Emma Barremyr

Detoxa bruset!

Hej ♥

 

Har du funderat på hur dina sociala medier påverkar dig och hur de får dig att må?

Eller på när och hur ofta du kollar på din telefon?

 

Det är viktiga saker att fundera över då det med största sannolikhet påverkar dig på något sätt. En sak som många av oss automatiskt gör när vi har tråkigt är att plocka upp telefonen, utan någon reflektion alls. Vi har vant oss vid att hela tiden ge våra hjärnor nya intryck och blir därför snabbt uttråkade om inget händer, och tar då till våra telefoner för att tränga undan tristessen.

Det finns dock en risk med att hela tiden ge våra hjärnor nya intryck. Hjärnorna får ingen vila och hinner inte bearbeta all information som tas in och detta kan göra oss trötta och stressade. Den brusfria tiden är alltså viktig för att vi ska få chansen att slappna av och bearbeta alla intryck som vi ju inte bara får från våra telefoner. Till saken hör ju att vi utöver tiden med telefonen ska jobba, plugga, vara sociala, träna, laga mat, ta hand om barn, föräldrar, djur, tvätta, handla, städa, lämna in bilen och allt det där som hör till vardagen. Det är mycket vi måste tänka på och komma ihåg och när ska vi då vila? Att alltid mellan varven scrolla igenom sociala medier ger dig ingen vila alls, och i dagens samhälle får vi så mycket intryck att allt inte hinner bearbetas under sömnen.

Fundera lite på hur mycket tid du lägger på din telefon och dina sociala medier? Kan du ändra på något för att må bättre?

 

IMG_9426

 

Jag har funderat mycket på det här senaste tiden och insett att jag mår väldigt bra av att lägga ifrån mig telefonen i perioder och hålla mig borta från sociala medier helt och hållet vissa kvällar, helger och hela dagar. Det var jobbigt i början eftersom det var ett så inövat beteende att alltid ligga i soffan och kolla på telefonen och tv:n SAMTIDIGT, att ha med telefonen varje gång jag sprang på toa, när jag åt mat, innan jag skulle sova, det första jag gjorde när jag vaknade….

…MEN HALLÅ?

Sådär ville jag ju inte ha det! Jag gick ju miste om nuet, min dyrbara tid, och min hjärna blev väldigt splittrad. Tänk att inte ens kunna sitta och titta på en film utan att behöva kolla telefonen varannan minut. Det är inte sunt, och det var inget jag mådde bra av! Nu är detta ganska länge sen, och de senaste två åren har jag blivit mer och mer medveten kring hur jag använder min telefon och lärt mig att det inte gör något om jag missar saker som händer på sociala medier. Jag, mitt välmående och tiden här och nu är mycket viktigare än vad andra gör ♥

Sen säger jag inte att det är dåligt och att jag inte vill hänga på sociala medier, för det vill jag – det är ju en del av mitt underbara jobb! Jag älskar att läsa bloggar och kolla Instagram och det finns så mycket härlig inspiration att finna där! Men jag hänger inte där hela tiden och varje dag, utan när jag känner att jag har lust och vill bli inspirerad. Tiden jag lägger på mina sociala medier är nu medveten tid och inte bara för att ”jag sitter på toa och måste ha något att göra” om ni förstår vad jag menar?

 

IMG_9437

 

Mina tips för att detoxa bruset!

Undvik telefonen i samband med sömn. Lägg ifrån dig den tidigt på kvällen eller en bra stund innan du ska sova. Ägna dig åt något annat – läs en bok, ligg på spikmattan, lyssna på avslappnande musik, kramas med din sambo eller gör några sköna yogarörelser.

Undvik också att titta på telefonen det första du gör på morgonen. Ligg istället en stund i sängen och känn hur din kropp känns, vad du ser fram emot kommande dag, ta några djupa andetag och bara var en stund i nuet med dig själv. Det är en mycket bättre start på dagen än att gå ifrån dig själv in i dina sociala medier. Vad får du ut av det då, egentligen?

På fredagar har jag och Pelle infört mobilfria kvällar, vilket är så himla mysigt! Det innebär att vi stoppar undan våra telefoner för dagen redan när vi kommer hem från jobbet och ägnar all tid och uppmärksamhet åt varandra.

När ni umgås med vänner – samla allas telefoner i en korg och ställ undan. Ni behöver dem inte, jag lovar – ni har ju varandra!

Vistas i naturen! Där finns så mycket energi och kraft att hämta! Gå ut på promenader och ämna telefonen hemma – det är en sån härlig känsla att inte kunna bli nådd!

 

IMG_9452

 

Samtidigt som telefonen och de sociala medierna är helt fantastiska på många sätt och vis så tror jag att den brusfria tiden kommer bli allt viktigare. Vi behöver låta våra hjärnor vila då och då och istället lägga fokus på nuet, vara i våra kroppar och vara medvetna om vad som händer runtomkring oss just där och då ♥

 

Jag är så nyfiken på att höra era tankar och åsikter kring detta! 

Är brusfri tid något ni är bekant med eller bryr ni er inte om det? 

 

Ha en underbar helg nu, och njut av lite brusfri tid vetja!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karin FitnessochHälsa

  Så viktigt det du skriver! Jag försöker också att pausa från bruset ibland, men skulle vilja göra det ännu mer. Det är så lätt att vänja sig vid att använda telefonen nästan jämnt. Det jag i alla fall gör bra idag är att jag låter den vara när jag är med barnen. Nästan hela tiden i alla fall!

  1. Emma

   Ja det är jätteviktigt och en bra påminnelse för de flesta skulle jag tro, sen får ju var och en göra som de vill, men jag tror att det tål att tänkas på 🙂

 2. Madde

  Åh detta behövde jag verkligen läsa 🙂 Har tänkt mycket på detta de senaste dagarna. Sen jag blev mammaledig för ca 1,5 månad sen har jag verkligen blivit beroende av sociala medier, spec. instagram och bloggar kollas heeeela tiden. Och jag blir trött och stressad, verkligen! Man går verkligen miste om mycket i det verkliga livet. känns inte alls bra.Tack för alla tipsen, jag ska verkligen försöka skärpa mig, med början imorgon 😉 Här ligger jag nu i sängen och läser bloggar….:P

  1. Emma

   Låter som en klok idé att göra så 🙂 Skönt att du kunde ta åt dig av tipsen! Njut nu av din tid tillsammans med lilla bebis <3

 3. Anna

  Är extremt beroende av mobilen faktiskt..Kollar in bloggar varje dag flera gånger om dagen, så man skäms haha. Men men, jag håller på o detoxar mobil nu! 🙂
  Tänkte fråga, har du tips på ”hemma styrkeövningar”? Vill träna men kommer nog inte dra iväg på gymmet idag och det är hur tråkigt väder som helst ute idag. Så vore kul o få tips! Ju mer övningar man inte behöver vikter desto bättre 🙂

 4. Alexandra

  Jag tänker precis som du och jobbar mycket med att lägga undan elektroniken, det är så lätt att slentrian-surfa mest hela tiden annars och det får en ju att missa livet. Kram och ha en underbar helg <3

 5. Matilda

  Åh, vad jag kände mig träffad av ditt inlägg… får mig att skämmas lite… men också känna att jag kan bättra mig. Jag vill ju det! Jag har tänkt att jag ska ha en mobilt kväll/helg/dag, men så är jag där igen så fort jag har tråkig. Det går per automatik.

  1. Emma

   Skämmas tycker jag inte du ska göra, men jag tror det är bra om du blir medveten om hur du använder mobilen och att du börjar använda den medvetet. Börja med en sak eller kortare stunder för att sedan öka på, så att det inte blir för mycket på en och samma gång. En hel dag kan ju bli lite mycket om du är mycket ”beroende” 🙂 Fundera lite på det och gör det som får dig att må bra! KRAM

stats