Emma Barremyr

Restaurangbesök och uppdatering om mjölkfria kosten mot magproblem

Hej vänner ♥

Sedan jag började utesluta mjölkprodukter från kosten har Elsa blivit mycket bättre i magen. Hon har känts mycket mer tillfreds över lag, kräkningarna har inte verkat göra lika ont på henne som tidigare och stånkandet försvann nästan helt och hållet efter en vecka. Vi har inte haft något skrik här hemma på grund av magont (bara det vanliga trötthetsgnället och jag-vill-ha-mat-skriket) och hon har dessutom börjat sova bättre och längre på nätterna.

Samtidigt som vi började med den mjölkfria kosten började vi även använda pysventil, och i tisdags passerade hon 9 veckor – en period när många små blir bättre i magen. Så även om saker och ting blivit bättre var vi inte säkra på att det berodde på just mjölken.

I fredags firade vi min lillasyster Julia som tagt examen efter 4 år på universitet, så vi samlade ihop hela familjen och överraskade henne med en middag på restaurang Barbros brygga i inre hamn här i Karlstad. 

Eftersom det hade gått nästan två veckor med mjölkfri kost, så jag bestämde mig för att prova att äta mjölkprodukter igen (med så mycket ångest för att ge Elsa ont i magen). Det blir ju så krångligt att äta på restaurang och samtidigt hålla på och utesluta massa saker, och eftersom jag redan utesluter gluten och lök kändes det lika bra att testa mjölken då. Så jag käkade en glutenfri bacon- och cheeseburgare, yoghurtsås med citron och honung, coleslaw samt pommes.

På kvällen när vi kom hem igen var skriket tillbaka och under natten stånkade hon massor igen. Bara för att se att det inte var en tillfällighet så åt jag även mjölkprodukter när vi var ute på lunch under lördagen, och det tog inte många timmar efter lunchen innan hon började gallskrika (mitt i stan när vi stod och tittade på stadsloppet dessutom, så himla jobbigt!!!). Hon fick flera rapar på tvären, spyor som gjorde ont och var sedan ovanligt gnällig och nästan otröstlig i perioder under lördagskvällen. Idag vaknade hon dessutom med massa utslag på kroppen, men det kanske beror på värmen?!

Mjölkproteinallergi? Jag vet inte. Idag har jag inte ätit några mjölkprodukter alls och Elsa verkar må mycket bättre igen. Hur snabbt går det jag äter egentligen ut i bröstmjölken? Och hur länge sitter det i?

Jag testar att utesluta några dagar till och ser om det blir samma sak nästa gång jag äter något med mjölk i, och reagerar hon då så får vi ta det med BVC nästa vecka. Men jag bävar mig för att testa mjölkprodukter igen, var det nu det som gjorde att hon fick ont i magen igen så skär det i mitt hjärta att det ska bero på något jag äter, och att JAG ska utsätta henne för det igen. Hua!!!

IMG_1964 IMG_1959

Bästa bärsjalen <3 Den sitter Elsa nästan alltid i när vi är ute på saker eftersom hon fortfarande oftast vill vara nära! Jag älskar det eftersom det är så himla mysigt!!!

IMG_1953IMG_1980

Åh, brunchen på Drott här i Karlstad alltså! Även om jag kände ångest för att äta (ifall Elsa skulle få ont i magen) så försökte jag njuta av allt det goda! Smoothies, chiapudding, pokébowl, skinka, mozzarella, tomat, rotfruktschips, ost, marmelad och glutenfria kex + cappuccino till efterrätt!

 

Någon av er som har erfarenhet av mjölkproteinallergi hos spädbarn. Hur var det för er?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Min dotter var känslig mot mjölkprotein, men jag skulle tro att hon inte var allergisk. Som nyfödd kräktes hon otroligt mycket och gnällig, skrikig och orolig nästan jämt (en del kanske skulle kalla det kolik) om inte vagnen rullade eller vi gick runt med henne med djupa knäböj. Hon hade också massa utslag på kinderna. Jag tog upp detta med BVC, men de hävdade att eftersom hon gick upp så bra i vikt kunde det inte vara mjölkproteinallergi. Jag trotsade orden och när hon var sex veckor uteslöt jag det mesta av mjölkprodukter (åt ändå smör, leverpastej, bullar etc) och vilken skillnad det blev! Gladare bebis och mindre kräkningar. Jag tänker att det var just känslighet mot mjölkprotein hon hade. När hon blev runt ett år testade vi att ge henne mjölk, fil och yoghurt etc och sedan dess har det gått jättebra! Med lillebror uteslöt jag mjölkprodukter redan efter någon vecka efter några oroliga kvällar och det blev mycket bättre. Nu när han är fyra månader ska jag försöka testa att införa lite mjölk igen, men det gäller att samla energi först, att trösta en bebis magont kräver ju en del!

  Lycka till!

 2. Julia

  Åh vad jobbigt att inte veta om det är det eller inte. Förstår att det känns jobbigt för dig att ”behöva utsätta henne” för det om det nu skulle vara mjölkprotein allergi. Mitt kusinbarn hade det när hen var nyfödd och blev alldeles röd och narig på hela ansiktet och huvudet (oklart hur det var med magont och så). Så när mamman slutade äta saker med mjölk i blev det genast bättre. Men det fina var att det tydligen är ganska vanligt när de är små, och hen är nu 2 år och har inga problem med det. Så även om det är det finns nog stora chanser att det växer bort. Lycka till och hoppas ni båda får må bra!

  1. Emma

   ja det känns så jobbigt! Vet inte om barn kan vara känsliga och inte allergiska? Elsa har ju egentligen inga eksem och det är ju väldigt vanligt när det kommer till allergier. Hon verkar mest få ont i magen och det verkar ju som att det är mjölkprodukterna det beror på. Skönt att höra att allergin gick över för din väns barn! Är så tacksam för att du delar med dig, tusen tack för att du tog dig tiden! Stor kram

 3. Josefine

  Jag har inte erfarenhet av mjölkproteinallergi (är vegan, så det kom aldrig upp), däremot av multiallergiskt spädbarn. Min yngsta son som nu är 4 år, fick otroligt mycket eksem när han bara var någon dryg vecka gammal. Hela ansiktet, överkroppen, armarna var alldeles täckt av rött, vätskande eksem (och magknip då och då, det var dock eksemet som var det stora bekymret). Det blev åtskilliga vändor på vårdcentralen och BHV, test av olika salvor, uteslutande av födoämnen m.m. innan vi efter ett halvår, då han började få smakportioner, fattade att han var allergisk mot soja. Han hade enligt blodproven även antikroppar mot nötter och andra baljväxter. Så fort jag slutade äta soja och baljväxter (nötter hade jag redan uteslutit) i kombination med att jag höll mig borta från ”starkt färgade livsmedel” som är kända för att ge allergiliknande reaktioner (tomat, paprika, jordgubbar, vissa äppelsorter m.m.) började hans eksem bli bättre. Åt jag soja eller något annat han inte tålde, kom utslagen bara någon halvtimme efter att han hade ammat. Jag minns inte hur lång tid det tog innan symptomen försvann, har för mig att det gick relativt fort. Någonstans vill jag minnas att jag har läst att det tar ca 2-3 dygn innan ”allergenerna” helt försvinner ur kroppen.

  Det som är ”bra” med allergi mot t.ex. mjölk och soja i spädbarnsåldern, är att det inte är helt ovanligt att allergin växer bort. I min sons fall började vi försiktigt testa det han var minst allergisk mot när han var runt 2 år, och runt 3-årsåldern visade blodproverna att ”sannolikheten” för sojaallergi hade sjunkit till en mycket lägre nivå än tidigare. Och nu tål han soja – vilket är hur skönt som helst!

  Lycka till framöver!
  Kramis!

  1. Emma

   Tusen tack för att du tog dig tiden att dela med dig! Min sambo Pelle hade också multiallergi som barn och alla allergier är numera borta även på honom, så det är ju skönt att veta att det blir bättre. Det vore ju dock int konstigt om Elsa ärvde någon av hans allergier, men vi håller såklart tummarna för att det inte är så. Magknipet är ju det värsta för Elsa, eksem har vi hittills klarat oss ifrån. Kanske är hon bara känslig och inte allergisk, vet inte om barn kan vara det, men vi får ta det med BVC nästa vecka 🙂 Tack igen för din kommentar och stor kram!

stats