Emma Barremyr

Sömnen den första månaden med Elsa

Hej på er ♥

Det här med sömn var något jag funderade på mycket innan Elsa kom. Jag är generellt sett en person med väldigt stort sömnbehov och jag behöver minst 8 timmar per natt för att fungera i vardagen. Hur går det ihop med en liten bebis som ska ammas och kanske är vaken om nätterna kan man undra? Hur överlever man ens om man inte får sova undrade jag? Haha.

Ja, att inte få sova på natten var faktiskt min största oro innan jag fick barn, men den första månaden har gått över förväntan bra! Vi har haft ett fåtal jobbiga nätter då vi inte sovit speciellt många timmar, men det är inget att klaga på. Dessa nätter är det magknip som spökat, och som tur är har det inte varit varje natt.

Visst, jag sover väl inga 8 timmar per natt, och jag är vaken minst tre gånger per natt för att amma (så sömnen är ju knappast sammanhängande), men jag överlever! Min sömntröskel har sänkts rejält och jag har insett att bara jag får sova 5-6 timmar totalt så mår jag ändå bra och fungerar helt normalt. Visst är jag trött, men inte så trött som jag trodde jag skulle vara!

De första veckorna fanns inga rutiner alls. Elsa åt ungefär varje eller varannan timme oavsett dag eller natt. Eftersom vi var hemma båda två hjälptes vi åt så gott det gick. Pelle tog Elsa om kvällarna och tidig natt så att jag fick sova mellan amningstillfällena, och sen tog jag över efter halva natten så att Pelle fick sova. Det funkade väldigt bra och jag kände mig inte speciellt påverkad av sömnbristen eftersom jag ofta fick sova minst 6 timmar varje natt!

Även om spädbarn under tre månader inte ska ha några rutiner känns det ändå som att vi den senaste veckan har fått lite rutiner på mat och sömn. Det är väl sånt som kan ändras fort, men just nu är Elsa ofta vaken ett par timmar på kvällen någon gång mellan 17-21. Då vill hon gärna vara nära, samt amma länge och mycket (antar att hon laddar upp inför natten då).

Oftast somnar hon för kvällen mellan 20-21 och sover sedan fram till 01-02 någon gång (trodde knappt att det var sant första gången det hände – hon som ätit varannan timme sedan hon kom, haha). Vi söver då ner henne i vagnen på nedervåningen, och sen sitter Pelle upp med henne medan jag går och lägger mig i sängen. Eftersom Pelle sover gott vart han än sover så brukar han somna på soffan och sedan ta med henne upp till mig när hon vaknar och det är dags för första amningen. Då har jag oftast fått sova runt 4-5 timmar i sträck, vilket är helt underbart.

Vi tar även med vagnen till övervåningen då vi insett att hon sover bättre i den än om hon ligger i sängen mellan oss. Somnar hon inte om efter att jag ammat henne kan jag då lättare söva henne igen genom att vagga och gå runt lite. Ett säkert kort för att hon ska somna är också att lägga henne på mitt bröst, men då kan ju inte jag sova, så då känns vagnen som ett bättre alternativ, även om bröstet är bra mycket mysigare!

Resten av natten brukar vara lite sisådär. Ibland vill hon äta igen efter någon timme, ibland sover hon två timmar innan hon vill amma, ena gången somnar hon om med desamma och andra gånger är hon vaken någon timme innan hon somnar om. På helgerna hjälps vi åt dessa timmar, men på veckorna när Pelle jobbar är det jag som får ta dem. Ofta lyckas jag få ett par timmars sömn till, och även om Elsa sover gott om morgonen brukar jag vakna runt 05.30-06.00 och inte kunna somna om. Då får hon fortsätta sova medan jag och Pelle hinner äta frukost tillsammans innan han drar iväg på jobb + att jag hinner med lite jobb innan hon har sin andra långa vakenperiod som brukar vara mellan 7.00-10.00 någon gång.

Efter 10.00 brukar hon somna och sedan sover hon resten av dagen med undantag från några uppvak för amning.

IMG_4684

Morgonmys i soffan med min lilla prinsessa 

Inatt har vi haft en lite jobbigare natt här hemma med magknip. Hon skriker inte speciellt mycket, men det märks tydligt att det är något som kniper i magen och att det stör hennes sömn då hon ligger och fäktar med armar och ben, stånkar och tar i. Det är först när hon får sova på mage på mitt bröst som hon blir lugn, och då brukar hon få göra det så ligger jag vaken och försöker njuta av myset. Snart är hon stor och då tänker jag att jag säkert kommer att sakna dessa nätter oavsett hur jobbiga de varit!

Idag är vi alltså lite trötta, så vi har en lugn hemmadag med massa mys hon och jag! Vi har kört bärsjal hela förmiddagen och SOM jag älskar den där bärsjalen. Det är så skönt att kunna ha henne nära, men ändå ha armarna fria så att jag kan göra andra saker också!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats