Hej kompisar ♥
Huvudrätten som jag och Pelle åt på nyår var en riktig höjdare!
Vi hade en älgfilé liggandes i frysen som kom väl till användning då vi passade på att göra något så enkelt, men så gott som helstekt älgfilé i ugn. Till det serverade vi sötpotatispommes och en smarrig rödvinssås!
Jag är inget jättestort fan av rena köttbitar (jag brukar gilla tillbehören bättre än själva köttet, hehe), men en älgfilé går ju knappast att säga nej till! Perfekt konsistens, god smak och lyxig känsla. Dessutom så otroligt gott till just sötpotatis och rödvinssås.
Ni måste testa!!!
Råkar ni också komma över en fin älgfilé så vill jag varmt rekommendera denna rätt!
Helstekt älgfilé i ugn:
Gnid in köttet i salt, peppar och timjan och bryn sedan filén i en het panna med smör. Lägg över i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i 125 grader tills köttet har en innertemperatur på 60-70 grader. Ta ut och låt köttet vila inlindad i folié en stund och skiva sedan centimetertjocka skivor till servering!
Rödvinssås:
1 dl balsamvinäger
1 dl kalvfond
1/2 dl råsocker
100 gram smör
Blanda ihop alla ingredienser utom smör i en kastrull. Koka upp och låt reducera till hälften. Ta sedan av från plattan, lägg i smöret och rör runt tills såsen tjocknar något.
>> Klicka här för att komma till recept på sötpotatispommes!
Mer receptinspiration från vår nyårsmiddag:
>> Förrätt – skagentoast på glutenfritt nötbröd
>> Efterrätt – chokladmousse med mint och hallon
Kram / Emma.
Sv. Okej, då var det som jag trodde 🙂 haha… men ja, skulle vara sååå gott 🙂
Ja GRYMT gott! Har ätit det på restaurang många gånger och det är ju svårslaget. Ska försöka testa här hemma någon gång 🙂
Mums! 🙂 När du gör sötpotatispommes, får du som sådär krispiga då? Om så är fallet, hur gör du? 🙂 kramar
nej sötpotatispommes är svåra att få krispiga om man inte friterar dem i olja. Har aldrig gjort det, men vill verkligen testa!!! 🙂 Kram