Emma Barremyr

Om föräldraskap med kroppen i fokus

Något jag har tänkt mycket på den senaste tiden är hur vuxna människor pratar negativt om sig själva och andra inför barn och hur det faktiskt påverkar barnen. Jag och några vänner hade en diskussion kring detta och jag tycker att det är ett viktigt ämne att lyfta.

Är det något jag verkligen vill uppnå i mitt föräldraskap så är det att ge Elsa en stark och god självkänsla. Jag vill att hon ska tycka om sig själv precis som hon är, vara stolt över sin kropp och se på sig själv med kärlek. Jag vill även att hon ska se andra människor på det sättet, att hon ska förstå att det är okej att vara olika. Alla duger precis som de är.

Om jag vill ge Elsa en god självkänsla måste jag vara en bra förebild och ge henne förutsättningarna för det. Jag kan inte stå framför spegeln och kommentera vad jag inte gillar med min kropp. Jag kan inte prata negativt om min kropp och mig själv som person eller det jag gör när hon hör på (jag vill aldrig göra det). Jag kan inte kommentera andras utseende. Om jag gör det visar jag ju att det är ett okej beteende. Barn snappar upp och tar efter det vi vuxna gör så otroligt fort, och jag tänker att det är viktigare än någonsin att vi slutar kommentera våra egna och andras kroppar NU.

En god självkänsla är såklart mer komplext än såhär, men jag tänker att det är en viktig del som kan vara bra att bli påmind om. Alla vill vi ju ge våra barn de bästa förutsättningarna för att må bra i livet. Jag försöker hela tiden ha det här i bakhuvudet och vara medveten om vad jag faktiskt säger när mitt barn hör på. Så det jag vill säga med det här inlägget är helt enkelt att barn lär sig av oss vuxna och gör som vi gör. Om vi ska få någon förändring i det här kroppsfixerade samhället så behöver vi helt enkelt sluta att kommentera våra egna och andras kroppar!

Img 6757

Vad tänker ni kring det här? Dela gärna med er om ni har tankar!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linn

  Så viktigt att tänka på, tack för påminnelsen! Hur tänker du kring att ge komplimanger, undviker du komplimanger som har med utseende att göra och hur ger du dem istället? Tänker att det hänger ihop lite

  1. ptbyemma

   Ja vi ger inte jättemycket komplimanger kring utseendet utan försöker istället att fokusera på hennes personliga egenskaper och säger ofta att vi älskar henne precis som hon är <3

 2. Ann-Christine

  Vad jag tänker om detta? Jo, att det du skriver är så himla viktigt. Och så öppnar jag en veckotidning vid lunchbordet och så är det krigsbokstäver på ”så här går du ner 20 kg efter jul på två veckor”. Då tycker jag att tidningarna är så tramsiga att jag lägger den åt sidan och tänker ”f-n vad ni är tjatiga”. Och dumma i huvudet. Fast övervikt är ett problem. När jag står i kön på ICA och Willys begriper jag inte hur de kan stå upp med tanke på vad som ligger på bandet.

 3. Sofia

  Gissa om jag blir glad Emma, det du (och fler föräldrar i din generation) gör är verkligen början på ett nytt paradigm, där barnen och deras egen person får stå i fokus och utvecklas till dem de själva vill vara. Att inte försöka pressa in en cirkelformad verklighet i en fyrkantig gammal struktur är verkligen grogrunden för det jämlika samhället. Vi som växte upp på 80-90-talet har många gånger föräldrar som skaffade barn för att ha någon som försåg DEM med kärlek och tyckte de kunde forma oss till sina egna beläten och att det var helt okej att ta ur barnet sin egen självkänsla och ersätta den med deras lagar. Jag vet att du (och många andra) har underbara föräldrar men det är inte en självklarhet. Nu lär du din lilla skorpa att alla är lika värda kärlek och framför allt att hon är värd kärlek utan att behöva ändra sig på något sätt. Det är så vi skapar förutsättningar som är hållbara och jag tackar dig för att du gör detta jobb för en kärleksfullare mänsklighet!!

 4. Ellen

  Jättebra inlägg, kan inte göra annat än att hålla med dig. Det är så viktigt att starta redan från början med en sund inställning till kropp och självkänsla för att ha förutsättningar för att må bra senare i livet. Vad barn är med om innan de själv börjar minnas vid tre fyra års ålder spelar nog större roll än vad många tror.

  Kram ❤

stats