Emma Barremyr

Resultatet av 10 dagars köttfri utmaning

Hallå! 10 dagar gick fort och idag är faktiskt sista dagen på köttfria utmaningen som jag gjort tillsammans med Hälsans Kök. I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig lite av hur jag mått under dessa dagar och hur jag helt enkelt har upplevt utmaningen. Häng på!

Som jag skrivit tidigare så har det varit roligt, framför allt för att jag fått experimentera i köket, tagit fram nya recept och uppleva nya smaker. Det är så lätt att bli oinspirerad i köket och hamna i samma middagar varje vecka, så bland kan det behövas en utmaning för att få en spark i baken, vilket jag upplever att jag fått!

Hela familjen har ju fått hänga på utmaningen och ätit köttfritt med mig, och jag och Pelle pratade om vilken härlig mättnadskänsla vi upplevt under de här dagarna. Vi upplever båda två att när vi äter kött kan mättnadskänslan kännas väldigt tung. Någon som känner igen sig? De vegetariska måltiderna vi ätit har gett en lätt mättnadskänsla samtidigt som vi hållit oss mätta länge, vilket är härligt. Jag har även mått bra i magen (så länge jag hållit mig från lök), vilket varit skönt.

På bilden ovan ser ni min lunch igår. Som jag nämnde tidigare så är jag och Elsa hos mamma och pappa ett par dagar, och när vi anlände igår behövde jag fixa lunch till oss, så det blev en sallad med filébitar, pasta, pesto, soltorkade tomater i olja och grönsaker till mig. Till Elsa gav jag filébitarna med pasta och crème fraîche. Mums tyckte vi båda två!

Elsa har varit sjuk sedan i fredags natt, vilket gjort att vi sovit skitkasst (ursäkta uttycket, men det behövs där). Jag har känt mig så fruktansvärt trött, och tyvärr har det tagit bort en del av upplevelsen från utmaningen. Jag hade en förhoppning om att jag skulle bli piggare av detta, men får jag inte sova spelar ju kosten ingen roll.

Och mitt i denna trötthet gick jag och glömde bort utmaningen till lunch två dagar i rad. Jag råkade beställa in en laxsallad till lunch en dag, och en glutenfri smörgås med laxröra en annan. Det gick av bara farten och det var inte förrän efteråt jag kom på mig själv. Ja ni hör ju, min hjärna skulle nog behöva lite vila (läs sömn). Samtidigt, när jag tänker efter nu så är det inte alltid jättelätt att hitta något vegetariskt alternativ när man är ute och äter, speciellt inte när det också behöver vara gluten och lökfritt…

Förutom dessa två gånger har det gått bra och jag vill gärna fortsätta äta mycket vegetariskt i fortsättningen, precis som vi gjort förut, men jag kommer även att fortsätta att äta kött av god kvalitet om jag vill. Jag vill inte sätta etikett på min kost, och kommer därför inte kalla mig för vegetarian eller säga att jag aldrig mer kommer att äta kött, för det kommer jag förmodligen att göra. Dock känner jag att jag verkligen vill att en stor del av min kosthållning ska komma från växtriket, både för djurens, min egen hälsas och miljön skull.

En rolig grej som jag fick höra nu och som jag inte visste innan jag körde igång med utmaningen var att för varje köttfri dag har jag sparat 7700 glas vatten. Täkt så mycket det blivit på 10 dagar då! Och tänk vilken stor skillnad det skulle göra om fler började äta vegetariskt!

Som avslutning vill jag bara skriva att den här utmaningen även gjorde skillnad för vår ekonomi den här veckan. Det blev flera hundralappar billigare än när vi brukar veckohandla så visst är det billigare att äta vegetariskt än att äta kött.

Det var allt för nu! Ikväll ska vi fira den här utmaningen med att göra en vegetarisk pizza med sötpotatis till middag. Jag längtar!

Vill ni ha inspiration och recept, gå in på Hälsans Köks Facebooksida.

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jes

  Vad kul att det blev en så positiv upplevelse med utmaningen! Bra inspiration och fint tycker jag att du lyfter att det faktiskt handlar om så mycket mer än endast djurrätt att välja bort kött. Blir vi fler som efterfrågar mer vego alternativ (som passar olika magar) så kommer ju utbudet förbättas och utvecklas!

  Tips till kommentaren ovan är att köra på torkade sojaprodukter som bara förvälls någon minut och sedan kan kryddas/marineras/ha i gryta eller som färs/strimlor/bitar istället för djurdelar. De är oftast eko, 100% sojabaserade (dvs inga tillsatser) och klimatsmarta! Halvfabrikat innehåller ju ”tillsatser” för att förbättra produkten, inte göra den sämre för oss tänker jag?

  När djuren äter så kan de få i sig en hel del mindre bra ämnen som sedan ackumuleras i deras kroppar ( tänk exempelvis fet fisk). Konstgödsel och bekämpningsmedel på deras foder, och är det eko så finns det ju ämnen i regnvatten och luftburna partikalr som sprids från tex bilar och fabriker ut i marken och sedan vidare till gräsbetet…
  Sen tänker jag att hela det med att kalla en ko eller tjur för ”nötfärs” i sig är en del av en ”konstgjord” process (ur evolutionsperspektiv typ). Så som människor skapat en industri av att föda upp djur med högsta möjliga muskelmassa, som växer till sig snabbt och ger onaturligt mycket mjölk från vad som en gång var normalt (och hälsosamt) för en ko att producera.

  Jag menar inte på att det finns ett rätt eller fel sätt, men tror att alla behöver bli mer medvetna om helheten. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

  1. Matilda

   Tack för tips om torkad soja!

   Vad gäller ”Halvfabrikat innehåller ju ”tillsatser” för att förbättra produkten, inte göra den sämre för oss tänker jag?” så nja, halvfabrikat innehåller väl iofs inte saker för att göra det sämre för oss, men främst för att göra det bättre för tillverkaren (t ex längre hållbarhet, smakförstärkare för att kunna använda mer av billiga ingredienser & mindre av dyrare, osv). Lästips på ämnet – Äkta vara av Mats-Eric Nilsson.

   1. Jes

    Ah, jo sådana tillsatser tänkte jag inte riktigt på.. Brukar själv väldigt sällan köpa helfabrikat eller halvfabrikat så blir mer tillsatser som citronsyra eller att produkter berikats med tex D-vitamin i mitt fall!

    Synd när det istället kommer till att fokusera på att pressa priserna 🙁

 2. Matilda

  Hej Emma! Vill börja med att tacka för en trevlig & läsvärd blogg!

  Vad gäller vegomat försöker vi även i min familj att utöka repertoaren av rätter, men jag känner mig tyvärr lite skeptisk till innehållsförteckningarna i alla ”köttersättningsprodukter” jag tittat på; så även Hälsans Kök. Vad är dina tankar & kommentarer kring detta? För egen del gör vi framför allt biffar & grytor med någon baljväxt som grund när vi äter vegetariskt, men lagar alltså från grunden & använder inga halvfabrikat. För vår del kan vi hellre äta gräsbetesnötfärs om vi vill ha färs (som inte innehåller några som helst tillsatser eller konstigheter) än att äta en konstgjord produkt som sojabaserad färs.

  1. ptbyemma

   Tack för att du läser och gillar <3 Jag kan hålla med dig om dina tankar och en lång innehållsförteckning är inget jag föredrar. Däremot så tänker jag att det är ett bra alternativ de gånger man inte riktigt hinner med, och filébitarna innehåller i stort set bara vatten, sojaprotein, olja och vinäger, så det är ändå ett väldigt bra alternativ tycker jag 🙂 Baljväxter funkar tyvärr inte för in mage, men filébitarna har ändå funkat bra så jag är glad över att ha ett alternativ. Sen kommer jag ju inte äta dem varje dag om du förstår vad jag menar 🙂

stats