Emma Barremyr

Sex efter förlossningen

OBS! Jag vill varna känsliga läsare. Det här är ett intimt inlägg, men ett ämne jag känner att jag vill lyfta. Vi pratar om sex efter förlossningen!

Det här med att ha sex efter att ha fött barn var inte något jag tänkte så jättemycket på innan jag födde barn. Jag förväntade mig nog att det skulle kännas som vanligt ungefär, men hade nog ändå i tankarna att vi kanske skulle få vänta några veckor eftersom saker och ting skulle läka på mig o.s.v.

Jag fick ju andra gradens bristning och sydde några stygn, men det läkte bra och efter sju veckor på efterkontrollen sa barnmorskan att allt såg väldigt fint ut. Bra!

Skönt tänkte jag, men min känsla var ändå en helt annan! Jag hade inte ont eller kände av något speciellt i vardagen, men jag upplevde att det kändes väldigt stumt när nere, slemhinnorna kändes snustorra och jag ville inte gärna vara där och pilla om ni förstår vad jag menar.

Så testade vi att ha sex, och SATAN vad ont det gjorde. Det gjorde så ont att det bara inte gick. Det kändes ungefär som att jag skulle gå sönder igen. Vi hade såklart glidmedel o.s.v, men det hjälpte inte!

Jag tänkte att det kanske var lite tidigt ändå och att det nog skulle bli bättre med tiden. Vi gjorde regelbundna försök, men det blev aldrig bättre. Jag kände mig så ledsen och tänkte att de säkert hade sytt ihop mig fel eller något sånt. Jag har traumatiska upplevelser från gynstolen och lite skräck för att lägga mig i den (trots att jag fött barn, hehe), därför drog jag mig för att kolla upp detta. Jag tänkte att jag ger det nio månader, så lång tid för kroppen det tog att skapa ett barn, så lång tid kanske den behöver på sig att återhämta sig.

Några dagar innan Elsa fyllde nio månader kom min mens tillbaka och jag satte som vanligt in menskoppen. Att få in den var inga problem (man skrynklar ju liksom ihop den då), det kändes lite stumt, men att få ut den var desto värre. Herregud! Jag grät av smärta och trodde helt ärligt att jag inte skulle få ut den utan att gå sönder. Det gjorde så, så ont! Jag tänkte att nu var det verkligen dags att söka hjälp…

Men veckorna gick, mensen kom igen och i samma veva slutade vi ju också att amma också, och den här gången kändes det helt plötsligt bara annorlunda. Stumheten och den torra känslan var borta. Jag fick för mig att stoppa in menskoppen, och den här gången kändes det precis som vanligt, precis som att ingenting hade hänt! Och det gjorde inte ont att ta ut den heller!

Jag blev helt salig!!! När vi sedan testade att ha sex var det också precis som vanligt. Smärtan var borta! Kroppen är så cool! 

Jag oroade mig mycket för att det var fel på mig och att jag aldrig mer skulle kunna njuta av sex, att förlossningen förstört mig där nere, men det här var bara en del av processen i allt det här med att få barn. Jag vill belysa det!

Varför pratar vi inte mer om det här? Och varför lär vi oss inte mer om det här i skolan? Det är så konstigt för det drabbar ju ändå båda i ett förhållande när man föder barn tillsammans. Jag tänker att det är viktigt att veta både för kvinnor och män!

 

Hur var det för er att ha sex efter förlossningen? 

Tycker ni att det känns känsligt att prata om får ni gärna vara anonyma! 

Jag förstår ju att det kan vara helt olika från person till person, men ni får gärna dela med er av era tankar, för jag tror att det är viktigt att vi pratar om det här med varandra. Vi kvinnor går igenom samma sak när vi föder barn, och även om det inte blir precis samma för alla så är det väldigt skönt att ta del av hur andra upplevt det och veta att man inte är ensam om vissa saker!

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Hej! Vilket givande inlägg, och kommentarer! Tack för att du tog upp det här viktiga ämnet

    Jag födde vårt första barn för snart 2 år sedan. Vi hade inte penetrerande sex förrän efter efterkontrollen, dvs ca 1,5 månad efter förlossningen. Jag ville veta att allt läkt ihop bra och var inte så intresserad av sex när jag helammade och dottern hade kolik.. Jag sprack inte mycket och behövde bara sys 2 stygn. Däremot hade jag hemorrojderna från helvetet och dom gör ju inte heller en så sugen på sex.

    Iallafall var jag öm från andra halvan av graviditeten ungefär, ända tills drygt ett år efter förlossningen! Det gjorde inte ont, men det gick liksom inte att ha vanligt sex med vilken ställning vi ville, utan vi fick helt enkelt ta lugnt ”vaniljsex”.. Vi hade äntligen hittat tillbaka till vårt riktigt bra sexliv vi haft innan vi fick barn, när vi råkade bli gravid med syskon. Jag kräktes första 4 månaderna igenom och nu är jag öm. Den enda ställningen sex kan vara skönt i är skeden.

    Jag gruvar mig för förlossningen med allt det onda som kommer i de nedre regionerna efter, och för att ha ett sämre sexliv i minst ett år till.. Men min sambo säger att det är ett billigt pris att betala för två friska barn, och så är det ju absolut!

    Vad skönt att det blev bättre för er äntligen 🙂

    1. Emma

      Tusen tack för att du delade med dig, det är så intressant att läsa hur andra upplevt det hela! Lycka till med två barn, jag håller tummarna att ni hittar tillbaka till sexet snart igen!

  2. Anonym

    Förstår inte man ska vara så korrekt och börja skriva och säga ”vi är gravida” ”vi ammar” ”vi ska föda” nej… Det är kvinnan som bär på barnet i 9 månader, pressar ut barnet ur underlivet, känner alla smärtor och får oftast skador, ammar och har ont. Inte mannen. Allt ska vara så ”rätt” i Sverige men jag tycker att det låter väldigt konstigt när det är den starka kvinnans kropp som gör allt detta. Varför inte lyfta kvinnan och lyfta att hennes fantastiska kropp o hon själv klarar av allt detta? Alla gör självklart som dem vill. Men en tanke…

  3. Johanna

    Så intressant ämne!
    Jag födde barn i september, fick en andra gradens bristning, men läkte fint.
    Redan efter två veckor rastade vi att ha sex, på mitt intiativ, för jag var så extremt attraherad av min man i hans föräldraroll. Han växte i mina ögon och jag åtrådde honom mer än någonsin. Givetvis var det lite otäckt, vi var väldigt försiktiga, men det gick bra och har gjort det sen dess. Fick min mens regelbundet redan efter en månad, trots att jag fortfarande helammar ett halvår senare. Nu är jag gravid igen, det gick fort, kanske inte helt planerat, men väldigt välkommet ändå. Sexet nu är bättre än innan, trots att jag uppfattar allt som taightare och kan i vissa lägen känna av vart min bristning var. Så jag ville dela med mig av att sexet funkde snabbt, sexlusten var stor och samlivet bättre!

  4. Angelica

    Jättebra att du tar upp ämnen som har tabu över sig! Jag har själv aldrig fött barn (22 år gammal, inte läge just nu) men har haft funderingar kring mycket om det. Jag tänker nånstans att nån gång borde ju kroppen bli helt redo för sex efter en förlossning eftersom syskon finns liksom. Men inte fan trodde jag att det skulle vara så krångligt till en början och göra så ont. Förmodligen olika för många men jag blev fascinerad av det här inlägget! Riktigt intressant och viktigt att du tar upp det! Grym du är!

  5. Amanda

    Hej! Så bra att du tar upp detta!
    Vi fick vårt andra barn dagen före Elsa kom. Jag upplevde precis lika som dig! Och jag har ändå bara delammat. Jag upplevde redan när jag blev gravid att hormonerna bara flödade i kroppen på ett helt nytt sätt. Med första barnet född 15 så hade jag aldrig den där torra sampapperskänslan… visst var de lite torrare men inga problem. Så konstigt och spännande hur kroppen fungerar!

  6. Wictoria

    Hej Emma! Jag fick min dotter för 11 månader sedan och jag fick 2 gradens bristning. Jag har helammat henne, men nu är det mest mys 1-3 ggr per dygn. Har fortfarande inte fått tillbaka min mens. Men samma här har varit livrädd för att ha sex. Har inte heller känt någon lust i överhuvudtaget… Sen har hon samsovit med oss i cirka 10 månader. Men nu är man så trött om kvällarna men känner dock att lusten är på väg att komma tillbaka. Vi har inte heller ens provat att ha sex än. Bara mysa och så. Känner dock att det är dags då jag är rädd för att relationen ska bli sämre och att der finns risk för att glida ifrån varandra. Men har så svårt att sluta amma helt. Jag vill ha tillbaka mensen så att jag kan bli normal där nere igen. Tack för att du delade med dig av din histora!

  7. Amanda

    Så intressant ämne! Pratas och skrivs i vanlig ordning alldeles för lite om detta som är lite jobbigt. Allt ska ofta verka så perfekt utåt sett. Precis som med livet direkt efter att man fått sitt lilla barn, så är det många som inte vågar vara helt ärliga med hur man egentligen mår…
    Själv ammar jag min snart 10 månader gamla son 2 x om dagen och fick äntligen tillbaka min sexlust i samband med min mens som kom förra månaden, hurra! Men tyvärr fortf. lika sköra slemhinnor pga amningen…

  8. Mia

    TACK FÖR ATT DU DELAR MED DIG!!! Det behövs fler som pratar öppet om det här! Jag har inte barn själv ännu men tycker ändå att det är så viktigt att kunna prata om allt som händer och hur vi kvinnor påverkas! Det ska pratas om detta och det ska tas på allvar också! TACK Emma!!!

  9. Erica

    För oss är det inte alls samma sak, jag har blivit mer skygg och hittar gärna bortförklaringar till att bara gå och lägga mig istället. Just efter amningen vill jag inte att någon rör vid mina bröst och själva sexlusten har blivit som bortblåst. 🙁

    Känns fruktansvärt jobbigt, då det är som du säger, man är ju två om det här…
    Känner sådana skuldkänslor mot sambon och han undrar ju varför jag ständigt säger nej till mys.. 🙁

    1. Emma

      Jag tror att det kan vara viktigt att prata med varandra om det här, för det kan nog vara svårt för partnern att förstå annars. När man ammar får man ju så mycket närhet via de stunderna att det kan vara skönt att bara vara lite för sig själv sen. För mig blev det mycket bättre när jag slutade amma, och efter att ha pratat med mina vänner fick jag veta att de upplevde samma sak <3 Kram och tack för att du delade med dig!

      1. Erica

        Vi har pratat om just det och jag tror att han förstår, är nog mest jag själv som klandrar mig själv. :/

  10. K

    Superbra och viktigt inlägg!
    Jag har haft en helt annan situation och väljer att dela den för att nyansera bilden här.
    Jag har hela mitt vuxna liv haft problem med torra slemhinnor. Sökt hjälp för det många många gånger men bara fått höra att ”det är så för vissa” och ”smörj”
    Detta skrämde mig inför förlossningen eftersom jag kunde få torrsprickor i underlivet av sex, hur ska jag då kunna få ut en bebis. Men det är som att kroppen under graviditeten fattade att flytningar behövs och slemhinnorna blev mycket bättre. Sprack andra graden men läkte bra.
    Sen bebis föddes har mina slemhinnor fortsatt att jobba trots helamning och det har känts så skönt. Vi har haft sex ett antal gånger och otroligt nog så har det faktiskt varit skönare för mig nu än innan! Det trodde jag aldrig!
    Bebis är nu 10 månader, jag ammar en gång per dygn och mensen har precis kommit tillbaka.
    Det här inlägget har gjort mig väldigt nyfiken på om amningsavslutet kommer ha samma effekt på mig haha

    1. Emma

      Tack snälla för att udd elak med dig! Det är väldigt intressant att läsa att det kan vara så olika också. Håller tummarna för att det inte vänder för dig när du slutar amma 🙂

  11. Frida

    Så viktigt! Och även för papporna, dem borde få denna information från någon annan än sin partner som inte vill på samma sätt längre, förstår frustrationen när allt är läkt och fungerar UTOM det intima, förstår att det är jobbigt för dem och att känslan att dem inte duger längre kommer fram, samtidigt som man inte kan göra något som gör ont och man inte riktigt vill eller orkar
    Det finns ju en förklaring, dem förtjänar att få veta det precis som vi borde få veta att detta förekommer..så vi kan vårda relationen som redan sätts på prov med en bebis <3 tack för att du delade detta, jag visste inte om fenomenet förrän du tog upp det!

    1. Emma

      Ja det är jätteviktigt för båda eftersom man är två i en relation! Tack för dina tankar, de är värdefulla! kram<3

  12. Anonym

    Jag har fött två barn. Båda gångerna blödde jag i två månader och fick sedan direkt tillbaka min mens. Det var inte det roligaste. Första gången vi provade var det direkt omöjligt men runt tre månader gick det men inte helt bekvämt. Det tog flera månader innan slemhinnorna blev mindre torra och det känndes som vanligt igen. Var nog några månader efter att jag slutade amma. Det tog lång tid innan jag hade någon direkt lust, men hade sex ändå för att det kändes viktigt för närheten och relationen.

    1. Emma

      Tack för att du delar med dig! Jag hade inte heller så mycket lust men kände att jag ville försöka eftersom det känns viktigt för närheten och relationen!

  13. Tvillingmamman

    Jag födde barn i juni, det gick ganska snabbt att läka där nere, men första gången vi hade sex gjorde det rätt ont, några månader efter förlossningen. Sen blev det bättre och har varit ganska bra under hela amningsperioden, dock har jag känt mig torr och inte sådär jättesugen. Med tvillingar och allt som följde med det har det inte riktigt varit prio med sex.. slutade amma i fredags, och har bara haft sex en gång sen dess, men vilken skillnad! Nu kändes det helt som vanligt igen, så glad över det 🙂

  14. Jessica

    Tack för att du tar upp detta! Efter mitt första barn dröjde det ETT helt år innan det gick att ha sex ”på riktigt”. Vi gjorde många försök innan dess men bara gick inte… Och vid det försöket då det äntligen funkade igen blev lillebror till, hoppsan haha. Tack för att du delar med dig återigen!

  15. Veronica

    Jag blir så himla sur på att mina barnmorskor bara har pratat om preventivmedel på efterkontrollen. Det är ju liksom inte fokus för himla många! 8 veckor efter är ju många som sagt torra i slemhinnorna, ammar och är inte särskilt sugna på sex. När de bara kollar att ”allt ser bra ut” eller ”ser normalt ut” och sen bara snackar om vad för preventivmedel man ska ha så kan man ju känna sig onormal när man inte har en tanke på sex.

  16. S

    Tack för ett ärligt och viktigt inlägg. Önskar att jag läst det här innan vi fick barn. Jag upplevde också ett stort obehag vid sex efter förlossningen, det kändes torrt och skavde. För mig ändrades det när jag slutade amma och då kom också lusten tillbaka. Det hade underlättat oerhört mycket om jag (och min man) vetat innan att många upplever det så här. Jag oroade mig mycket över det och kände mig ledsen. Jag tyckte dessutom att det var svårt att sätta ord på vad som kändes annorlunda både fysiskt och känslomässigt, då är det inte heller så lätt för en partner att kunna stötta. Vi kände oss båda förvirrade över alla förändringar som kom med att få barn och förvånade över att det pratas så lite om det.

    1. Emma

      Tack snälla för att du delar med dig av dina erfarenheter, så viktigt att vi pratar om det här när det görs så lite i allmänhet! Kram

  17. S

    Vilket ärligt och viktigt inlägg. Tack! Jag önskar att jag fått chans att läsa det här innan vi fick barn. Min upplevelse av sex efter förlossningen var att det kändes obehagligt, jag hade ingen lust och det skavde och gjorde lite ont. Underlivet kändes torrt och annorlunda mot innan. För mig försvann det när jag slutade amma och då kom också lusten tillbaka. Det hade lättat oerhört att få veta innan att en del upplever det så här och att få känna att det är normalt.

  18. T

    Jag födde min son genom akutsnitt i maj förra året och även jag hade väldigt ont vid sex det första halvåret efter. Fick förklarat för mig att detta berodde på att slemhinnorna kan bli torra även efter kejsarsnitt. Något som var helt nytt för mig. Så även fast man gör snitt så är man inte helt ”redo” för sex direkt heller 🙂 Nu får vi använda mycket glidmedel och ta det försiktigt i början.

  19. Anonym

    Vilket viktigt ämne! Vår lilla är nu 10 månader och min mens är fortfarande inte tillbaka. Just precis som du beskriver så känns det torrare och märkligt än vad det gjorde tidigare. Vi har väldigt lite sex fortfarande, men framförallt beror det på en enorm trötthet från min sida. Jag har alltid tagit alla nätter och är den som liksom drar runt hushållet med tvätt/ städ/ disk och allmän ”projektledning”. Så när lillan nattas på kvällen däckar jag också. Jag märker att sambon saknar närheten och liksom sörjer det, samtidigt som jag faktiskt är för trött för att ta hänsyn till det. Allt jag önskar mig just nu är en hel natts sömn, vilket inte skett på ca 1 år och 2 månader. Men samtidigt så vill man ju vilja ha sex för närheten i relationen blir ju så enormt mycket bättre då. Åh det är så komplext känns det som! Samtidigt som ”alla verkar fatta” hur man får ihop en perfekt relation, föräldraskap och vardagsliv står man här som ett fån och känner sig mest förvirrad.

    1. Emma

      Nej det är inte lätt att få till livet med allt vad det innebär med småbarn. Jag tror att det är långt ifrån alla ”som verkar fatta” hur man får ihop en perfekt relation, föräldraskap och vardagsliv. Jag är ofta också för trött för sex, men det är okej så. Att bara kramas i soffan ger också närhet <3 Tack för att du delar med dig! Kram

  20. Anonym

    Hej Emma! till att börja med, vilket fantastiskt intimt och fint inlägg. Kan bara hålla med om att samhället borde fokusera mer på just detta ämnet. Sex efter förlossning. Jag lever i ett samkönat äktenskap tillsammans med min flickvän. För oss tog de också väldigt lång tid innan vi kände oss bekväma i att ha sex igen. Dels för att vi hade så fullt upp med vår lilla individ, visst de fanns alltid tillfälle för att kunna skaffa sig tiden men vi kände inte riktigt att vi var ”där” sambon fick också sy och jag blev pga detta väldigt försiktig och ville inte ta första steget utan kände att hon fick berätta hur allting kändes. Så de tog i princip ett år innan vi kände att de var dags. Då var de jag som tog initiativet då jag kände att någongång måste vi ju prova. De var de bästa vi gjort. Vi har sedan dess kommit varann ännu närmre, vi pratar öppet om de och känner oss bekväma i situationen.

    1. Emma

      Tusen tack för att du delade med dig! Det är så värdefullt att läsa, och intressant att du delar med dig av ditt samkönade äktenskap. TACK <3

  21. Jessica

    Tack för detta inlägg och alla ni som kommenterar! Det är så skönt att veta att man inte är ensam. Det finns hopp

  22. Sandra

    Älskar att du tar upp det här ämnet! När jag och sambo började försöka någon månad efter förlossningen va det helt annorlunda. Förklarade för honom att det va lite som å ha en sten i skon, det gjorde inte direkt ont. Men det va juh inte skönt heller. Det liksom skavde på nå vis. Tur att kroppen är så fantastisk. Nu är det precis ”som vanligt” igen 🙂

  23. Micaela

    Jag blir väldigt berörd av hur modig du är som vågar ta upp ämnet och berätta, samt alla som kommentetat. Jag har en helt annat bild av det som visar att om ni blir gravida igen framöver så behöver det inte bli likadant.
    Jag födde nyligen mitt första barn utan komplikationer, inga bristningar eller så alls. Kände mog fortfarande mörbultad där nere direkt efter (såklart). Men efter två veckor slutade jag blöda och vi provade ha sex. Jag var jättenervös och vi hade glid. Det gick jättebra. Och efter nån vecka slutade vi med glid. Jag helammar och har gjort det från start (bortsett från första dygnen på bb då bebis inte ville greppa pga illamående).

    1. Emma

      Blir så glad över att du uppskattar det! Tusen tack för dina tankar, det är så intressant att läsa. Så skönt att det känns bra för er 😀

  24. Emilia

    Så bra och viktigt ämne! Väldigt konstigt att det inte pratas så mycket om detta, det håller jag med om! Fick en son för fyra månader sedan. Sprack nästan inget så jag trodde att jag skulle bli helt återställd snabbt så vi började försöka ha sex ganska tidigt. Men så ont det gjorde! Var övertygad om att något var fel, men allt såg normalt ut på efterkontrollen och fick då informationen att det kunde vara torra slemhinnor. Barnmorskan nämnde ingen östrogensalva utan jag fick läsa om det själv. Har inte testat än eftersom det har känts bättre de senaste gångerna vi haft sex. Men alla kvinnor som fött barn borde få bättre information om olika alternativ!

  25. Sanna

    Åh vilket viktigt inlägg! Det har varit precis samma för mig. Efter första försöket var jag övertygad om att de sytt mig fel för att det var så stramt, gjorde ont och liksom tog stopp. Min BM hade tidigare rekommenderat glidmedel just för att slemhinnorna lätt blir sköra under amningen. Men när det inte hjälpte kändes det hopplöst och vi har nu avstått sex sen dess (dottern är 9 mån). Men åh så hoppfull jag känner mig nu när jag läser ditt inlägg! Nu känner jag hopp och vill prova igen. Min mens är tillbaka sen ett par månader och jag har nyligen slutat amma. Tack även för tips i kommentaren ovan om salva vid östrogenbrist. Ha en fin dag <3

  26. Frida

    Här skrev jag superlångt så försvann allt.. Vi fick iaf våran tjej i februari och jag drog på mig 3:e gradens bristning så här tog det nästan ett halvår innan vi ens vågade försöka. Sen fick jag även operera bort polyper ca 3 månader efter förlossningen. Kändes himla mörkt en period där och hade så ont. Så när vi sen försökte första gången blev jag förvånad över att det inte gjorde så himla ont. Känner ju dock lite grann varje gång vi ligger men antar och hoppas att det blir bättre med tiden Tack för bra inlägg! Kram!

    1. Emma

      jag måste godkänna alla kommentarer, så det kanske var därför 🙂 Så tacksam för att du delar med dig, TACK <3 Håller tummarna för att det känns bättre för dig snart! Kram

  27. Emma

    Nästan samma här, men jag hade inte ens tanken på att försöka mig på sex de 9 första månaderna, inte det minsta sug efter det… Men när 9 månader hade gått, jag slutade amma & fick så småningom tillbaka mensen, då kändes det naturligt att försöka igen & det kändes som att kroppen var helt redo. Även om det såklart kändes lite ovant & trångt första gången.

  28. Linda

    Så skönt att någon tar upp detta ämne! Min dotter är lite över 4 månader och förlöstes med akut kejsarsnitt så jag ”slapp gå sönder där nere”. Så jag tänkte att jag bara kunde hoppa upp i sadeln igen och allt skulle vara som vanligt. Men icke. Det är precis som du beskriver det. Det gör ont och jag får känslan att jag växt ihop där nere. Man blir inte direkt sugen på att testa igen. Känner mig ledsen och upplever att jag och min sambo är flera mil ifrån varandra närhetsmässigt. Helammar och det går bra med allt relaterat till snitt osv.. men önskar att min barnmorska tog upp det här ämnet på återkontrollen, för det är minst lika viktigt i mina ögon som allt annat. Osammanhängande text kanske, men sammanfattngsvis så är jag glad över att detta tas upp! Heja dig!!!

    1. Emma

      Ja jag har förstått att det är ungefär lika fast att man föder med snitt! Tusen tack för att du delar med dig. Jag tror att det kommer att bli bättre för er så småning om <3 Ge varandra närhet på andra sätt som kramar, massage och pussar. Det ger också kärlek! Kram

  29. Anonym

    Så bra inlägg! Strongt av dig att dela med dig om dina tankar och upplevelser gällande ett så pass personligt ämne. Jag själv har inte fött barn ännu, men man funderar ju på sånt här inför framtiden! Hejja dig!! ❤️

  30. Rebecca

    Så viktigt ämne! Starkt, modigt och fint av dig att ta upp det och dela med dig av dina erfarenheter.
    Vi fick barn en månad efter er. Min förlossning var väldigt snabb och enkel. Jag sprack ingenting men fick en infektion i ett sår på ena blygdläppen. I tre veckor efter förlossningen profylaxandades jag varje gång jag skulle kissa. Det gjorde nåt så fruktansvärt ont! Men ganska plötsligt släppte smärtan och på dagen en månad efter vår bebis kom provade vi försiktigt att ha sex. Jag kände mig också ganska torr inledningsvis, och gjorde så under ett par månader (fast tyckte det var skönt ändå eftersom det släppte efter några minuter). Men sen har det varit som vanligt.
    Med sömnbrist, en bebis som behöver konstant uppmärksamhet, mindre tid för varandra etc så har det varit viktigt med sex för mig. Förstår att det finns de som känner och tänker annorlunda, men för oss har de stunderna varit ett sätt att fylla på vår relation med energi.

  31. Frida.

    Skönt och få läsa lite om detta för det är som du säger, inte ett ämne det pratas om. Jag själv fick 3:e graders bristning så här tog det nästan ett halvår innan vi ens vågade försöka. Hade haft såå ont i flera månader och fick även operera bort polyper som uppkom vid ärren ca 3 månader efter förlossningen.. Så när vi sen försökte gjorde det till min förvåning, inte så himla ont, som jag trodde. Även om det fortfarande känns lite varje gång vi har sex. Antar, och hoppas att det blir bättre med tiden. Fint att du tar upp sånt här. Kram!

  32. Jessica

    Så bra inlägg! Det är så skönt när du är öppen med något som är en helt naturlig grej i ens liv.

  33. Cecilia

    Hej! Jag fick min son i augusti. Jag hade också läkt snabbt men var torr som Sahara och det kliade och sved. Vågade inte heller ha sex i början pga det. Men jag sökte för det och det är väldigt vanligt att man får östrogenbrist efter fl och under amning. Fick en kräm som jag smörjde med och efter bara 4-5 dagar var det sååå mycket böttre. Använde den under hela amningsperioden och det gjorde susen! Kanske du skulle testat det med eller göra nästa gång! Bra ämne att ta upp! Många känner nog igen sig! Kram

stats