Emma Barremyr

Frågor om Island

Hej vänner ♥

Ni är många som mailar mig angående Island!

Wow, så kul! Det är väldigt roligt att ni blir inspirerade av våra resor och att ni är så många som blivit sugna på Island efter att vi var där i somras. Island är verkligen ett fantastiskt och så otroligt vackert land med tanke på naturen. Det är ett så varierande landskap på Island och att upptäcka detta med bil och till fots är något av det häftigaste jag gjort. Kommer därför rekommendera det vidare till alla som älskar att resa och vistas i vacker natur, ni kommer inte bli besvikna!

Jag har fått  ett gäng frågor angående vandring på Island som jag tänkte svara på!

 

Var på island rekommenderar du att man vandrar?

På Island finns det många vackra platser att vandra på, men den mest populära vandringen är den som går från Landmannalaugar till Skogafoss. Det är en fyradagarsvandring, leden heter Laugavegur och är lätt att ta sig till från Reykjavik. Det ska vara en helt otroligt vacker vandringsled, men vi gjorde inte denna vandring, utan valde istället att ta flyget upp till västfjordarna där lederna inte är lika trafikerade.

Vi gick mellan Hornvik och Hesteyri. Det enklaste sättet att ta sig till västfjordarna från Reykjavik är via flyg till Isafjördur, för att sedan ta båten ut till Hornstrandir. Hornstrandir är en av de vackraste platserna jag varit på i hela mitt liv och är det en vandring jag skulle rekommendera på Island så är det att vandra här. Man kan välja att göra en dagsvandring eller en fleradagarsvandring och är du nybörjare rekommenderar jag den förstnämnda med guide.

Pingvellir var också otroligt vackert att vandra i, och ett ställe som vi missade, men som vi absolut kommer vilja åka tillbaka till på Island är Akureyri. Vi åkte bara förbi där som hastigast när vi var påväg till Myvatn. Det är en liten äventyrsby bland bergen i norra Island som jag gissar bjuder på flera vackra vandringsleder. Kan vara ett tips!

Oavsett vart du befinner dig på Island så kommer det finnas vacker natur och fina leder att utforska, bara hämta upp en karta i närmaste informationscenter och ge dig ut! Men mitt bästa tips blir alltså Hornstrandir baserat på egen erfarenhet.

Läs mer om vår vandring på Hornstrandir här!

 

IMG_8000

 

Behöver man ha en guide?

Nej, man behöver ingen guide, men det finns möjlighet till det om man vill ha det, men då gissar jag att man får boka via något resebolag som anordnar vandringsresor. För den som vandrar utan guide rekommenderar jag att man läser på väl om området och har en bra karta med sig. Lederna uppe i Hornstrandir är inget för en nybörjare, då rekommenderar jag enklare leder så som i Pingvellir, Skogafoss och liknande platser där det rör sig mer folk om man ska gå utan guide.

 

IMG_7831

 

Finns det möjlighet för att köpa mat och vatten under varndringsturen eller ska man ha allt med sig?

Man behöver ha all mat med sig och vara väl förberedd om det är en fleradagarstur man ska ut på då det inte finns något att köpa längs vägen. Vatten finns det dock gott om i alla bäckar som rinner 🙂

Här kan du läsa mer om hur vi planerar maten i samband med vandringsresor!

 

IMG_0308

 

Hur är prisnivån på island?

Över lag är det ganska dyrt och det drar snabbt iväg när man ska hitta på saker. Att hyra bil och göra turistsaker som t.ex. Blå Lagunen var tyvärr nästan löjligt dyrt. Vi sparade dock in lite pengar på att sova flera nätter i tält samt att vi bodde på ett lägenhetshotell i Reykjavik som var lite billigare, och där vi kunde köpa egen frukost till rummet. Det gjorde att vi kunde lägga mer pengar på annat.

Att gå ut och äta var också ganska dyrt, men det var så värt att betala lite extra för maten där. Jag lovar – maten på Island är verkligen något alldeles extra och något man måste uppleva!

Att vara ute i naturen och vandra är dock inget som kostar, mer än att man ska ta sig dit såklart. Och tyvärr kostade det rejält, hehe! Båten ut till Hornstrandir kostade mer än själva flyget till Island.

 

IMG_7761IMG_8086

 

Hur många dagar vandrade ni? Hur långt gick ni ca varje dag?

Den långa vandringen uppe på Horstrandir skulle egentligen varit fyra dagar, men blev bara tre på grund av ett oväder som kom in. Jag minns inte riktigt hur långa sträckorna var som vi gick varje dag, men jag tror det var runt 15 km och att det tog oss mellan 6-7 timmar med pauser.

 

IMG_8350

 

Hur mycket kostade resan för er?

Vi la ungefär 20.000 per person .

 

IMG_8505

 

Andra bra tips inför resan/ rese-planeringen till en vandringstur på island?

Gör en resplan och bestäm i förväg hur långt ni tänkt gå varje dag. Läs på ordentligt om platserna ni tänkt besöka och vandringsleden ni vill gå. Tänk också på att det regnar väldigt mycket på Island och har ni otur kan det regna i flera dagar utan uppehåll. Bra utrustning så som regnkläder och vattentätt tält är därför viktigt så att ni håller er torra. Det är också väldigt kallt på Island, och trots att det var mitt i sommaren när vi var där vaknade vi en morgon av att det var flera minusgrader. Varma kläder och sovsäckar rekommenderas alltså!

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att leden som vi gick mellan Hornvik och Hesteyri var lätt att hitta i fint väder. De gånger de var dimmigt och vi gick över bergen var det väldigt svårt att hitta vägen och dimman gjorde att det var svårt att se vart vi skulle gå. Jag kan tänka mig att det kan vara lätt att gå vilse om vädret blir väldigt dåligt. Håll därför lite koll på väderleksrapporterna innan ni ska ut och var rädda om er!

Läs mina tips på förberedelser inför en vandringsresa!

 

IMG_8065

 

TIPS!

För er som är intresserade av att resa till Island kan jag varmt rekommendera att kika på Islandsbloggen. Där hittade vi mycket nyttig information inför resan. Vi mailade även Islandsbloggen en del och fick väldigt bra och tydliga svar!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Hej!

    Vilket lägenhetshotell bodde ni på? Jag letar hotell just nu men hittar inga bra alternativ!

  2. Jessica

    Ååå, tack för massor med fina tips! Er resa till island både låter och ser fantastiskt ut på bilderna! Så perfekt med lite mera konkreta tips 🙂 kram

stats