Emma Barremyr

Att sluta amma på natten och få bebis att sova i egen säng

Jag la upp en bild på Instastories där jag skrev att vi börjat lägga Elsa i eget rum och egen säng tidigare i veckan, och fick massvis med frågor på det. Så jag tänkte att jag skriver ett inlägg och berättar lite om hur och varför vi gör detta!

Över lag så har vi egentligen inte haft det så struligt med sömnen mer än att Elsa i perioder ätit rätt ofta på natten, vilket inneburit att jag ammat henne ungefär var tredje timme, och efter utvecklingsfas 5 (faserna har alltid inneburit lite sämre sömn och mer amning på natten för oss) är det något hon fortsatt med och har rutin på.

Vi har gjort tappra försök att ge henne både gröt och välling till kvällen i hopp om att hon ska bli lite mer mätt, men hon har bokstavligt talat spottat ut dem båda och blivit vansinnig om hon inte fått bröstet. Så jag har gett henne bröstet och så har allt bara funkat väldigt bra. Hon är så kvällstrött att hon nästan somnar innan hon hinner lägga huvudet på kudden, så hon har somnat snabbt på kvällen och sovit gott hela nätterna, men hon har som sagt ammat ofta. Alltid när hon lägger sig vid 18, sedan igen vid 21, 23, någon gång mellan 00-02 och sedan igen vid 04. Det blir alltså fem gånger på en natt från det att hon lägger sig (och tre gånger för mig som oftast lägger mig efter amningen vid 21)!

Och sen är det ju oftast morgon för den där ungen vid 04-05… En annan är ju så trött att det känns som om jag skulle kunna göra vad som helst för att få sova lite mer.. Jag och Pelle har dock hjälpts åt mycket. Vi har sovit i olika rum och turats om att ha Elsa hos oss (och faktiskt så har hon mest sovit hos Pelle), gått upp med Elsa varannan morgon så att den andra fått sova osv. Så även om det alltid är jag som måste upp och amma flera gånger per natt så har jag ändå fått sova ostört många nätter bortsett från amningsstunderna. Det har varit guld ♥

När vi var hos BVC på 8-månaderskontrollen fick vi order om att sluta nattamma! Elsa är tydligen såpass stor nu att hon inte behöver äta på natten, trots att hon gärna vill. Hon är ingen storätare på dagen, vilket förmodligen beror på att hon äter rätt mycket på natten, för ja – hon tuttammar inte bara lite, utan käkar rejält. Så för att få i henne mer mat så att hon går upp mer i vikt måste vi dra ner på nattamningen nu. På dagen ammar vi kanske bara två gånger eftersom Elsa inte är så intresserad av bröstet då, utan hellre äter vanlig mat.

Barnmorskan tipsade oss om att lägga Elsa i eget rum och egen säng för att se om det skulle göra någon skillnad på nattätandet. Det kan hända att barnen vaknar av oss vuxna (ljud och rörelser) och att deras sömn på så vis störs. Att amma blir då ett sätt för dem att somna om. Så den här veckan började vi alltså med att lägga Elsa i egen säng och de första nätterna har gått över förväntan! Vi har fått stoppa i tuten ett par gånger varje natt och utöver det så har jag ammat henne vid 21 och sen har hon ätit runt 02. Hon har vaknat runt 05, men fått komma in och lägga sig hos mig, ammat lite (för mig är det morgon här och inte natt, hehe) och sedan somnat om och tagit sovmorgon till 06.30. Det är en klar förbättring, även om vi fortfarande har lite att jobba med. Och kanske har dessa första nätter bara varit nybörjartur? Det återstår att se!

Vår kvällsrutin är att hela familjen äter middag ihop vid köksbordet och sen tar Elsa och Pelle ett bad medar jag diskar undan och sanerar köket. Att städa och diska undan är lite som terapi efter en dag med full fart och jag njuter av att få ordning inför kvällen!

Efter badet ammar jag Elsa i fåtöljen uppe på hennes rum och sedan lägger jag och Pelle henne varannan kväll. Och med ”lägger” menar jag att vi sitter hos henne tills hon somnat ordentligt. Inte alls lika mysigt som när hon sov i våran säng och vi låg tätt ihop och kramades när hon skulle sova, men jag antar att det här är ett steg som behöver tas nu.

Hon sover alltså i eget rum nu det lilla barnet, och det är verkligen med blandade känslor vi gör detta! Jag längtar såklart efter att kunna sova lite mer sammanhängande efter så många månader med konstanta uppvaknanden flera gånger per natt, men samtidigt så finns det inget mysigare än att samsova och amma på natten. De senaste kvällarna har jag lagt mig med en tomhetskänsla som nästan fått mig att gråta. Hur kan man sakna någon som är så nära att det gör ont i hjärtat? ♥

Att hon sover i egen säng är också kvitto på hur stor hon börjar bli nu, min lilla bebis, ytterligare en sak som får det att värka i hjärtat. Även om kärleken till Elsa är starkare idag än vad den någonsin varit kommer jag för alltid att sakna bebistiden ♥

 

Läs fler inlägg om Elsas rutiner kring sömn!

> Såhär var sovrutinerna de första månaderna

> Läggningsrutinen vid 5 månader

 

Berätta gärna hur ni har det just nu! Ibland är det riktigt kämpigt med sömnen so småbarnsförälder och då kan det vara skönt att skriva av sig lite!

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Veronica

  Åh vad det är svårt tycker jag! Man vill ju ge sin lilla allt de vill ha och ibland så måste man också bestämma och göra förändring för att det ska bli bättre i längden. Men så många gånger man bara vill backa tillbaka och ge med sig även fast man har bestämt nåt. Vi tampas så med sömnen, men har ändå insett att det inte är bröstet som bara gäller utan närhet på natten. Jag ska sluta amma nu, gör sista dagen på julafton och julaftonsnatten. Vi passar på nu när vi båda är lediga och D kan sova ut på mornarna. Han har dock tagit varannan natt några veckor så vi vet att det går. Nån gång måste man ju sluta amma på natten och känns det som man hjälper sitt barn så är det rätt väg att gå. Vi hade samma grej som er med Louie när han var 8 månader. De sa åt oss på BVC att vi behövde sluta amma på natten för att han skulle äta mer på dan. Det blev jättebra med honom! Med Almon har vi inte samma problem, för han äter jättebra. Däremot sover han ju superkasst och jag tycker han sover sämre när bröstet finns nära. Jag ser också fram emot att dela bördan på nätterna, dvs att D ska ta nätterna nu när jag ju har ammat på nätterna i 7 månader. Lycka till med allt och god jul!!! Kram

  1. Emma

   Tack för att du delar med dig! Vi har lyckats få ner amningen på natten till ett tillfälle nu och det känns okej tycker jag. Gick ju hysat smidigt och nu äter hon faktiskt mer på dagen, så det är skönt! Hoppas att det har gått bra för er under ledigheten nu och att era nätter blir bättre i fortsättningen. Som ni kämpat med dem! Ni är värda att få sova snart tycker jag 🙂 Kram och god fortsättning!

 2. Ida

  Åh känner verkligen med dig! Min lilla är 10 månader och sover just nu i egen säng men i samma rum som mig. När hon föddes så flyttade min sambo över till 4-åringens rum och sover med honom fortfarande, för att inte störa lillans sömn då han snarkar. Saknar såklart att sova med min sambo men tanken på att flytta över lilltjejen i eget rum får mitt hjärta att värka. Att man kan känna så starkt för de små liven är fantastiskt!

  1. Emma

   Skönt att fler känner som mig 🙂 Elsa sov inte så många nätter i eget rum eftersom hon blev sjuk. Nu sover hon i egen säng inne hos mig eller Pelle och det känns mycket bättre, för då är hon ändå hos oss 🙂 Men jag längtar också efter att få sova med Pelle <3

 3. Lovisa

  Hej! Vad spännande att läsa 🙂 jag har tvillingar på sex månader, de ammar mycket på natten och sover rätt dåligt, den ena kvällspigg, den andra morgonpigg, och morgonpigga pojken får ibland för sig att det är morgon kl 12, eller två, eller tre.. vi går ofta upp mellan 4-5 vi med.. jag sover ofta med båda två på mig. om någon månad när de förhoppningsvis äter vi mer på dagarna ska vi försöka sluta nattamma, det blir spännande! De har sina sängar i eget rum och vi lägger de där så ofta vi kan, jag njuter verkligen av de få stunderna jag får ligga själv i sängen (med mannen bredvid såklart) 🙂

  1. Emma

   Oj, vilken utmaning! Du är en superkvinna och jag hoppas att det går bra för dig när ni slutar nattamma! För oss var det några tuffa nätter, men sen har det gått över förväntan bra 😀 kram

 4. Line

  Förstår att sömnen är kämpig, jag har också vaknat för att amma minst 3-4 ggr varje natt i 4 mån nu.samtidigt är Bvc’s råd SÅ märkliga. Varför ska ett barn behöva sova själv när vi vuxna vill sova ihop med en annan vuxen?? Varför ska då ett litet barn behöva sova ensamt.. :/ men skönt att det verkar fungera för henne/er.

  1. Emma

   Ja visst är det märkligt! Elsa sover kvar i egen säng, men vi har flyttat in henne i vårt sovrum nu och det känns mycket bättre 🙂

 5. Amanda

  Vi har 2 barn, yngsta är 10 mån. Båda har flyttat till eget rum vid ca 9,5 månad för då hade de lärt sig hitta nappen själv på natten, men för att öka chansen att de hittar nån själva har vi kanske 6-7 nappar utspridda i sängen Men visst är det tomt i början ❤️ Men extra mysigt när man möts på morgonen sen ☺️❤️

  1. Emma

   Ja vi har gjort likadant! Så himla bra 😀 Sen har vi även nappar som lyser i mörkret, så hon ska hitta dem lätt! Oftast behöver vi inte stoppa i nappen på nätterna länge 😀

 6. Rebecca

  Tack för att du delar med dig! Det är på nåt sätt skönt att veta att fler tampas med samma utmaningar, tankar och känslor.

  Min son är precis en månad yngre än Elsa och har alltid ammat väldigt mycket. Dels för att han är lång/stor men också för att han lärde sig att förflytta sig tidigt. Det går åt mycket energi helt enkelt. Jag har varit på väg att bli knäckt emellanåt, särskilt från utvecklingsfas fyra och därefter. I perioder har han ammat varannan timme nattetid, och han är både kvällspigg och morgonpigg () vilket gett oss ganska lite sömn. Försöker tänka att den här tiden är så kort och att man kommer sakna även den framöver, men det är inte alltid enkelt.

  Är precis som du delad när det kommer till att amningen minskar till förmån för annan mat. Det är något särdeles speciellt att få nära sitt eget högst efterlängtade och älskade barn ❤️.

  1. Emma

   Ja visst är det skönt att få dela med andra <3 Du är en grym kämpe måste jag säga och även om det varit tufft för dig i perioder så kommer det bättre! Tänk den dagen vi får sova en hel natt igen 😀 Kram och tack för att du delar med dig!

stats