Emma Barremyr

En tänkvärd sak angående maten i jul

FRÅGA:

Hej, nu i juletider är det ju mycket fokus på maten, gärna traditionsenligt med skinka, julost, gröt, revben, korv, köttbullar (och mer kött, fisk och mejeriprodukter). Hur tänker du kring djur och natur med det? Jag känner nästan dåligt samvete för hur det påverkar vår jord (nyligen sett filmen Cowspiracy och gjort lite egen research). Jag tycker det är viktigt och hade tidigare valt bort ‘industrikött’ (samt annat kött då det inte faller mig i smaken). Vad är dina tankar och idéer kring det hela?

 

SVAR:

Hej där! Ja faktiskt är detta något jag funderar mycket på. Köttets klimatpåverkan och även djurens roll i det hela är fruktansvärd och detta är den främsta anledningen till varför jag börjat äta mer vegetariskt, och även försöker uppmunta till det här i bloggen. Nu tror jag inte på att utesluta saker helt och hållet, sätta förbud för sig själv och vara ”extrem”. Det är ofta där det brister för många och skuldkänslor och dåligt samvete kommer in i bilden. Jag är medveten i mina kostval och har medvetet tagit avstånd från att köpa kött i butik. Min tanke är att om vi alla börjar lägga in lite vegetariskt ett par gånger i veckan skulle det göra stor skillnad, vi behöver inte sluta helt, men absolut dra ner på köttet. För många tror jag att vegetarisk mat kan kännas skrämmande för att de tror att det aldrig mer ska få äta kött igen, men så behöver det ju inte vara. Återigen så tror jag på balans, även här!

Jag är inte heller något stor fan av just ”kött”, men Pelle vill ha det så i dagsläget äter vi kött en kanske två gånger i veckan. Det är kött från ekologiska gårdar i närheten som vi får antingen från våra föräldrar eller från Pelles mormor. Vi äter också älgkött eftersom Pelle jagar. Jag tycker att det är jätteviktigt att välja ekologiskt, för då vet vi att djuren fått bra foder och en bra uppväxt. Likaså vad gäller mejeriprodukter.

Under julen blir det som du säger mycket fokus på just kött och mejeriprodukter, men det jag tänker är att det inte alls behöver vara så traditionsenligt om man inte vill. T.ex. så kan man göra vegetariska köttbullar till julbordet, ställa fram en vegetarisk paj koka mejerifri knäck, använda havregrädde istället för vanlig grädde i matlagningen o.s.v. Det finns även vegansk kokosost för den som är sugen på att testa och massa alternativ till det mesta. Sen tänker jag att vi i största möjliga mån kan välja ekologiska produkter då vi vet att det ger en mindre klimatpåverkan och att det inte heller är lika dåligt för djuren. Om vi alla skulle ändra på en liten sak så skulle det göra så himla mycket tänker jag!

Varför inte ha som en liten utmaning att byta ut minst en sak på julbordet i år?

Ett tips är att kika in och läsa Sallys inlägg om att våga prova något nytt till julbordet!

Nu kommer inte vi fira jul här hemma och äta något traditionella julbord, men till nästa år tänker jag absolut att jag vill ha lite mer vegetariskt på julbordet!

 

IMG_0413IMG_0412

 

Hur tänker ni här?

Är det någon som har något bra tips att dela med er av till de som inte är så vana vegetarisk mat? Något gott recept?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mamma mu

  Hej, tack så jättemycket för ett bra svar! Håller helt med på att inte sätta förbud och tycker du gör det väldigt bra och på ett fint sätt med att uppmuntra och uppmärksamma. Jag har själv varit väldigt konfliktfylld kring det hela och är nu i USA där alla är 10 gånger värre (och även det land som ligger i fokus i dokumentärfilmen). Jag tror redan Sverige är på mycket bättre väg än detta land, även om det alltid finns mer man kan göra. Ville absolut inte ge någon ångest över sina levnadsval utan bara öppna upp perspektivet lite på hur vi kan vara med att påverka med små förändringar!
  God jul 🙂

  1. Emma

   Vad roligt att du uppskattade det! Jag förstår dig till fullo, och hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt att jobba för en bättre värld för både djur, människor och natur <3 Tack för att du uppmärksammar detta! Kram och god jul

 2. Sanna

  Hej, vad roligt att du skrev om detta! Jag funderar också mycket över vad jag kan ändra i julmaten, men samtidigt behålla känslan av tradition som ju är så viktig med jul. Jag tycker att dina tankar kring vilt och ekologiskt kött är jättebra och jag vill egentligen bara tipsa om den här sidan som har gett mig många nya tips och recept nu inför jul! 🙂

  https://vegojul.wordpress.com/

stats