Emma Barremyr

Matplaneringen Island

Hej vänner ♥

I helgen satte vi igång med matplaneringen inför vandringen på Island. Under lördagen var vi ute på en liten shoppingrunda och kom bland annat hem med en bok innehållande recept på friluftsmat, äggrörepulver, mealkits samt ett gäng bananer och två stora ananas till torkning.

Vi har börjat fila lite på en matsedel för vandringsdagarna och skrivit en lista på allt vi behöver torka. Både banan och ananas har torkats under helgen och näst ut på tur står en del grönsaker som vi kommer använda oss av i olika grytor som ska kokas ihop under vandringen!

Någon undrade om vi skulle äta maten kall när vi torkar den, men det gör vi såklart inte! När en torkar mat försvinner all vätska från den, vilket innebär att den minskar markant i vikt. Detta är viktigt eftersom vi vill ha så lätt packning som möjligt när vi vandrar. När vi sen ska äta måste vi först lägga den torkade maten i blöt för att den ska kunna suga till sig vätska igen och därefter används den som vanligt! Det är väldigt smidigt och inte alls så avancerat som det låter 🙂

Banan och ananas kan vara de allra godaste frukterna att torka. Just ananas blir så otroligt sött och gott, och detta tänker vi ha som snacks/ mellanmål. De torkade bananerna ska vi ha till frukostgröten!

Bra att tänka på vid torkning är att pensla plåtarna med olja så att inte det du torkar fastnar. Bananer kan även doppas i citronvatten (1 liten vatten + 1 tsk citronsalt), för att de inte ska bli bruna.

Mmmm, längtar tills jag får sitta ute på fjället och äta frukostgröten efter en natt i tältet 😀

IMG_7293 IMG_7297 IMG_7327 IMG_7319 IMG_7323 IMG_7325

 

Melakiten köpte vi på XXL och äggrörepulvret fann vi på naturkompaniet om någon undrar!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Går det bra att låta saker torka i rumstemperatur helt vanligt eller måste man använda sig av en sån maskin eller ugn? Vet att vi torkade äpplen när jag var liten och då skedde det helt ”naturligt”, men det kanske inte gäller allt 🙂

  1. Emma

   Det beror lite på vad du ska torka, jag är ingen expert, men vet att både svamp och äpplen funkar att torka i rumstemperatur 🙂

 2. Caroline

  Risk för väldigt dum fråga men jag har aldrig fjällvandrat.. vart har ni allt vatten? Är det inte tungt att bära runt på om det ska räcka flera dagar?

  1. Emma

   Det finns inga dumma frågor! Det är bara roligt att du frågar 🙂 Vattnet tar vi från fjällbäckarna! Där uppe rinner det från glaciärer och är rent att det inte är någon fara att dricka det! Även i de svenska fjällen kan vi dricka vattnet från bäckarna/ forsarna 🙂

stats