helt normalt. Träningen handlar om att hela tiden föra tillbaka uppmärksamheten till det du gör och upplever just nu. Kanske tar en övning 5 minuter och du behöver föra tillbaka uppmärksamheten femtio eller hundra gånger? Då gör du det, det är det som är själva träningen. Desto mer du övar desto mer kommer du att inse att det blir lättare att behålla uppmärksamheten på det du gör.

Img 9426

Här är fem tips på när du kan öva mindfulness i vardagen!

→ Öva på att vara närvarande när du äter. Känn smaken på maten, upplev hur det känns i kroppen, hur maten känns i munnen o.s.v. Här finns ett konkret tips på hur du kan äta medvetet!

→ Klä på och av kläder medvetet. Känn klädernas struktur mot kroppen, hur rörelserna du behöver göra känns i kroppen, sträcker det någonstans. Vad lägger du märke till? Gör det gärna extra långsamt.

→ Gå en promenad medvetet. Undvik att lyssna på musik eller podd och lämna helst telefonen hemma helt och hållet. Lägg märkte till vad du kan se runtomkring dig, vad du hör för ljud, hur rörelsen känns i kroppen o.s.v. Vad upptäcker du?

→ Duscha medvetet. Känn vattnet mot kroppen, hur känns det? Hur känns temperaturen och hur känns det när vattnet rinner ner för kroppen? Kan du lägga märke till något speciellt? Vad upplever du när du tvålar in dig eller schamponerar håret? Hur känns det att skölja dig i vattnet efter det?

→ Stå i kö medvetet. Att behöva stå i kö dyker upp då och då i våra liv. Försök tt se den stunden som en stund av stillhet, lugn och återhämtning. Ta kontakt med din andning. Hur känns andetaget i din kropp? Testa sedan att rikta uppmärksamheten till olika delar av kroppen och se vad du upptäcker i t.ex. ben och fötter, bäckenet, magen, bröstkorgen, rygg och axlar, huvud och hals.

Och varje gång din uppmärksamhet far iväg under träningen lägger du bara märke till det. Noterar var din uppmärksamhet är och för sen med varsamhet och vänlighet mot dig själv tillbaka uppmärksamheten till det du håller på med.

Lycka till!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats