emmabarremyr

Emma Barremyr

Elsa 5 månader

Herregud, jag tyckte nyss att jag skrev inlägget om Elsa fyra månader! Idag fyller hon hela fem månader och jag förstår inte riktigt vart tiden mellan fyra och fem månader har tagit vägen? Som jag nämnde i inlägget här innan så går tiden läskigt fort!

Elsa är en stor liten tjej nu och jag tror faktiskt att jag på riktigt börjar förstå att jag är mamma. Det tog ju lite tid innan det sjönk in, och även tid att lära känna varandra, men nu känns det som om vi känner varandra väldigt bra jag och Elsa. Jag känner mig trygg i mammarollen och är fascinerad över hur kärleken till Elsa bara blir starkare och starkare för varje dag.

IMG_4330IMG_3919

Tiden mellan fyra och fem månader har varit väldigt rolig eftersom det hänt så mycket med Elsa i utvecklingen, men också lite kämpig i och med att hon gått igenom utvecklingsfas fyra. Fasen har framför allt märkts nattetid då hon velat äta oftare, men även vissa dagar då hon varit gnälligare än vanligt och då behövt mer närhet och mycket stimulans för att vara nöjd.

Sedan ett par veckor tillbaka har det lugnat ner sig och det verkar som att utvecklingsfas fyra är över. Vi sover bättre alla tre, Elsa är mycket gladare igen, nöjd bara hon får vara med, trygg med att ligga och sitta för sig själv, tycker om att utforska sin omgivning och kan även underhålla sig själv längre stunder, vilket såklart gör föräldralivet lite enklare.

Ja, tiden just nu är väldigt rolig och vi njuter så mycket om dagarna! Tänk så mycket glädje, kärlek och närvaro den där lilla människan fört med sig till oss. Elsa har hjälpt mig att hitta ett inre lugn jag aldrig tidigare upplevt, och jag känner mig så otroligt rik med henne i mitt liv ♥

IMG_3739

Älskade Elsa, detta är du 5 månader gammal:

>> Du har börjat sträcka ut armarna till mig när jag ska lyfta upp dig – en stund jag längtat så mycket efter! Sen kramas du och lägger kinden mot mitt bröst när du vill ha närhet, det får mitt hjärta att svämma över av kärlek!

>> När du var 4,5 månader började du vända dig – först från rygg till mage och sedan tvärt om. Nu har du fått kläm på det på riktigt så att det går av bara farten!

>> När du ligger på mage kan du åla runt ett helt varv, men du tar dig inte framåt än trots att du gärna vill. Du gör ofta tappra försök, lyfter rumpan och försöker skjuta ifrån med fötterna, men lyckas inte riktigt med det du tänkt dig och blir då väldigt arg, älskade lilla vän!

>> Helt plötsligt kunde du sitta själv också. Det var som att det hände över en natt – dagen innan var det knappt något styrsel alls i din kropp och dagen efter satt du stadigt.

>> Du älskar dina egna fötter och stoppar gärna tårna i munnen när du får möjlighet!

>> Att bada är fortfarande något av det bästa du vet! Andra aktiviteter som är roliga är att hoppa i hoppgungan, “undersöka” saker genom att känna och smaka på dem samt sitta i stolen och titta på när jag fixar och stökar i köket.

>> Du vill egentligen undersöka precis allt och tar tag i varenda liten sak du kan få tag på just nu.

>> Du tycker också att det är väldigt fascinerande att se på mig när jag sminkar mig och borstar tänderna. Du ligger då helt tyst och tittar med stora ögon!

>> Du gillar böcker och din favoritbok är Babblarna. Du gillar även att lyssna på Babblarnas sånger på Spotify. Vi undviker skärmtid, men en gång fick du se Babblarna på tv:n en kväll och då blev du som förtrollad. Du har även en Diddiskallra, som just nu är en av dina favoritleksaker. Babblarna är helt enkelt en favorit, precis som hos de flera andra barn gissar jag!

>> Du har många ljud för dig och just nu älskar du att skrika så högt du kan (så högt att vi får ont i öronen jag och din pappa). Du är varken missnöjd eller arg när du låter så, du tycker nog bara att det är himla kul att höra din egen röst.

>> Du är väldigt intresserad av mat och vill smaka på det mesta, favoritsmakerna hittills har varit palsternacka, morot, sötpotatis, melon, mango, apelsin och äpple. Du har även fått smaka på citron och trots att du tyckte att det var surt ville du ha mer!

>> Jämfört med tidigare kräks du nästan inget alls längre, så vi hoppas att det har vänt med spyorna nu. Det hände något efter fyra månader och kanske har din magmun vuxit ihop och blivit lite starkare nu!

>> På 5-månaderskontrollen idag vägde du 6330 g och var 64 cm lång.

IMG_4316 IMG_4311

 

Några små äventyr vi gjort med Elsa mellan 4 och 5 månaders ålder:

>> Hälsat på hos “mormor och morfar” i Torsby

>> Varit på Kolbullekväll vid “farmor och farfars” sommarstuga

>> Vandrat och varit på picknick med vänner

>> Gått promenader och fikat i stan

 

IMG_4114

 

Läs också:

>> Elsa 1 månad

>> Elsa 2 månader

>> Elsa 3 månader

>> Elsa 4 månader

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats