Emma Barremyr

Så gick samarbetet med Dofilus

Hej kompisar! Helt otroligt, men nu är det hela sex veckor sedan jag satte igång med behandlingen, så jag tänkte att det är dags för en uppdatering om magen och hur samarbetet med Dofilus har gått.

IMG_9442

Ni som läser bloggen regelbundet vet att jag ganska nyligen fick reda på att jag haft giardiainfektion (parasiter i tarmen) sen början av augusti. Eftersom jag inte visste om det när samarbetet satte igång så blev det ju inte riktigt som jag hade tänkt mig. Otur är bara förnamnet. När jag var sjuk spelade det ingen roll vad jag åt, jag hade diarré varje dag och var illamående oavsett, även om jag på bästa sätt försökte ta hand om magen med instruktioner från min braiga dietist Sofia Antonsson som driver Bellybalance.

Det var verkligen en lättand att få veta att mina dåvarande symtom inte berodde på min IBS, utan att det faktiskt var parasiter som ställde till det och att det fanns något att göra åt. En antibiotikakur senare och jag mådde mycket bättre igen!

Men av tidigare erfarenheter så visste jag ju att både en infektion i tarmen och antibiotika inte är något som är direkt gynnsamt om man har IBS. Ofta blir det struligt även efteråt och för mig var det ju faktiskt en infektion som tidigare i livet utlöste min IBS, så jag blev lite nervös över hur det skulle påverka min mage nu. Därför har det varit guld värt att ha Sofia att bolla med under de här veckorna.

IMG_9446

IMG_9448

Tanken var ju att jag skulle ta hand om magen och vara extra snäll mot den under den här perioden. Att gå direkt på den här behandlingen som jag gjort tillsammans med Sofia och Dofilus efter infektionen har därför varit jättebra för min mage. Och med tanke på omständigheterna i och med parasiterna så mår jag faktiskt bra i magen nu. Jag har varit lite illamående vissa dagar (vilket man enligt Sofia kan vara ett tag efter en rejäl infektion i tarmen), och de första dagarna efter antibiotikakuren blev jag både förstoppad och väldigt uppsvälld. Men det släppte fort, så nu verkar det som att det ordnat till sig och jag mår så mycket bättre än på länge.

Även om jag just för stunden mår bra i magen så är det ändå viktigt att jag fortsätter att ta hand om den. FODMAP-behandligen är väldigt effektiv och det märks tydligt att magen får lite ”vila” när man går in i elimineringsfasen. Efter senaste samtalet med Sofia kom vi överens om att jag ska fortsätta med det här upplägget ett tag till och även vara noga med att boosta riktigt med mjölksyrabakterier, som det ju finns en hel del av i Dofilus. Har såklart fuskat lite på resan nu, men ska återgå till planen nu när jag är hemma igen!

Det jag gillar mest med Dofilus är att den är väldigt tjock och krämig. Det är en god yoghurt och jag har för det mesta intagit min ”dagsranson” till mellanmål i smoothieform. De gånger jag velat lyxa till det har jag hällt upp yoghurten i en skål, skivat över banan, krossat några mandlar som jag smulat över samt ringlat lite honung på toppen. Mandlar och honung är ”röda” livsmedel som jag inte upplever att jag får några symtom av, så därför har jag fuskat med det några gånger. Just banan, mandel och honung är en så lyxig och god kombination på yoghurt. Testa om ni inte gjort det!

IMG_9450

IMG_9456

Som avslut på det här inlägget svarar Sofia på en läsarfråga!

LÄSARFRÅGA:

Jag har under senaste åren börjat få mer och mer problem med ont i magen, uppsvälld osv osv. Problem helt enkelt. Jag har varit och tagit blodprov för gluten och laktos men där visades inga konstigheter. Hur vet man om man har IBS? Rekommenderas det att testa FODMAP även om man inte är säker på om man har IBS? Tycker det är så svårt hur jag ska tackla mina magproblem då det känns som det kan bero på HUNDRA olika grejer…

SOFIA SVARAR:

Hej! Idag finns inga blodprov som kan påvisa om du har IBS. Det som görs är just att utesluta andra sjukdomar, som gluten och laktos, och om det inte visar något sätts ofta diagnosen IBS. Det är helt ofarligt att testa FODMAP, även om du inte fått en IBS-diagnos. Det viktigaste är att du är motiverad och villig att göra omställningar i kosten. Eftersom FODMAP ger relativt snabba resultat brukar det inte vara svårt att hitta motivation att fortsätta. De flesta blir förvånade över att de redan efter någon vecka inte tänker så mycket på sin mage längre och då är man på god väg.

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Therese

    Behöver jag genomgå en eliminieringsfas innan jag börjar äta FODMAP mat för bästa resultat? Vart finner jag information om vilken mat jag kan äta då och annat som kan vara bra att veta?

  2. Therese

    Behöver man genomgå en elimineringsfas om jag ska börja äta mer FODMAP mat? Vart kan jag hitta information om hur man ska äta under elimineringsfasen?

stats