Emma Barremyr

Frågor och svar

Hej och god morgon onsdag! Vi kör ett gäng frågor och svar idag igen. Frågorna kommer från Veckorevyn, nr 4 2018.

Jag har ont i ryggen, vad kan jag göra?

Fråga: Jag har ett stillasittande jobb och får ofta ont i både nacke och rygg när jag sitter ner och jobbar långa stunder. Har du några bra tips på vad jag kan göra för att få mindre ont?

Svar: Problem med smärta i nacke och rygg är ett otroligt vanligt problem, så det är något du inte är ensam om. Smärta i nacke och rygg uppstår oftast just av stillasittande jobb framför en dator, men genom att stärka upp musklerna i ryggen och göra övningar som ökar cirkulationen runt musklerna kan problemet både lindras och försvinna. En annan sak som är viktig att komma ihåg är att stress ofta leder till spänningar, vilket gör att vi drar upp axlarna mot öronen utan att vi är medvetna om det och på så vis kan drabbas av smärta. Reflektera lite över din arbetssituation och om du upplever mycket stress, för då kommer övningar som stretchar och stärker upp förmodligen inte att hjälpa, utan då behöver du främst öva på avslappning och att jobba med stressen. För att stimulera kroppen till självläkning är det allra bästa att jobba med cirkulationen och jag skulle rekommendera övningar som nackrullning, vicka huvudet sida till sida, axelrullningar, framåt- och sidoböjningar i ryggen, axelpressar utan vikt mm. Upplever du att du inte får bukt med problemet skulle jag rekommendera dig att gå till sjukgymnast eller naprapat, det är dumt att dra ut på det, plåga sig och ha ont länge. Ta hand om dig och lycka till!

Framfällning i höften är en av mina favoritövningar för arts träcks ut i ryggen, se bild nedan.

DSC_1881

Foto: Caroline Dahlén

Måste man äta proteinpulver?

Fråga: Hej! Jag har nyligen börjat träna på gym och undrar om man måste äta proteinpulver då? Det känns som att alla som tränar dricker shakes osv och jag har provsmakat av en kompis några gånger men mår inte alls bra i magen av det. Vad kan jag äta istället?

Svar: Det allra bästa du kan äta är riktig mat. Proteinpulver och andra kosttillskott behövs absolut inte bara för att du tränar på gym. Det är så synd att många unga som kommer in i gymvärlden och börjar träna idag tror att det ska vara på ett visst sätt och att man måste göra som alla andra. Det våra kroppar behöver finns i mat, och din kropp är ju ganska tydlig med att tala om att den inte mår bra av proteintillskott, så lyssna till det. När vi tränar ökar vårt energibehov och protein är självklart viktigt att få i sig, men som sagt – det finns i maten. Försök att äta frukost, lunch och middag + två mellanmål varje dag. Lägg till en proteinkälla till varje måltid så är jag övertygad om att du tillgodoser ditt proteinbehov. Du hittar protein i livsmedel så som kött, fisk, kyckling, ägg, nötter, baljväxter, keso, kvarg och andra mjölkprodukter. Ett tips för proteinrika mellanmål är att baka mellanmålsmuffins med nötter och ägg i – det är både mättande, näringsrikt och ger energi!

IMG_3474

Vad är mindful eating?

Fråga: Vad är minful eating för något? Är det en diet? Jag har sett att du nämnt det i din blogg flera gånger och har blivit lite nyfiken på vad det handlar om?

Svar: Jag skulle inte kalla mindful eating en diet, utan det handlar mer om att äta medvetet, lära känna sin kropp och att följa kroppens behov. Vi människor är olika och mår bra av olika sorters mat, och därför finns det inget som är rätt eller fel när det kommer till kosthållning. Genom att lära känna sin kropp, hur man mår av maten och lyssna på hunger och mättnad är det lättare att äta på det sättet som är rätt för just en själv. Vissa av oss mår bra av att dra ner på kolhydraterna medan andra mår bäst med en fettsnål kost. Vi har också olika behov gällande hur ofta vi behöver äta. En del av oss måste äta sex-sju gånger på en dag medan andra fungerar allra bäst om de endast äter tre gånger om dagen. Mindful eating handlar om att lära känna sina egna individuella behov och lära sig att följa dem för att därigenom må allra bäst efter sina förutsättningar. Så egentligen är mindful eating så långt ifrån alla dieter och kostråd vi kan komma, för vi behöver alla gå tillbaka till oss själva.

IMG_0293-2

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats