Emma Barremyr

Hur sociala medier påverkar oss!

Hej vänner ♥

Under Hälsoboost i Idre pratade vi en hel del om det här med sociala medier och hur det påverkar oss olika beroende på hur vi mår. Det är självklart olika, men jag själv upplever sociala medier som en stor inspirationskälla när jag mår bra, men mår jag dåligt kan det faktiskt få mig att må ännu sämre än vad jag redan gör.

Det här var en insikt jag fick under min utmattningsdepression, då jag tydligt märkte hur stressad jag blev av att se andra må bra och göra roliga saker när jag själv låg hemma och grät, och inte orkade göra ett dugg. Sociala medier fick mig då många gånger att känna mig helt värdelös och att hela mitt liv var värdelöst.

Varken jag eller mitt liv var såklart inte värdelöst, men så var min känsla många gånger och den känslan blev alltid förstärkt när jag satt med telefonen. Det tog ett bra tag för mig att inse hur sociala medier faktiskt påverkade mig under de jobbigaste perioderna.

Ofta är det vi ser i sociala medier perfekta ytor som gör att det är väldigt lätt att känna sig ”dålig” när man inte har det så bra som alla andra, vilket självklart gör att det kan kännas ännu mera hopplöst.

I dessa stunder tycker jag att det är så viktigt att vi påminner oss om att det är just bara YTAN vi ser hos de människor vi följer. Vi väljer alla vad vi delar med oss av och ingen har ett perfekt liv jämt. Ingen är perfekt och mår bra hela tiden, så är det bara och jag tycker att det är viktigt att vi har med oss det när vi scrollar i alla flöden med härliga bilder och texter.

Det är också viktigt att vi gör oss själva tjänsten att avfölja de konton vi inte mår bra av, och att vi faktiskt är medvetna om hur det vi tittar på och ”matar” oss själva med påverkar oss.

 

Fundera en stund på hur du påverkas av dina sociala medier och om du följer någon som får dig att må dåligt?

 

Fler inlägg inom ämnet:

>> Klicka här för att läsa mitt viktiga inlägg om att detoxa bruset!

>> Klicka här för att läsa om mina sex veckor utan telefon!

 

IMG_5093IMG_5096

 

Har ni tankar inom ämnet får ni gärna dela med er ♥

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna Cook

    Jag tror stenhårt på att välja de man följer med omsorg. Även om det betyder att en behöver avfölja någon som kanske några veckor senare passar bra att börja följa igen. Vi måste se till vårt eget välmående först och välja var vi lägger vår energi.
    Idag är liksom sociala medier en del av vår vardag och det är svårt att komma undan helt. Därför är det ännu viktigare att vi omger oss av feeds som passar oss.
    Kram

  2. Ellinor

    Det är ganska intressant att reflektera över sig själv genom sociala medier. Då menar jag inte främst utifrån vad man själv delar, utan vad man faktiskt följer/söker upp. Förutom att intressen under åren varierat, vilket man i backspegeln kan se utifrån vilka konton man avföljt/lagt till, så är det, med lite perspektiv, också intressant att se vad man söker sig till beroende på sitt mående. Precis som du själv skriver så mår jag själv bättre och blir inspirerad av andra när jag mår bra, medan det får omvänd effekt när man känner sig lite nere eller inte alls mår bra. Mycket börjar självklart hos en själv, men många konton är mer energitjuv snarare än inspiration och de gör man bäst i att avfölja.

    1. Emma

      Ja jätteintressant! Tack för att du delade med dig av dina kloka tankar, tror precis som du säger att mycket börjar hos en själv och det kan vara bra att reflektera lite över hur man reagerar på vissa saker och varför 🙂

  3. Marina

    Så tror jag det är för alla, att sociala medier plussar det som är bra men sätter fler minus framför det som är dåligt. Just nu ”kräks” jag på alla som visar upp lyckliga relationer och pussesnuttan-gurkan-jagälskardig-grejor, för att jag själv just nu befinner mig i en svår/komplicerad relation.

    Träningsinlägg har dock ännu aldrig fått mig neggo, jag har väl inte träningskraschat så hårt ännu antar jag 😉

  4. Mari

    Kul att du skriver om det, jag brukar ofta tänka på det här. Hur faktiskt sociala medier påverkar. Givetvis olika, hos olika människor. Men jag upplever också det så som du skriver, att en blir inspirerad och motiverad av det när en mår bra, men tvärt om när en mår dåligt. Det fick jag också vetskap om förra året, att bläddra på mobilen gav mig ännu mer ångest än jag redan hade. Så där och då använde jag knappt mobilen. Helt klart positivt det också, men ja…det är värt att prata om! På alla sätt och vis.
    Kram

  5. Linda Assarsson

    Jag har valt att avfölja personer på Facebook och Instagram som stjäl min energi..
    Hälsohets och polerade ytor orkar jag inte med, och då tar jag bort dem!
    Människor som sprider glädje, energi och sundhet följer jag dock gärna 🙂
    Sen så försöker jag att begränsa tiden på sociala medier till en stund på morgonen, för det är så lätt att fastna där och missa livet som pågår därutanför = det verkliga livet!
    Märkte såväl i fredags hur mycket tid sociala medier tar..
    Försov mig 45 min..
    Planen var en mysig Sconesfrukost före skolan, och jag blev lite besviken när jag kikade på klockan och insåg läget..
    Vad göra?
    Tog ett djupt andetag och följde min plan med scones!
    Tog inte fram datorn som jag brukar när jag äter frukost, utan åt i lugn och ro och bara just åt liksom..
    Resultatet..?
    Mysig Sconesfrukost, ingen stress och kom iväg som planerat, trots mina 40 min extra sömn..
    Som jag säkerligen behövde 🙂
    Sociala medier tar tid med andra ord..

stats