Emma Barremyr

10 dagars köttfri utmaning med Hälsans kök

Vet ni? Jag ska göra en 10 dagars köttfri utmaning tillsammans med Hälsans kök. Visst låter det roligt och spännande? 

Häng med så ska jag berätta mer!

De senaste åren har jag börjat äta mer och mer vegetarisk mat av tre olika skäl. Jag tänker framför allt på min egen hälsa, på djuren och på miljön. Generellt sett så äter vi ju alldeles för mycket kött, köttindustrin som blivit massproduktion är fruktansvärd och det i sig påverkar ju både djuren och miljön väldigt negativt. Och hur påverkas vi människor av att äta det där massproducerade köttet egentligen? Det funderar jag ofta på och även om jag själv i princip bara äter kött från lokala gårdar här i närheten kan jag känna att jag verkligen vill minska på köttkonsumtionen för att föregå med gott exempel.

Vi skulle alla behöva dra ner på köttkonsumtionen för att göra den mer human, och med det menar jag såklart inte att vi alla behöver bli vegetarianer eller sätta en stämpel på hur vi äter. Jag tänker att om vi alla skulle dra ner på köttkonsumtionen kan vi rata det massproducerade köttet och bara äta kött av god kvalitet, och det i sig skulle ju gynna både vår hälsa, djuren och miljön.

Jag älskar att experimentera med och testa nya vegetariska recept, och som ni vet så delar jag ju ofta det goda vegetariska jag upplever med er här i bloggen. Jag vill ju inspirera er att upptäcka den vegetariska världen också! Tycker att det är så härligt med mat som är färgglad, näringsrik och bra för världen vi lever i ♥ Sån mat gör mig så glad!

Vi äter inte kött jätteofta hemma hos oss om man jämför med hur det ser ut hos många andra, men vi äter det ändå en till ett par gånger i veckan, men fisk och kyckling räknas väl också som kött så det blir ändå kanske något mer.

Eftersom jag tycker det är så roligt och spännande med vegetariskt mat har jag haft tankar på att göra en köttfri utmaning flera gånger tidigare, men aldrig kommit till skott. Gissa om jag blev glad när Hälsans kök frågade om jag ville göra en 10-dagars köttfri utmaning med dem? Jaaaa, vad roligt, såklart att jag vill det!

Så nu ska jag alltså göra en köttfri utmaning i 10 dagar, och jag börjar idag. Hänger ni på? Det ska bli väldigt spännande att testa vara helt köttfri under så många dagar och se hur jag mår, hur det påverkar min träning och framför allt hur min mage kommer att må. Vet att många nämnt att de mått bättre i magen när de undvikit kött. Är det någon av er som har den erfarenheten?

Många tror kanske att de inte kan få i sig nog med protein bara för att de äter vegetariskt, men det är inte sant. Det finns jättemånga bra vegetariska proteinkällor för oss som är aktiva, tränar och behöver lite extra protein i kosten. Jag kommer såklart att använda Hälsans kök’s produkter under den här perioden, som är helt vegetariska eller veganska, men med ett bra proteininnehåll. Jag kommer att ta fram några nya smarriga recept som jag har i tankarna, så då kommer ni få näringsrika recept med jättebra proteinkällor!

Jag har som ni ser på bilderna köpt på mig ett gäng produkter som jag kommer att testa under utmaningen! Många av produkterna innehåller lök som jag är ganska känslig mot, men jag tänkte ändå testa att äta det lite under den här perioden och se hur det känns. Över lag så är jag mycket bättre i min mage nu än vad jag varit tidigare så kanske klarar jag av lite lök igen, jag hoppas det. Och om inte så kommer iallafall min familj få njuta av väldigt mycket god vegetarisk mat de kommande veckorna, hehe.

Ska jag vara ärlig så har jag redan tjuvstartat smakprovningen lite och filébitarna på bilden näst längst upp är lök- och glutenfria och så galet goda (och funkar jättebra med min mage), så dom kommer det blir många goda recept med! Om ni vill se ännu mer recept och få inspiration, kolla in Hälsans Köks Facebooksida.

Häng gärna på utmaningen om ni är sugna, skulle vara så roligt att göra det tillsammans med er!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tobbe

  Vad intressant det ska bli att läsa dina tips på proteinrika måltider! Jag tycker det är jättesvårt att få upp proteinet när man vill äta vegetariskt.

  En vanlig middag för mig består t ex av 150 g kyckling, 150 g grönsaker och 150 g sötpotatis. Det ger mig strax under 40 g protein på knappt 400 kcal. Ska jag byta ut kycklingen mot t ex kikärter och fortfarande få i mig samma mängd protein hamnar jag i stället på drygt 750 kcal, vilket är alldeles för mycket för mig. Ligger jag i stället kvar på knappt 400 kcal (och byter ut kycklingen mot kikärter) får jag bara 16 g protein totalt, och det är för lite.

  Så det ska bli väldigt lärorikt att se hur du får ekvationen att gå ihop 🙂

  1. ptbyemma

   För mig är inte mat siffror, så jag kommer inte hålla på att ekvadera hit och dit. Det viktiga är att maten får mig att bli mätt och må bra, orka med livet och ge energi 🙂

 2. Maria

  Bra inlägg och kul utmaning ? Jag tycker det har blivit så lätt att äta vegetariskt idag, när frys- och kyldiskarna har så bra utbud. Köper massor från Hälsans kök. Är dock ”stockholmsvegetarian” och äter fisk och skaldjur.

 3. Ann-Christine+Reimer

  Det är inte svårt att avstå kött. Jag har inte ätit kött och fågel på 40 år. Och mindre fisk sedan ett år tillbaka och inte saknar jag det heller.
  Tyvärr är det svårt att läsa texten här på bloggen nu sedan den gjordes om med krigsbokstäver. Jag ser inte skogen för träden. Får ingen överblick på texten. Men det går ju dra ner bokstäverna 50 % på datorn ….

 4. Sara

  Hej! Om du vill testa äta helt vegetariskt, eller veganskt, för att se hur du mår av det så borde du äta ren, naturlig kost. Inte halvfabrikat som Hälsans köks produkter. Det finns så mycket fantastiskt i naturen; grönsaker, frukt, baljväxter, nötter.. proppfulla med vitaminer, mineraler och proteiner. Det är tusen gånger bättre för din hälsa, men också för miljön. Sojan i Hälsans köks produkter är inte närproducerad. I övrigt ett bra initiativ att äta mindre kött! 🙂

   1. ptbyemma

    Jag förstår hur ni tänker och nej hel- och halvfabrikat är inte alltid optimalt, men jag tycker ändå att Hälsans kök har ok saker, speciellt filebitarna som är så goda till mycket 🙂

stats