Emma Barremyr

FODMAP-uppdatering

God morgon ♥

Nu är det snart tre månader sedan jag började med FODMAP-behandlingen i kampen mot min IBS (läs det första inlägget här). Det här med att äta enligt FODMAP har varit en stor utmaning, och precis lika tufft som jag hade föreställt mig att det skulle vara. Att ändra på ett invant kostbeteende kräver både vilja och engagemang, och jag har verkligen kämpat, gjort allt för att för att få magen nöjd, vilket inte är alltför lätt när en har världens känsligaste mage.

Elimineringfasen gick till en början väldigt bra, men sen kom Idre, påsk och Italien emellan och det blev lite fusk här och där, vilket magen inte gillade. Jag la nog också till kaffe alldeles för tidigt, vilket ”fördröjde tillfrisknandet” eller vad jag ska säga. Jag dricker inte mycket kaffe, men älskar verkligen min kropp på morgonen och blir lite ledsen när jag inte får dricka det. Därför blev det att jag la till det ganska snabbt i kosten igen och tänkte att eftersom jag uteslöt allt annat som magen inte mådde bra av kunde det väl inte göra så mycket. Jag märkte ju ganska snabbt förbättringar, framförallt så försvann gaserna och magontet, men kaffet gjorde att halsbrännan och svullnaden fanns kvar vissa dagar, framför allt stressiga dagar.

Så hur mår min mage idag nu då kanske ni undrar? 

Sen jag kom hem från Italien har jag försökt bättra mig igen för att göra behandlingen rätt. Intressant är att magen mådde jättebra i Italien, men blev direkt väldigt dålig när jag kom hem. Detta beror förmodligen på hur avslappnat och skönt jag hade det där nere, och att jag direkt när jag kom hem körde på med full fart för att ta ikapp förlorat jobb. Stressen är alltså en riktig bov. Nu kommer jag vara ganska strikt med kosten ett par veckor framöver och sedan börja med att lägga till ett livsmedel i taget, precis som det är meningen att en ska göra (men som blev uppskjutet p.g.a. resorna). Och som en del i behandlingen kommer jag också lägga mer fokus på andning och meditation eftersom jag nu inser vilket stort problem detta är för mig.

Jag har ändå gjort lite upptäckter för vad det är magen verkar reagera mot och inte under de sista veckorna. Fruktos verkar jag kunna äta utan problem medan laktos, oligiosackarider och sockeralkoholer är mycket värre. Sen kan det ju finnas vissa ämnen inom respektive livsmedelsgrupp som jag tål bättre eller sämre, och det är just det jag ska ta reda på nu! Håll en tumme för dadlar är ni snälla? Jag saknar verkligen att baka med dadlar!

Här kan du läsa fler inlägg om min FODMAP-behandling och mina magproblem!

 

DSC_2032

Foto: Caroline Dahlén

 

Hur går det för er andra som kör FODMAP? Jag är nyfiken och ni får gärna dela med er av era erfarenheter!

 

Hoppas att ni får en grym fredag!

I eftermiddag kommer ett inlägg med smarriga fredagstips, missa inte det!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sanna

  Elimineringsveckorna gick bra, men sedan har det varit väldigt svårt att hålla mig lika sträng under återinförandet. Jag är student och då blir det mycket alkohol och mat ute (samt stress), vilket har förstört det väldigt mycket för mig. Men det är svårt då jag vill kunna ha kvar mitt sociala liv, vilket är svårt med en så strikt kosthållning. Så jag får nog göra om återinförandet under några veckor i sommar då det inte är så mycket i vägen. Jag har dock märkt, precis som du, att fruktos verkar funka, medan laktos inte fungerar alls. När det kommer till oligosackariderna så reagerar jag väldigt mycket på lök (även gröna delen på salladslök, vilket egentligen är gult), men har inte hunnit testa så mycket mer än så 🙂

  1. Emma

   Jag förstår att det är svårt, men skönt ändå att du upptäckt lite vad du är känslig mot, det är ju alltid något 🙂 Hoppas det går bättre i sommar! Ta hand om dig 🙂

 2. marie

  Jag känner så väl igen mig i det du skriver ang. stress, andning och meditation. Det som jag tycker är svårast är de första 5-10 minutrarna, men när man sedan känner lugnet som infinner sig – och hur väl man verkligen behöver det! Då är de första minutrarna så mycket guld värda <3

  Ta hand om dig, kram <3

  1. Emma

   Och jag känner igen mig i et du skriver om meditationen – de första 10 minuterna kan det känns som jag knappt kan andas riktigt, men SEN!!! Åh, det är så skönt och jag behöver verkligen bli bättre på det! Ha en fin helg och ta hand om dig du med <3 Kram!

 3. Linnéa Dahlin

  Hej!
  Jag har haft det ungefär som du att det gick jättebra tills n början, men sedan åkte jag hem till mina föräldrar och fyllde 25 osv. Så efter det har det blivit en del ”fusk”. Jag är också av med gaser, vilket är skönt! Jag får det ibland och vet då vad det är jag reagerat på! Alkoholer är en riktig bov. Men det är nog som du säger också att stress är en stor faktor.

  Det är svårt att inte kunna äta allt när man skall iväg osv, men jag försöker äta ganska ordentligt. Sedan är min mage svullen nu när jag inte äter helt ut efter hur man skall göra…. men vet samtidigt att svullnaden går ner ifall jag blir så strikt igen!

  Det är inte lätt med IBS… Men vi får kämpa!
  Massa kramar <3

  1. Emma

   Ja det är väldigt svårt att vara strikt, speciellt bland andra då man känner sig så krånglig. Och ETT fusk ställer ju till med det så mycket så det är ingen lätt behandling, jag vill verkligen veta vad det är jag tål och inte tål men verkar vara känslig mot mycket! Men VI är gymma som kämpar på 😀 Tack för att du delade med dig av ditt, jag uppskattar det! Hoppas du får en fin helg! Kram <3

stats