emmabarremyr

Emma Barremyr

Lammläggsgryta med rotfrukter

Vi äter mest älgkött hemma hos oss, men även en del nötkött som vi får från mina svärföräldrarnas granngård eller från min svågers föräldrar gård. I höstas köpte vi lite lammkött av en arbetskompis till min mamma, så nu har vi lite lamm i frysen också. Hon har också djuren hemma på gården så vi vet att det är välmående djur som kommer därifrån, och det är något vi värderar högt de gånger vi faktiskt köper kött.

Jag tycker själv att jag är dålig på att laga kött. De gånger vi äter kött i någon form är det för det mesta köttfärs som blir biffar, köttbullar eller köttfärssås typ. Jag glömmer ofta bort hur otroligt smidigt det är med långkok. För att inte tala om hur GOTT det faktiskt blir!

Jag satte mig därför ner och googlade “lammlägg” och hittade det här receptet som jag fick inspiration till en middag för ett par veckor sedan. Jag gjorde såklart en egen FODMAP- anpassad variant, och den blev himla god! Hela familjen älskade den och lilla Elsa som inte är så jättestor i maten åt två portioner den kvällen.

Här från ni perfekta helgmiddagen! Sätt på grytan tidigt på dagen och låt den sedan stå i ugnen och gotta sig, desto längre desto bättre! Under tiden kan ni roa er med något annat och har sedan middagen färglagda till kvällen. Så smidigt!

Scrolla ner för recept!

 

Lammläggsgryta med rotfrukter

Ingredienser till 4 personer

2 kg lammlägg
10 cm purjolök (den gröna delen vid FODMAP)
2 stora morötter i tjocka slantar
1/4 rotselleri i bitar
1/2 kruka rosmarin
2 msk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 msk oxfond
400 g krossade tomater
4 dl rött vin
4 dl vatten
4 sötpotatisar
4 palsternackor
Olivolja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn lammlägg i smör i en ugnssäker gryta. Salta och peppra och lägg sedan i purjolök, morot, rotselleri, rosmarin, dijonsenap, sambal oelek, oxfond och krossade tomater. Slå över vin och vatten. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 3-5 timmar tills köttet är riktigt mört och faller av från benet. Smaka av med salt och peppar. 

Skala och klyfta sötpotatis och palsternacka. Lägg på en plåt och ringla över olivolja och flingsalt. Ställ in i ugnen tillsammans med grytan sista timmen. Låt den sedan stå inne några minuter extra på grilleffekt efter att du tagit ut grytan för att rotfrukterna eventuellt ska få lite färg på slutet. 

Servera grytan med de ugnsbakade rotfrukterna och grönsaker. Jag hade även på en klick turkisk yoghurt efter att bilderna tagits. Det passade väldigt bra ihop!

För en bebisvariant – salta efteråt och var försiktig med sambal oelek. Jag gjorde grytan enligt receptet, men saltade ej förrän efteråt när jag plockat bort en del av maten till Elsa. Det var också då jag tillsatte sambal oelek.

 

Hoppas det smakar!

 

Fler recept med långkok!

> Pulled chicken

> Dragen älg

> Högrevsgryta

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats