Emma Barremyr

Gravid vecka 17

Nu är vi i vecka 17 och mer än 40% av graviditeten är avklarad. Det känns lite smått overkligt… jag blev ju nyss gravid? Men samtidigt känns det som om jag varit gravid i en hel evighet. Så konstigt det där. Upplever att den här graviditeten går snabbare, trots att jag mår sämre, men det är väl vanligt att det är så när man redan har småbarn. Tiden bara försvinner!

Iallafall, här kommer en uppdatering från vecka 17!

Nytt sedan förra veckan: det där lilla fladdret jag känt de senaste veckorna har gått och blivit riktiga rörelser nu. Kan verkligen känna lilla Mini böka runt där inne och ge ifrån sig små kickar. Det varken känns eller syns något på utsidan än så länge, men jag känner de där buffarna väldigt tydligt, vilket är himla mysigt!

Jag har även börjat känna av sammandragningar i livmodern. Minns att jag började göra det i ungefär samma vecka även förra graviditeten. Det gör inte ont, är obehagligt eller så på något sätt, utan det är mer att jag känner att magen blir lite hård ibland, vilket är helt normalt eftersom livmodern börjar träna sig inför förlossningen tidigt i graviditeten. Känslan är lite skön, jag vet inte varför, men det ger liksom ett pirr i hela kroppen som ger mig något slags välbefinnande!

En annan sak som hänt den här veckan är att mina bröst exploderat! De har vuxit säkert det dubbla på väldigt kort tid och ömmar väldigt mycket just nu. Bröstvårtorna har varit väldigt ömma sedan starten av graviditeten, men de gör också extra ont just nu.

Bästa med veckan som gått: jag har sovit väldigt bra! Jag kan fortfarande ligga skönt på mage om nätterna och jag är tacksam för varje natt det går. Jag är en magsovare som har väldigt svårt att hitta ett skönt sätt att sova på om jag inte får ligga på mage. Med Elsa i magen kunde jag ligga på mage/ framstupa sidoläge fram till vecka 30 ungefär innan jag fick börja sova på sidan, så hoppas jag kan fortsätta sova gott på mage ett tag till!

Sämsta med veckan som gått: jag har haft lite mindre illamående, men har varit sjukt trött och inte haft lust till speciellt mycket. Min kropp bakar en bebis så det är väl inte så konstigt, men önskar ändå att jag kunde få känna mig lite piggare! Gäspar och längtar efter att få sova hela dagarna nu, trots att jag oftast sover 8-9 timmar per natt.

 

 

Veckans bebis: i början av vecka 17 är barnet 16 cm långt och väger runt 90 g, och i veckans slut kommer det att vara 18 cm och väga 120 g. Helt sjukt att jag snart har en TVÅ DM(!!!) lång lite bebis i magen nu. Hen växer fort! Huvudet är fortfarande stort i förhållande till kroppen, men börjar se mer proportionerligt ut än tidigare. Ögonen är slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har vuxit ut. På huvudet växer mer och mer hår och alla fingrar och tår har nu fått små naglar. Barnets hjärta pumpar runt ungefär 24 liter blod per dygn och barnet kan nu uppfatta och reagera på ljud. Så coolt!

Veckans mående: har mått lite bättre den här veckan, men mår fortfarande inte bra. Jag börjar mer och mer fungera som människa, men mår över lag väldigt dåligt på morgnar/ förmiddagar fortfarande och är konstant trött. Har dock inte spytt något på två veckor nu vilket är framsteg. Jag hoppas på att kunna gå upp lite i arbetstid inom kort, för shit vad det kliar i fingrarna nu efter att ha varit deltidssjukskriven sedan början av december.

Veckans mage: jag tycker inte att den vuxit nämnvärt mycket sedan förra veckan, men börjar väl ändå mer och mer se ut som en gravidmage. Jag tycker den här tiden är lite svår när man inte ser tydligt gravid ut och längtar så mycket tills magen blir lite större!

 

 

Veckans träning: har gått några promenader och TRÄNAT MITT FÖRSTA TRÄNINGSPASS sedan jag blev gravid. Bestämde mig för att gå till gymmet och göra lite lätta övningar bara för att känna hur det kändes. Det gick bra och gav mig BRUTAL träningsvärk. Blev dock jättejättetrött efteråt och hade i princip noll energi kvar till annat den dagen, men bara känslan av att jag hade fått lyfta lite vikter var så jäkla skön. Vill använda kroppen mer och hoppas att energin kommer tillbaka snart! Promenaderna mår jag väldigt bra av de dagar jag orkar ta mig ut.

Veckans tankar: Jag tänker mycket på hur vi ska förbereda Elsa på att hon ska få ett litet syskon. Hur har ni gjort? Vi har sedan ett par veckor tillbaka berättat för henne att ”mamma har en bebis i magen”, och det snappade hon upp väldigt fort. Nu har hon hela tiden bebisen med i tankarna, lyfter ofta upp min tröja för att ”klappa” på bebisen och säga ”god morgon”, ”hej”, ”god natt” o.s.v. Hon säger ofta till folk att ”mamma bebis i magen” och involverar bebisen i sin lek. Jag antar att det är ett sätt för henne att bearbeta det hela. Barn gör ju så, bearbetar saker i lek. Hon vill också ofta inspektera mina bröst och säger alltid att ”där finns mjölk till bebisen” (det har vi också berättat) och jag hoppas att vi ska kunna förbereda henne så gott det går inför det nya livet som väntar.

Har ni tips på någon bra bok man kan läsa för att förbereda storasyskon på ett småsyskon?

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats