Emma Barremyr

Önskerubrik – kom igång med meditation!

DSC_2227

 

God morgon vänner ♥

I början på sommaren fick jag fick en önskerubrik – om att komma igång med meditation!

Vi ska alltså prata lite meditation nu och jag tänkte börja med att dra en liten kort introduktion om vad meditation är för något och vad det handlar om.

Den största missuppfattningen som folk verkar ha om meditation är att det är något slags hokus-pokus-tillstånd som man liksom plötsligt uppnår och försvinner bort till. Det var iallafall vad jag trodde innan jag började hålla på med yoga och meditation.

Men meditation är inget hokus pokus! Nej det är ren träning och handlar om att vara närvarande i nuet. Det handlar om att vara medveten och med olika tekniker och metoder lära sig att observera det som sker just nu. Vad jag hör, känner, vad jag har för känslor i kroppen, hur andningen känns och vad som händer med tankarna i huvudet. Det kan också handla om att visualisera bilder och känslor på önskade tillstånd för att kunna uppnå effekterna av önskat tillstånd.

Här har jag skrivit mer om att meditera med ett fokus!

Här har jag skrivit mer om att meditera med ett mantra!

 

DSC_2214

Fotografier avCaroline Dahlén

 

Det finns många positiva effekter av meditation och det är bland annat ett riktigt bra redskap för stresshantering. Det kan även minska smärta genom avspänning, påverka ångest och depression positivt och helt enkelt bota och förebygga psykisk ohälsaJag skulle rekommendera precis alla att gå en meditationskurs! Jag tror att det är något som vi behöver i dagens stressade samhälle och precis som vi tar hand om våra kroppar med fysisk aktivitet måste vi ta hand om våra hjärnor med ”psykisk träning”. Det borde även vara ett ämne i skolan för att hjälpa barnen att slappna av emellanåt – för när hinner vi det idag?!

 

Hur kommer en då igång med meditation?

Vill du testa hemma kan du börja med är att sätta sig ner på bekvämt och observera andetaget en stund. Följ andetaget och lägg fokus på nuet. Det här andetaget, den här stunden. Känn hur din andning känns just nu. Tankar dyker upp med jämna mellanrum och det är fullt normalt. Träningen handlar då om att om och om igen föra tillbaka fokuset till andningen så fort tankarna kommer på besök. På Youtube eller t.ex. Yogobe.com finns många klipp på olika meditiationsövningar för den som vill meditera på egen hand!

 

Själv tyckte jag att det var svårt att börja meditera på egen hand och därför gick jag på meditationers under hela våren. Den här hösten har jag bokat in mig på två meditationskurser och den första börjar idag. Tisdagar och söndagar kommer alltså bli mina meditationsdagar, och jag ser så mycket fram emot att fortsätta att utvecklas här!

Om du också tycker att det känns svårt att meditera på egen hand rekommenderar jag dig att gå en meditationskurs. Det är dessutom ganska mysigt att gå i grupp, och du får hjälp och vägledning i hur du bör tänka och vad du ska fokusera på.

 

Har ni tankar, tips och erfarenheter kring meditation får ni gärna dela mer er i kommentarsfältet!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Alexandra

    En bra bok att läsa i kombination med meditation är Power of Now av Eckhart Tolle. Vissa saker i den boken hade jag lite svårt för och kändes väldigt Amerikanskt, men vissa delar var jättebra!

  2. Caroline

    Det finns en jättebra meditationsapp som heter ”mindfulness”. Med den kan man vägledning med en röst eller tyst med olika klock-ljud. Den är perfekt när man är nybörjare tycker jag eftersom det finns korta meditationer på 3/5 minuter att öva på i början.

stats