Emma Barremyr

Att få sitt barn att sova i eget rum

Nu har vi haft samma läggningsrutin med Elsa ett bra tag. Vi kvällsbadar och går därefter direkt upp till sovrummet med henne. Hon blir trött och lugn av badet vilket hjäper henne att komma till ro bra. Sen dricker hon en flaska välling liggandes bredvid mig eller Pelle (beroende på vem som lägger). Hon vill absolut ligga i vår säng när hon somnar, hon behöver mycket närhet innan hon ska sova så helst ska vi ligga sked. Det är så mysigt ju och något jag gärna vill fortsätta med! När hon väl somnat lyfter vi utan problem över henne i sin säng som står bredvid våran. Oftast sover hon i sin säng fram till 04-05 någon gång, då hon brukar vilja komma upp till oss, får välling och somnar om 1-2 timmar igen.

Det funkar fint, men vi är lite sugna på att testa att ha henne i eget rum nu. Lite vemodigt, men samtidigt skönt om hon kunde sova på sitt rum eftersom det ibland känns det som att vi väcker varandra. Jag vet inte, men vi skulle vilja testa!

Men vi funderar på hur vi ska göra detta på bästa sätt? Är det dumt att söva henne i vår säng och sedan flytta över henne i sitt rum? Kan det skapa otrygghet? Hur får vi henne att somna i sin egen säng?

Så många frågor… Tycker det känns svårt! Hur får man barn att sova i eget rum egentligen?

Har ni några tips att dela med er av tar jag tacksamt emot! Vad har och vad har inte funkat för er?

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Vi fick rådet av en kompis att flytta över spjälsängen ganska tidigt till ett annat rum då det kunde bli att man väckte varandra. Så när vår son var sju månader ungefär så fick han börja sova själv. Visst har det varit vaknätter men för det mesta så har det funkat. Han är nu 16 månader, sover i eget rum och sover till sju på morgonen. På kvällen när vi märker att han börjar bli trött så går vi upp och lägger honom, säger bestämt god natt och så får han somna själv. Hör vi att han inte orkar somna så tar vi upp honom, kvällsmyser en stund till och provar igen. Ibland står vi vid sängen och stryker honom över pannan så han ska slappna av.

    1. ptbyemma

      Ja det kan nog vara bra att göra det tidigt så att de vänjer sig. Nu ammade jag Elsa på natten så länge så det var inte ett alternativ och sen har det varit bekvämt att ha henne nära. Skönt att han sover såpass bra, och att ni hittat en rutin som funkar för er! Vi får testa oss fram här, är tacksam för att du delade med dig! Kram

  2. Jennie

    Det behöver inte vara ett problem, men vissa barn blir väldigt oroliga av att vakna i ett annat rum än det de somnat i. Jag har ingen egen erfarenhet då vår dotter fortfarande sover i vår säng, men min svägerska berättade att deras son hade väldiga sömnsvårigheter. Orsaken var just att de nattade honom i deras sovrum för att sedan bära in honom till sitt rum. Han vaknade otröstlig och kunde inte somna om. När de istället började med att natta honom i sitt eget rum blev det genast bättre.

    Det är ju bara att tänka hur en själv skulle reagera. Jag skulle bli väldigt förvirrad av att mitt i natten vakna i ett helt annat rum ?

    1. ptbyemma

      Ja det är just det jag känner, så det kommer vi nog inte att göra! Tacksam för att du delade med dig! Kram

  3. Veronica

    Tipsar om boken Somna utan gråt. Sen är det ett himla gissel det där tycker jag. 🙂 Vi har aldrig riktigt lyckats ha barn i eget rum mer än max nån natt då och då. Bra att tänka ut om ni vill att hon kommer in till er när/om hon vaknar på natten eller ha lösning typ extrasäng/madrass i hennes rum för att kunna somna om där.

    1. ptbyemma

      Tack för tipset! Vi har bestämt oss för att inte vara stånkiga, utan funkar det inte att ha henne i eget rum kommer vi köpa en säng och ställa i vårt rum så vi får 270 cm tillsammans så får hon sova med oss till hon inte vill det längre 🙂 Men vill testa iallafall! Kram

  4. Johanna

    Jag ammade ju V till söms ända tills R tog över läggningen nu i sommar och i samma veva flyttade han in i sitt rum. R hade hand om läggningen i början och ibland gick det snabbt och utan någon ledsen min men andra gånger var det helt tvärt om.. (då somnade han i sin säng efter läsande av bok).

    Men nu har vi börjat en ny metod för att slippa att han blir ledsen – vi går till hans rum när det är dags att sova och där får han bestämma helt.. ?? Vi har en fåtölj där han sitter i knä när vi läser böcker (han bestämmer vilka och hur länge), sen går han ner och tittar på nattlampan och babymonitorn, dricker vatten, väljer bok och vill klättra upp igen. Ibland vill han ner i sängen och gosa med kudde och kanin, men vill oftast upp i famnen igen där han kryper upp och lägger sig tätt intill och somnar till slut och då lägger jag honom i sin säng där han oftast sover hela natten.

    Det här funkar nu och vi tänker att så småningom kommer han vilja lägga sig och somna i sängen igen. Huvudsaken är att han inte blir ledsen tänker vi. Det hela brukar ta en timme men ibland lite snabbare.

    Lycka till med den metod ni väljer!! ? Jag upplever iaf att han sover mycket bättre under natten när han har eget rum.

    1. ptbyemma

      Så intressant att höra om hur andra gör och få lite tips 🙂 tack för att du delar med dig! Vi måste försöka ses en dag snart allihop! Kanske ta med oss barnen ut och mysa lite i höstluften 🙂 kram

  5. Marie

    Hej!
    Har en son på 15månader. Vi hade samma problem att vi väckte varrandra. Det är mysigt att ha dom nära men det funkade tillslut inte när sömnbristen var ett faktum.

    Vi började lägga honom i sitt rum på dagen,(fm vila) där han sov väldigt bra, en del sover ju bättre i vagnen men inte våran kille.
    Sen började vi prova att lägga honom där även på kvällen med vällingen i sängen, som funkade bra kanske för att han kände sig bekväm med att ligga där på dagen? Efter det sov vi alla hela natten utan att väcka varrandra.

    Jag tror det är mest skrämmande för oss föräldrar, då vi gärna vill ha kontroll på att barnet mår bra. Ni kommer säkert på något som funkar för er och era rutiner!
    Lycka till och ha det bra!

  6. Erika

    Vi drog bara över spjälsängen för att testa, utan att göra nån stor grej av det. Tänkte att funkar det inte är det bara att flytta tillbaka sängen in i vårt rum igen. Vår dotter somnar i vår säng, sen lyfter vi över henne till sin säng. Går jättebra. Finns ingen anledning att ändra det som fungerar, så natta henne som ni brukar men lyft henne bara till sin säng sen, som råkar vara i ett annat rum? 🙂

  7. Julia

    Hej Emma,
    Jag tycker att ni kan testa och lägga henne i eget rum men samma kvällsrutin.
    Det är oftas föräldrar som tror att det inte funkar.
    Vi flyttade varan dotter till sitt egen rum när hon var 7 månade och från dess har vi alla tre sovit så bra.
    Lycka till

  8. Ellinor

    Vi hade också känslan av att vi väckte varandra (i alla fall jag och Adam) så vi ställde upp resesängar i hans rum och lät honom sedan sova sina dagslurer där några dagar för att vänja sig. Det var sedan inga problem att sova själv hela natten (även om mamma fick komma och hjälpa till att leta efter nappen ibland). Upplever nu att vi båda sover mycket bättre och bara vaknar när det krisar (napp på villovägar). Att låta honom sova i eget rum gick över förväntan och som alltid så frågar man sig i efterhand varför man inte började tidigare 😉 Men var sak har sin tid tänker jag.
    Skall dock tilläggas att Adam alltid somnat och sover i egen säng, vilket kanske gjort det enklare. Tyvärr ingen erfarenhet av hur man bäst gör om barnet somnat i föräldrarnas säng. Men man kan alltid testa! Ibland är det lättare än man tror. Lycka till!

stats