Emma Barremyr

Laxplåt – snabb, enkel och lyxig vardagsmat

Kycklingplåt är en favoriträtt här hemma som ger oss en enkel, men samtidigt vardagslyxig middag! Det är mat som kräver minimalt med tid, vilket är något vi uppskattar extra mycket sedan vi blev föräldrar.

Förra veckan gjorde jag en ny variant på vår älskade kycklingplåt, och istället för kyckling la jag på en stor laxsida som sedan fick trängas med ett gäng färgglada rotfrukter!

Rotfrukterna skalades och klyftades redan på morgonen eftersom jag visste att vi skulle vara på språng hela dagen, så när vi kom hem lagom till middagsdags var det bara att slänga ut allt på plåten och skjutsa in i ugnen. Så jädra smidigt!

Sen serverade vi det hela med en smarrig basilika- och fetaostsås. Det var så fantastiskt gott! Och ja – otroligt lyxig vardagsmat!

 

Laxplåt med fetaost- och basilikakräm

Ingredienser (4 personer):

800 g laxsida
4 rödbetor
4 potatisar
4 palsternackor
4 morötter
2 små sötpotatisar
150 g fetaost
1 liten burk Oatly fraîche
1 kruka basilika
Olivolja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 235 grader. Lägg på laxsidan på en bakplåtspappersklädd plåt. Skala och klyfta rotfrukterna och lägg runtom laxen. Ringla olivolja över rotfrukterna. Salta och Peppra både lax och rotfrukter och kör sedan in i ugnen i 25-35 minuter (tills laxen är genomstekt och rotfrukterna börjar få färg. 

Under tiden laxen är i ugnen kan du göra såsen. Mixa ihop fraîche och basilika till en kräm. Mosa fetaost med en gaffel och blanda sedan ihop med basilikakrämen. Tål du vitlök kan jag rekommendera dig att pressa i en vitlöksklyfta också. Servera sedan lax och rotfrukter med basilika- och fetaostsås och en fräsch sallad. 

 

Åh, älsk på middagar likt dessa alltså <3

 

Jag klippte även av en bit av laxsidan och la på en annan plåt med några rotfukter utan salt som jag gav till Elsa, och hon mumsade i sig med god aptit vill jag lova!

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellen

    Alltså Emma! Jag visste att detta skulle bli gott men det var helt MAGISKT! 😀 Jag gjorde detta till kvällsmat idag och wow alltså! Såsen jag hade till gjorde jag på havregurt (Yogoat) med färsk basilika, citronsaft, lite vitlök, örtsalt och peppar. Tusen tack! 😀

stats