Nu mina kompisar ska vi prata maghälsa! Det här inlägget är nämligen ett samarbete med Dofilus där jag tillsammans med dem och dietisten Sofia Antonsson, som driver Bellybalance, vill lyfta och prata om ämnet IBS och magproblem.
Så länge jag kan minnas har jag haft en strulig mage, men det var efter Baliresan 2010 som jag blev riktigt dålig. Jag drabbades av campylobacter efter att ha ätit dåligt tillagad kyckling och blev väldigt sjuk efter att jag kommit hem. Efter att ha varit inlagd på sjukhus konstaterades det att det var just camylobacter jag hade fått. Jag fick en antibiotikakur så förutom ett gäng elaka campylobacterbakterier i magen slogs även alla goda bakterier ut och därefter blev magen aldrig sig lik igen.
Det är inte ovanligt att en bakterieinfektion utlöser IBS såhär. Man kan såklart få IBS på olika sätt och ofta beror det inte bara på en faktor, utan på flera. För mig så var det nog en kombination av många saker som gjorde att jag hade en känslig mage, framför allt stress och misshandeln under åren med ätstörningar, men sen var det just de här bakterierna som var den utlösande faktorn och som gjorde att jag tog tag i det och sökte vård.
Det var en lång process att gå igenom och efter att ha blivit diagnostiserad som laktosintollerant, gjort gastroskopi, rektoskopi, ultaljud och diverse utredningar konstaterades det att jag var helt frisk i min tarm och jag fick därför diagnosen IBS.
Att leva med IBS är stundtals fruktansvärt. Det är jobbigt att ha ont i magen och må dåligt i form av illamående, ha halsbränna och att känna sig uppkörd i magen. Det tar ju bort så mycket livskvalitet. En hård eller väldigt lös mage gör att många timmar får spenderas på toaletten och att vara gasig gör att man helst bara vill stänga in sig hemma och inte träffa folk. Att ha IBS begränsar en mycket i det sociala livet.
När jag fick förfrågan om det här samarbetet tvekade jag inte en sekund innan jag tackade ja! Jag har en hel kategori här i bloggen där jag skrivit om mina magproblem och min IBS. Jag tycker det är så viktigt att prata om det här och jag vet att jag inte är ensam. Enligt Sofia Antonsson, som är specialist på maghälsa och IBS har hela 15-20% av befolkningen IBS och 70% av dessa är kvinnor. Många lider ofta i det tysta och det påverkar det psykiska mående väldigt mycket. Man kan liksom inte riktigt vara sig själv, och det är såklart jättetråkigt.
2015 gjorde jag FODMAP-behandlingen via Sofias IBS-skola online och den hjälpte mig enormt mycket. För första gången på väldigt många år började jag må bra i magen och jag lärde mig både om IBS-anpassad kost och hur stress påverkar magproblem negativt.
Sedan dess har mitt mående i magen gått lite upp och ner. Graviditeten var en hemsk tid med magen, men sen har det varit bättre för att nu vara lite sämre igen. I det här samarbetet som jag gör med Dofilus kommer jag att ännu en gång få Sofias hjälp, och ni ska få hänga med på resan.
Dofilus innehåller tre olika bakteriestammar och Sofia berättar att vi mer och mer förstår hur viktigt det faktiskt är för oss att hålla en bra balans i bland alla dessa bakterier. Därför provar jag också att dricka 2,5 dl Dofilus varje dag för att se om det kan påverka magen positivt.
Efter ett första samtal med Sofia har jag nu under en veckas tid gjort en kostregistering och skickat till henne som hon ska analysera. Under nästa samtal kommer vi att gå igenom den och tillsammans göra en behandlingsplan och den kommer jag att berätta mer om i nästa inlägg. Håll ögonen öppna vetja!
Kram / Emma.
Detta ska bli spännande att följa 🙂
Åh vad roligt att du tycker det <3
Viktigt att komma ihåg är att många (Men inte alla) med ibs faktiskt blir sämre av att undvika en massa livsmedel (även om det inte känns så först). För vissa kan det fungera. Men inte för många.
Amen ?? De flesta som får ibs blir inte kvitt den pga allt mixtrande med
maten samt konstiga tillskott som kroppen inte ens behöver som glutenenzym och gud vet vad! Och mjölkprodukter är inte någon mage gjord för -med tillsatt bakteriekultur eller ej ?
För mig har det funkat!
FODMAP hjälper 85% av alla som lider av IBS, ja nej inte alla, men väldigt många.