Emma Barremyr

Elsas rutiner vid 7 månader

Jag har när Elsa varit två <– (klick) och respektive fyra <– (klick) månader skrivit inlägg om hur vår vardag med rutiner har sett ut. Min ambition var att skriva ett sånt inlägg nu när hon blev sex månader, men tiden har bara flugit iväg så jag har inte hunnit med. Och nu har hon helt plötsligt fyllt sju månader, vår lilla skrutt!

Men bättre sent än aldrig! Även om Elsa numera är sju månader så har dagarna och rutinerna sett ganska lika ut den senaste månaden. Det är faktiskt först nu som rutinerna börjar sitta ordentligt och det börjar bli lättare att planera vardagen. Hon är fortfarande väldigt kvällstrött och morgonpigg, något vi fasade för när vi drog om klockan till vintertid, men det har ändå gått över förväntan och konstigt nog sover hon längre på morgonen nu än vad hon gjorde sommartid även om hon lägger sig väldigt tidigt om kvällarna…

Sedan vi drog tillbaka klockan till vintertid brukar Elsa vakna mellan 5.00-6.00. Vi startar alltid dagen med att amma och sen ligger vi sängen och myser, vaknar till och drar oss någon halvtimme innan vi går upp och äter frukost!

Jag brukar sätta Elsa i hoppgungan medan jag fixar mina äggmackor och kokar kaffe. Där studsar hon som en liten gummiboll med sitt pigga morgonhumör, hehe. Ofta undrar jag hur man kan vara så pigg, glad och full av bus direkt på morgnen… Jag själv är sällan pigg om morgnarna nu för tiden..

När min frukost är redo sätter vi oss i soffan framför Nyhetsmorgon. Jag brukar bulla upp med lite kuddar och leksaker i soffan som Elsa får mysa och roa sig med medan jag käkar frukost och dricker kaffe. Eftersom Elsa ammar det första hon gör på morgonen är hon inte hungrig när jag äter frukost, vilket gör att jag kan njuta i lugn och ro (ett tag till iallafall tills hon kryper iväg, hihi).

Efter frukosten får Elsa hänga med mig på toaletten (där hon ligger på golvet och leker) och sen när jag är klar där brukar det vara dags att sova igen, så då klär vi på oss kläderna och går ut på en morgonpromenad. Hon brukar sova runt 1-1,5 timmar första omgången vilket gör att det passar bra att gå en promenad då!

 

Det är så skönt att komma ut på en promenad direkt på morgonen. Efter frukost med kaffe och äggmackor och sedan rörelse i frisk luft brukar jag piggna till ordentligt! Och morgnarna nu är ju fullkomligt magiska!

Bilden nedan visar en morgon förra veckan när det stod minusgrader på termometern, himlen var blå och solen var på väg upp och gav ett sånt där gyllene, vackert ljus! Novembersolen alltså, den är svår att inte älska!

 

När vi kommer in från promenaden är det dags för Elsa att äta frukost (och jag käkar mellanmål). Hon har tidigare fått katrinplommonpuré till frukost, och vi har även gjort ett försök att införa gröt igen. Men lilla fröken är inte alls intresserad av att äta mat från sked så vi har börjat introducera BLW, barnstyrd matintroduktion (läs om BLW här), vilket innebär att Elsa själv bestämmer över matintaget.

Elsa sitter helt enkelt och plockar med maten själv. Det är mycket kletande och klämmande på maten, men en hel del hamnar också i munnen. Jag har bakat grötpinnar som hon brukar få äta till frukost och vi har även testat bananpannkakor som var en riktig (kladdig) höjdare!

 

Efter frukosten tvättar jag av henne och sen brukar hon få sitta på pottan eller toaletten och bajsa. Vi har fått in det som rutin nu och det har funkat väldigt bra hittills. Därefter sätter vi på kläderna, ammar, leker lite och sen burkar det vara dags för Elsa att sova igen.

Är vi hemma söver jag Elsa i vagnen och låter henne sedan stå ute i friska luften där hon sover så gott! Ska vi iväg någonstans brukar hon somna i bilen och så lyfter jag över henne i vagnen på plats. Den här andra sovstunden brukar vara runt 1-2 timmar beroende på hur trött hon är och ofta över lunch, så då brukar jag faktiskt hinna äta lite mat i lugn och ro.

När hon vaknar är det sedan dags för lunch och vi fortsätter då att jobba på att introducera mat. Hon brukar få rotfrukter, frukt, ägg, fisk och grönsaker att plocka med. Till efterrätt bjuder jag på bröstmjölk och sen brukar hon vara redo för lek och bus ett par timmar! Oftast burkar vi hitta på någon aktivitet (t.ex. träffa kompisar, hänga på öppna förskolan eller åka in till stan) varje dag. Det blir lite segt att gå hemma hela dagar även om det är gött med hemmadagar också emellanåt.

 

Runt 14.30 brukar det vara dags för tredje sovstunden för dagen. Ä vi hemma går jag en sväng runt kvarteret med vagnen så att hon somnar och låter henne sen stå ute och sova. Är vi inte hemma brukar jag också söva henne i vagnen eller så somnar hon i bilen på väg hem. Jag försöker för det mesta planera så att våra bilturer blir under hennes sovstunder då det går smidigast så, och somnar hon brukar jag alltid lägga över henne i vagnen väl på plats eller hemma så får hon sova tills hon vaknar.

Senaste tiden har hon sovit runt 1-1,5 timmar på eftermiddagen vilket innebär att Elsa brukar vakna runt halv fyra, fyra. När hon vaknar brukar vi antingen hänga i köket eller göra någon rolig aktivitet här hemma, typ leka på filten, hoppa i hoppgungan, hänga tvätt o.s.v. tills Pelle kommer hem och tar över. Vissa dagar sitter Elsa helt för sig själv och leker medan hon andra dagar vill bli buren på HELA tiden, då har vi sjalen som räddning, och numera sitter hon på höften och kikar på allt jag gör!

 

När Pelle kommer hem från jobbet är det ”pappa-och-Elsa-tid” och då det är lek och bus för fulla muggar! Jag kan vara rätt trött vid den här tiden efter att ha varit igång hela dagen, så då är det extra kul för Elsa när pappa kommer hem med lite ny energi. Medan dom två busar på, kvällsbadar och äter kvällsmat brukar jag antingen träna, sätta mig med jobb eller fixa middag. Det är lite olika från dag till dag…

 

Vid 18-tiden är Elsa jättetrött och då brukar vi lägga henne. Vi ammar innan vi går upp till sängen och lägger oss med henne och sen brukar hon somna inom 10 minuter. Jag och Pelle lägger henne varannan kväll, och kvällarna har hittills inte varit några problem alls, utan det brukar nästan vara svårt att hålla henne vaken även om det blir lättare och lättare desto äldre hon blir. Sen är hon vissa kvällar helt plötsligt jättepigg och får för sig att vara vaken lite längre, och då får hon det, men det händer ytterst sällan.

När Elsa somnat brukar jag och Pelle äta middag och sen brukar jag sitta och jobba fram till åtta på vardagarna innan jag stänger ner och myser med Pelle en timme innan jag går och lägger mig. Elsa brukar vakna till runt 21 och vilja amma och därefter försöker jag att lägga mig så snart jag kan för att få sova så mycket som möjligt.

Mellan 21-06 brukar vi amma 1-2 gånger just nu, men över lag så har nätterna den senaste månaden varit helt okej. Regel har varit att vi ammat 1 gång per natt, och det är verkligen inget att klaga på tycker jag! Ibland önskar jag så himla mycket att jag hade en unge som sov längre på morgonen, men så hör jag om de som är vaken på nätterna och då håller jag tyst… bättre tidiga morgnar än vakennätter. Jag får helt enkelt prioritera att lägga mig i tid om kvällarna!

Precis som tidigare inlägg vill jag poängtera att det inte är varje dag som allt flyter på såhär. Vissa dagar krånglar hon när hon ska sova, blir trött och gnällig och kräver mycket av mig, och det är ju så det är med barn. Det kommer dagar då allt känns upp och ner emellanåt, även om vardagen och livet med min lilla bebis för det mesta är alldeles underbar! 

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cecilia

  Vilken toppen blogg! Har en son som är 6,5 månad så är väldigt intressant att läsa om dig och Elsa Vilken öppna förskola brukar ni vara på? Är den bra? Kram

  1. Emma

   Åh tack, vad roligt att höra 🙂 vi brukar vara på Mörmo gård, men har även varit inne i stan på Västerstrand, Viken och Norrstrand. Tycker alla varit bra och mysiga! Gillade verkligen den i Viken som var lite mindre och hade sångstund på eftermiddagen 🙂 kram

 2. Ida P

  Ett tips som underlättar städningen när barn äter blw är att köpa ett stort plastskydd å ha under barnstolen, (jag hade sånt man har under diskmaskinen för att förhindra vattenskador). Då går det fort att städa undan sen

 3. Denice

  Har du något tips kring nattning. Jag och min man försöker få vår dottern att kunna. bli nattad av oss båda. Med mig går det bra, hon somnar i sin säng. När min man ska lägga är det bara skrik och funkar inte alls, förutom i bärsele. Har du äntligen tips, hur gjorde ni i början?

  1. Emma

   Hm, vet egentligen inte om jag har något bra tips. Elsa är ju en väldigt kvällstrött bebis så just kvällarna har inte varit några problem för oss hittills (vi har mer problem att hon tror att det är morgon från fyra vissa morgnar ). Det vi gjort är att vi väntat med att lägga henne till hon är rejält trött och då somnar hon väldigt fort. Vi har bestämt oss för att inte bråka med henne och de gånger hon inte velat sova tidigt har hon fått vara vaken längre tills hon blivit trött. Eftersom hon var en kräkbebis tidigare så ammade jag henne aldrig till sömns, så hon har aldrig vant sig via att ”tutta” på mg när hon ska sova vilket kanske kan spela in. Men jag vet många som har det som du beskriver, att det bara är mamman som kan lägga. Jag tänker att det kanske kommer att gå i perioder och att det är dig hon behöver just nu? Vet inte hur man ska göra och om man ska vara konsekvent, men jag hade nog aldrig orkat låta Oelle lägga Elsa om hon skrek… Ni får känna efter och fortsätta att prova, plötsligt kanske det funkar! Lycka till <3

 4. Josefine

  Älskar dessa inlägg! Hur tänker man kring matintroduktion och amning om man vill amma så mycket som möjligt? (Min dotter är fyra månader)

  1. Ida P

   Josefine: om man ska göra enligt blw ska man vänta tills barnet är minst 6 mån å sitter helt själv. Detta för att tarmarna ska vara färdiga för att kunna ta emot mat samt inte sätta i halsen. Blw funkar toppen tillsammans med amning då barnet i början inte får i sig så mycket mat. Sen hittar man automatiskt en kombination av mat å amning. Tex börja eller avsluta varje måltid med amning. Amning på morgon å kväll å mat under dagen. Vad som passar just er kommer ni att hitta, men vänta gärna tills barnet är äldre. Lycka till!

  2. Emma

   Åh vad roligt att höra 🙂 Du fick en bra svar från Ida tycker jag! För oss har det varit väldigt tydligt att Elsa vill fortsätta att amma mycket, men det är ju olika från barn till barn. Elsa äter lite mat, men vill alltid avsluta måltider med att amma och sen ammar vi även mellan måltiderna 🙂 Läs på mycket om blw om ni vill köra det, finns mycket information på internet och även böcker 🙂 lycka till!

stats