Emma Barremyr

Återhämtning, meditation och mindfulness

Hej underbara ni ♥

Meditation och mindfulness är årets stora hälsotrend och jag tror att det är något som verkligen behövs när vi lever i dagens prestationssamhälle.

Valmöjligheterna är oändliga och vi matas dagligen av mycket mer intryck än vad vi egentligen klarar av, och jag själv har insett hur otroligt trött det gör mig. När jag var på föreläsningen om mindfulness för några veckor sedan fick jag veta att så många intryck som vi idag får på en vecka fick de för 100-150 år sedan på en hel livstid. Det är sjukt!

Inte konstigt att vi är trötta, stressade och sover dåligt när vi dagligen ska prestera, ta beslut och hela tiden matas av alldeles för mycket information.

Jag tror helt ärligt inte att vi är gjorda för att leva med allt det här, och skulle vilja säga att återhämtningen idag är viktigare än någonsin för att vi inte ska krascha eller stressa ihjäl oss!

Vi är inga supermänniskor och vi behöver vila våra hjärnor oavsett om vi vill eller inte.

IMG_1651

Men vad är vila och återhämtning egentligen?

Vi skiljer på fysisk och mental vila. Den fysiska vilan är när kroppen får vila och den mentala vilan när hjärnan får vila. Precis som vi behöver balans mellan fysisk träning och vila, behöver vi balans mellan mental påfrestning och mental vila.

Jag tror dock att det är väldigt individuellt vad vi upplever som mental vila, och det behöver inte betyda att vi ska sova, även om det också självklart är en form av vila. Men en viktig sak – mental vila är absolut inte att ligga på soffan och titta på telefonen, tv eller liknande. Det ger bara hjärnan mer intryck, och även om kroppen vilar så gör inte hjärnan det!

Jag tror mycket på att medveten närvaro ger oss mental vila. Förra veckan berättade jag för er om kroppsscanningen, som enligt mig är en fantastisk mindfulnessövning som både ger energi, men också lugn och ro inombords. Vi behöver dessa stunder för att kunna blicka inåt och lyssna till våra känslor och förnimmelser ♥

När annars ska vi ha tid att reflektera?

Att stänga av all elektronik en kväll kan också vara en form av mental återhämtning. Att läsa en bok, måla, gå ut i skogen och lyssna på fåglarna eller sitta på ett fjäll och titta på utsikten är andra former av mental vila för mig där jag lätt kan vara i nuet.

IMG_0688

I torsdags på mindfulnesskursen gjorde vi både kroppsscanning, sittande meditation och stående mindfulnessyoga. Otroligt spännande! När jag anlände till Yogainstituetet där kursen hålls var jag jättetrött och längtade faktiskt efter att få gå och lägga mig. Kroppen var fortfarande sliten efter Idreresan torts att jag vilat fysiskt flera dagar och hjärnan var trött efter mycket jobb tidigare under veckan.

Det som hände efter att vi gjort dessa övningar var att jag blev pigg! När jag om hem vid halv åtta var jag inte alls så trött som jag var innan jag åkte iväg på kursen vid fyra på eftermiddagen. Jag orkade vara vaken lite längre än vad jag brukar, så trots att jag inte sovit något under kurstillfället fick jag vila och återhämtning i vaket tillstånd. När jag väl gick och la mig somnade jag ändå fort och sov som en stock!

Meditation och mindfulness ger oss alltså energi tillbaka, men gör också att vi sover bättre! Jag fick verkligen ett bevis på att det är en vila som jag behöver i min vardag och därför känns det så otroligt fint att jag ger det här till mig själv nu!

IMG_0341

Den här veckan har vi fortfarande kroppsscanningen som hemuppgift tillsammans med en sittande meditation på 10 minuter. Jag har gjort dessa två varje dag hittills och även om det är svårt så går det bättre och bättre. Meditation är egentligen inget annat än mental träning och precis som vid fysisk träning så behöver vi öva, öva och öva för att kunna bli bättre.

Tankarna flyger hej vilt kan jag tycka, och jag märker ofta att jag glider ifrån fokus. Min mindfulnesslärare Mattias säger att tankarna inte är något misslyckande utan en del av processen av att bli medveten om vad det är jag tänker på just nu. Sen kan jag välja vad jag vill göra med tankarna, kanske bara låta dem vara där och återgå till mitt fokus.

Jag upplever redan nu efter mindre än två veckor att jag är mer närvarande i det jag gör. Alltså Wow! Det dyker ofta upp en påminnelse om nuet i mina tankar, och jag försöker då notera vad jag känner i kroppen och blir tacksam över stunden ♥

Utöver kroppsscanningen och meditationen har vi i läxa att skriva reflektionsdagbok och notera en behaglig händelse om dagen, samt vara extra uppmärksam under en rutinaktivitet som vi gör varje dag. Jag har valt att vara extra uppmärksam när jag duschar, och det är en magisk känsla!

IMG_9479

Det blev ett långt inlägg, men det är så otroligt spännande det här med mental återhämtning, meditation och mindfulness. Jag har så mycket tankar och känslor som bubblar inom mig och tror så innerligt att det här kan påverka vår hälsa och vårt välmående!

Vad tror ni?

Skulle gärna vilja höra era tankar kring det hela!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Natalie plus Co.

  Så bra skrivet 🙂 Jag håller med och tror också att vi i dagens samhälle behöver bli mycket bättre på att varva ner genom meditation och avslappning. Det är ju helt galet vad mycket stress vi människor utsätts för i våra arbeten och inte alls konstigt att många blir sjuka av stressen.

 2. Minna

  Jag tycker det här, som du, är viktigare än någonsin. Vi har verkligen för mycket intryck kring oss, inte konstigt att vi blir mentalt trötta. Efter en skoldag kan jag vara helt slut, det blir lätt att man hamnar vid telefonen och scrollar av rutin. Men det är som du säger ingen vila mentalt, utan många inklusive jag behöver hitta en balans!

  Tack för inlägget, jag har faktiskt inte prövat mindfulness fullt ut, har enbart gjort några andningsövningar och yin yoga. Man kan ju inre låta bli att små le när du skriver om att fundera över närvaron som att duscha, men du har ju så rätt, så många saker vi gör utan att känna efter 🙂

  1. Emma

   Tack dör att du delar dina tankar! Som du säger så är det viktigare än någonsin och jag tror att det är bra om vi alla börjar reflektera lite kring det här, för vår egen hälsas bästa 🙂 Kram

 3. Alexandra

  Jag tror som du att meditation är något alla människor behöver! En vän/kollega till mig frågade mig för ett tag sen hur man kan börja förbättra sitt välmående. Hon har skadat armen nyligen och kan inte direkt träna och kände ångest över det. Men då tipsade jag just om meditation och att det är inget ”flum” som man lätt kan tro utan det är mental träning och ett sätt att lära sig kontrollera sina tankar.
  Jag mår iaf mycket bättre och känner mig mer fokuserad i livet sen jag började med mindfullness.

  1. Emma

   Jag håller helt med dig! Så fint att du tipsade din vän, håller det hjälper henne med stressen <3 Kram

stats