Emma Barremyr

Elsas rutiner vid 4 månader

 

När Elsa var nästan två månader skrev jag ett inlägg om hur en vanlig dag såg ut för oss. Nu när hon är fyra månader ser våra dagar lite annorlunda ut jämfört med då, så jag tänkte därför att det kunde vara kul med en ny uppdatering om hur våra dagar ser ut nu!

Elsa tog sin 3-månadrsspruta när hon var tre månader och två veckor gammal. Fram tills dess sov hon väldigt mycket, totalt runt 18-20 timmar per dygn. Men sedan sprutan har hon varit mycket mera vaken och nu för tiden sover hon oftast bara 15-17 timmar per dygn, runt 12 timmar på natten och 3-5 timmar på dagen.

Den senaste månaden tycker jag verkligen att rutinerna kring mat och sömn börjar falla på plats, och det är så skönt eftersom det gör det så mycket enklare att planera vardagen. Sen kommer det ju alltid dagar när det inte blir som man tänkt sig, men över lag så tycker jag att det är lättare att planera nu!

Elsa är väldigt kvällstrött och morgonpigg, precis som sin mamma, och för det mesta somnar hon någon gång runt 17.30-18.30 på kvällen och sover sedan till 6.00 på morgonen. Det är sällan hon tar sovmorgon och det är som att hon har en inbyggd klocka för hon vaknar nästan exakt samma tid varje dag.

Hon sover oftast hela nätterna, men vaknar såklart till för att äta några gånger, hur många gånger varierar dock väldigt mycket från natt till natt. Ibland är det 1 gång, ibland 4 gånger. Just för tillfället det senare alternativet. Fas fyra deluxe här!

 

IMG_3896 IMG_3891

 

När Elsa vaknar på morgonen brukar vi amma och gosa i sängen en stund innan vi går upp och äter frukost. Pelle brukar byta blöja och leka lite med Elsa medan jag fixar iordning frukosten och sen sitter vi alla tre vid frukostbordet!

Jag och Pelle har alltid ätit frukost framför tv:n förut, men nu har vi skapat en helt ny rutin som familj och jag tycker det är så mysigt att starta dagen vid frukostbordet ihop. Elsa har dessutom sin egen stol som vi nu satt på sittdelen (tidigare satte vi på babysittern på stolen så att hon kunde sitta med oss vid bordet redan som nyfödd) och har börjat få smaka på lite mat. Om morgnarna brukar hon få lite gröt med katrinplommonpuré och det gillar hon jättemycket!

Själv äter jag fortfarande mackor med stekt ägglaxpastej och kokoslatte eller vanligt kaffe med havremjölk till frukost. Det är så gott och mättar väldigt bra! Sen brukar både jag och Pelle avsluta frukosten med en ingefärshot!

 

IMG_3906 IMG_3910

 

Efter frukosten, ungefär två timmar efter att vi vaknat brukar Elsa vara trött igen och då brukar jag antingen söva henne i sängen eller i vagnen. Ska hon sova i vagnen går vi en kort sväng i området tills hon somnar och låter henne sedan stå ute i vagnen och sova (ja det är sant – numera sover hon i vagnen fast att den inte är i rullning), eller så går jag en längre promenad i skogen med henne under tiden som hon sover. Om jag inte går en promenad brukar jag passa på att jobba eller att åka till gymmet och träna när hon somnat.

 

IMG_3913IMG_3942

 

Under förmiddagarna brukar Elsa ändå sova ganska mycket (det är mer på eftermiddagarna som hon är vaken) och när hon vaknar efter att ha sovit första omgången brukar vi tvätta henne, sätta på kläderna, amma och leka en stund. Sen brukar hon bli trött igen efter någon timme och då söver vi henne en andra gång för dagen.

Oftast somnar hon då i vagnen om vi går en sväng och har jag inte gått en längre runda med henne första sovningen brukar jag göra det andra sovningen. Ibland sover hon i bärsjal/ sele här också, men eftersom hon börjar bli tung att bära runt på så försöker vi ändå få henne att sova i vagnen. Det är inte alltid det funkar, och vägrar hon vagnen brukar hon ändå däcka bara hon får komma upp i selen/ sjalen.

 

IMG_4000

 

Sammanlagt brukar hon sova ungefär 2-3 timmar under förmiddagen och sen är hon vaken ett tag medan vi äter lunch och lite sånt. Vi brukar amma igen, leka lite och variera mellan ”olika stationer” som Pelle kallar det om vi är hemma. Hoppa i hoppgungan, ligga i gymmet, ligga lite på mage, sjunga framför spegeln och variera lite leksaker i synfältet på henne.

Sen brukar hon somna runt 13.00-13.30 igen och sova till runt 15.00. Här varierar det också lite vart hon sover från dag till dag. Ibland är det vagnen, ibland sover hon i selen på Pelle och ibland i sjalen på mig.

 

IMG_3980

 

När hon vaknar runt 15.00 brukar vi amma igen och sen är det full fart på henne fram till 17.30-18.30. Den första stunden efter varje sovstund brukar hon kunna underhålla sig själv ett tag, men sen behöver hon bli underhållen och ha variation i lekarna för att fortsätta vara nöjd.

När klockan närmar sig 16.30 brukar hon bli lite tröttgnällig, och då brukar vi börja med våra kvällsrutiner. Sedan några veckor tillbaka kör vi kvällsbad – något både hon och jag älskar. Det spelar ingen roll hur trött Elsa är, hon blir alltid lika glad och go i badet, ligger och pratar, plaskar och myser med mig. Det är så otroligt mysigt och är en stund som vi knyter an till varandra extra mycket när vi ligger hud mot hud. Ibland ammar vi också i badet eftersom Elsa brukar bli väldigt sugen på mat när hon ser mina bröst, hehe!

 

3545956F-C588-4376-A775-C44DE20632D3_L0_001

 

Efter kvällsbadet kör vi alltid massage på skötbordet. Jag och Pelle brukar turas om lite och varannan kväll tar Pelle upp Elsa så får jag ligga kvar i badet en stund, tvätta håret och lite sånt medan Pelle kör massagen.

Har vi inte ammat i badet blir det sedan kvällsamning i soffan samtidigt som vi ”mörklägger” på nedervåningen. Vi har fått för oss att Elsa lättare kommer till ro på kvällen om det är lite mörkt. Någon gång mellan 17.30-18.30 brukar hon sedan vara väldigt trött och då brukar vi söva henne i selen och sedan lägga ner henne i vagnen när hon somnat.

Andra kvällar somnar hon direkt på bröstet på mig när vi ammat och det är så mysigt att jag oftast sitter med henne så hela kvällen då. Det finns inget mysigare än att ha sin sovande bebis på bröstet och eftersom hon börjar bli så stor nu tar jag tillvara på varje sån stund jag får ♥

Vid 21-tiden brukar hon vakna till, då plockar jag med henne upp till sängen och så ammar vi lite innan vi somnar alla tre. Kvällströtta familjen här, hehe!

 

FD98317D-AA6F-49CA-9A3A-CAA1EDB3C7BB_L0_001

 

Det är sällan vi är hemma en hel dag så som jag beskrivit det ovan, men rutinerna på mat och sömn brukar ändå vara ungefär samma trots att vi inte är hemma. Ska vi iväg någonstans brukar vi försöka tima det med en sovstund och då somnar hon alltid i bilen och går sedan att lägga över i vagnen om vi t.e.x. ska hälsa på hos någon, handla eller gå en sväng på stan. Just nu är hon väldigt enkel att ha med sig på saker då hon är väldigt intresserad av det som händer runtomkring henne. Händer det saker är hon för det mesta nöjd och glad bara hon får äta och sova enligt rutin!

Och som tillägg vill jag bara skriva att det inte är varje dag det flyter på såhär bra. Självklart krånglar hon med sömnen ibland, skriker när hon blir övertrött och blir gnällig när hon är hungrig o.s.v. Jag vill inte få vår vardag att framstå som rosenskimrande, för det är den ju inte, men över lag så är Elsa en väldigt enkel och glad bebis, och jag tycker inte att jag har något att klaga på egentligen. De gånger hon ”krånglar” brukar jag alltid ta henne i sjalen, och där blir hon alltid lugn, förmodligen för att det ger henne tryggheten och närheten hon behöver just där och då ♥

Just för stunden är Elsa inne i en utvecklingsfas som kräver extra mycket närhet. Jag försöker njuta allt jag kan av att ha henne nära och tänka positivt om nattamningen (som också är lite mer frekvent för tillfället), även om den gör mig fruktansvärt trött. Elsa äter rätt korta stunder, kanske runt 5-10 minuter på natten, men det räcker för att jag ska vakna till och ha svårt att somna om. Jag kan ibland ligga vaken i timmar efteråt, och de nätter hon äter 4 gånger kanske jag precis hunnit somna när hon vill äta igen, så även om Elsa sover bra mellan amningsstunderna blir min sömn väldigt störd. Håller tummarna för att den här fasen är över snart och att hon då blir mindre hungrig om nätterna… hehe!

 

Finns det fler trötta mammor där ute? Berätta gärna om er vardag! 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Veronica

  Jag håller med om att det är kul att läsa om era rutiner! Här varierar Almons (nu 3,5 månad) vardag med allt från sova 2 ggr på dagen varav bara en kort lur till fyra ggr (iof var det när han var förkyld). Oftast 2-3 ggr. Han äter lite gröt och smakar på lite annat. Liggamning nattetid har räddat mig 🙂 Jag sover så gott även om han vill äta 10 ggr. Han är en riktig sjusovare eller snarare niosovare (!). Jag sover ett par timmar själv på kvällen, mellan typ 22.30 och 01 då D har honom sovandes på bröstet oftast och kollar på nåt. Man får hitta sina sätt! 🙂

  1. Emma

   Ja visst är det kul at höra hur andra har det som är i liknande situation. Så soligt att han gillar gröt och annan mat! Skönt att ni hittat ett sätt med sömnen som funkar för er. Här sover vi just nu i olika rum får att sova så bra som möjligt. Inte det roligaste, men funkar bäst just nu 🙂

 2. Jennifer

  Hej! Kul att läsa om er vardag! Min dotter är också 4 månader, Clara. Här har vi fas 4 så det sjunger om det. Skrik och gnäll i princip hela dagarna ända tills pappa kommer hem från jobbet (antar att han är roligare att kolla på än sin mor just nu).

  Hon sover bara korta stunder på dagen så det är väldigt sällan man hinner med någon längre promenad. Jag blir väldigt chockad om hon sover längre än 40 minuter.

  Från det att hon föddes så vaknade hon 1-2 gånger/natt och somnade om fort. Nu däremot vaknar hon 1 gång/timmen fram till kl 04 och därefter kanske hon sover 2h i sträck till kl 8 då vi går upp för dagen.

  På nätterna är hon inte så hungrig hon vill bara mysa och äta lite snabbt och somnar genast om igen. Jag brukar somna ungefär när det är dags för nästa omgång mat.
  Men jag kämpar på!
  Har börjat ta mig lite egentid nu (har varit dålig på det innan) och är ute och kör din utmaning. Då får jag andas och lite ny energi så jag orkar lite till.
  Tack för en bra blogg! Kram

  1. Emma

   Ja tänk att de kan bli så glada av att se sin pappa, haha! Elsa är också väldigt glad i Pelle när han kommer hem på eftermiddagarna nu. Är väl lite tråkigt att bara umgås med mamma 🙂 Du är grym som kämpar på, kom ihåg det! Förhoppningsvis är fasen över snart och livet blir lite lättare igen <3 Kram

 3. Daniela

  Hej och tack för bra inlägg! Jag har en liten kille på 6 veckor vars utveckling jag såklart följer med spänning så det är så roligt att se hur det blir längre fram eftersom ni ligger lite före. Jag läste även inlägget som du länkar till i början om när Elsa var nästan två månader och konstaterar att det är väldigt likt min vardag idag (känns alltid bra att se att andra har det likartat). Eftersom ingen av mina vänner har barn nu som jag kan jämföra med är det jättekul att få ta del av hur ni har/haft det. Superbra blogg tycker jag med träningstips, matinspiration och vardag med bebis! Keep up the good work 🙂

  1. Emma

   vad roligt att du gillar det! Det är ju generellt väldigt roligt att följa personer som är i samma fas i livet! Tack för din fina och värmande kommentar!Stor kram

stats