Emma Barremyr

Om sexlust när man ammar

Alltså!!! TUSEN tack för all respons ni gav på inlägget om sex efter förlossning. Det är så värdefullt att ni delar med er av era tankar och erfarenheter inom ämnet. Det var länge sedan jag fick så mycket kommentarer på ett inlägg, så det betyder ju att det verkligen finns ett behov om att prata om det här.

Flera av er nämnde att sexlusten är/ har varit som bortblåst sedan ni födde barn och under den tiden ni ammat/ inte haft mens, och jag känner att det kanske också är något vi behöver prata mer om? 

Den icke existerande sexlusten alltså.

Det är ju inte bara det här med att vi är påverkade av hormoner när vi ammar. Livet med små barn sliter ju faktiskt en hel del i perioder, speciellt om man inte får sova eller vila så mycket som man behöver, och som någon av er skrev är det inte alltid så lätt att få ihop en kärleksrelation, föräldraskapet och vardagslivet. Vi är inte mer än människor och det är inte konstigt om lusten inte finns där under dessa perioder! Det är okej att känna så. Du är inte en sämre partner eller människa för att du inte har lust med sex.

Samtidigt tänker jag att det är viktigare än någonsin att försöka vårda sin kärleksrelation under småbarnsåren för att inte glömma bort och glida ifrån varandra. Jag hade inte heller någon sexlust under den tiden jag ammade, men jag hade ändå ett behov av att få vara nära Pelle, det har jag alltid haft, även om det kanske inte riktigt var lika stort som vanligt. När sex gjorde ont brukade Pelle istället ge mig massage (han gillar inte att bli masserad, men masserar gärna, hehe), vi låg ofta tätt ihop i soffan om kvällarna, kramades och pussade på varandra flera gånger per dag. Sånt som vi kom överens om kändes okej och viktigt för båda.

Sen vet jag att Pelle många gånger känt sig bortglömd och fått påminna mig om att se honom också. Men då har han sagt det till mig istället för att gå och sura. Det är så viktigt att prata med varandra. Förklara vad man känner och upplever så att det inte blir missförstånd. Jag som fick så mycket närhet från Elsa när vi ammade hade som sagt inte lika stort behov av närhet som vanligt, och det kände såklart Pelle. Samtidig som man inte får kräva för mycket av sig själv tänker jag att det också är viktigt att inte glömma bort sin partner helt. Hehe, även om hen får en rejäl konkurrent när det lilla livet kommer.

För att avrunda det här inlägget vill jag bara ge dig som just nu sitter med den obefintliga sexlusten och känner dig som en dålig partner en påminnelse om att du inte är dålig. Du är helt normal och det är okej att känna precis så som du gör. Men prata med din partner om hur du känner och mår. Prata om hur ni kan ge varandra det ni behöver. Det är viktigt för er.

 

För exakt ett år sedan, då det fortfarande bara var han och jag. Det känns som en avlägsen tid ändå!

 

Kram / Emma.

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisa

    Tack för att du tar upp såna viktiga ämnen och delar med dig!
    Jag är väldigt tidig i min graviditet men känner redan dessa symtomer.
    Sexlusten finns inte men närheten vill jag ha mer nu än innan. Samtidigt vill jag inte glömma bort min älskade gubbe.
    Svår balansgång att få ihop!

stats