Emma Barremyr

INLÄGG OM RÖKNING!

Hej mina vänner ♥

Jag har aldrig i hela mitt liv testat att röka, och det är jag väldigt glad för!

Jag har sett det allra värsta som den där äckliga röken som så många drar in i sina lungor kan göra med en människa. Jag såg en av de människorna jag älskade mest kvävas till döds på grund av den röken. Hon togs ifrån mig och min familj alldeles för tidigt och är idag en oändligt saknad ängel ♥

Dödsorsaken var den hemska lungsjukdomen KOL i kombination med lungcancer. Båda dessa sjukdomar orsakas i de allra flesta fall av rökning. KOL sänker lungkapaciteten markant, vilket ger extrem andfåddhet vid ansträngning, svårigheter att andas, slemmig hosta och upprepade infektioner i luftvägarna. Att få lungcancer på detta och få lungorna sönderstrålade gör att en till slut kvävs till döds. Så mycket hemskt lindande är inget jag önskar min värsta fiende. Att se detta är det värsta jag varit med om i hela mitt liv!

Så trots att jag aldrig i hela mitt liv rökt en cigarett har jag fruktansvärt dåliga erfarenheter av tobak och de där vita giftpinnarna!

Jag vill att människor ska ta hand om sig själva! Jag har full förståelse för att rökning är ett beroende och att det kan vara väldigt svår att sluta. Men efter att ha sett vad som kan hända kan jag inte annat än tänka att det ändå måste vara lättare att ge sig fan på att sluta röka istället för att kvävas till döds och genomgå så mycket lidande som det innebär. Även om det är svårt att sluta så tror jag att om det finns en VILJA hos en person, så går det. Det finns det många exempel på, och precis som med allt annat handlar det om att tro på sig själv!

Hos euroClinix.se, som är Sveriges största onlineklinik läste jag att 10 % av alla män och 9 % av alla kvinnor som dör i Sverige idag dör på grund av tobak. Det är höga siffror, och jag anser att det är viktigt att jobba med den här frågan och sprida informationen för att kunna rädda liv på människor!

Kartan här nedan, som också finns på hemsidan baseras på fakta från World Lung Foundations Tobacco Atlas lär dig mycket om rökning och innehåller fakta om:

  1. Hur många män och kvinnor som dör på grund av rökning.
  2. Hur många ungdomar som har utsatts för passiv rökning.
  3. Antalet cigaretter en genomsnittlig rökare brukar under ett år.
  4. Procenten av befolkningen som röker
  5. Och vilken inkomstnivå landet har.

Att inkomstnivån i landet finns med beror på att hur många som dör i rökning varierar till stor del på hur rikt landet är. I rikare länder lever människor i regel längre, vilket gör att fler dör utav en tobaksrelaterad sjukdom.

Världskarta – så påverkar rökning världen

 

Klicka här för att komma till ett tidigare inlägg om rökning där du även kan se allt positivt som händer när en slutar röka!

 

Vad har ni för relation till rökning?

Vill skicka ut en påminnelse om att vara rädda om er ♥

 

Inlägget är ett samarbete med euroClinix.

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Jag har aldrig rökt och kommer aldrig göra då jag mist min styvpappa i lungcancer alldeles för tidigt. Han var den mest aktiva människan. Han fick inte uppleva sin 45 års dag och det gick alldeles för fort. För 6 månader somnade min mormor in. Hon fick lungcancer och KOL. Pga rökning. Jag kommer aldrig, aldrig att ta i en cigarett! Denna vidriga sjukdom!

  2. Ann-Christine Reimer

    Inte jag heller! Aldrig provat ens!
    Äckligt är det!! Vi har 2-3 personer på jobbet som röker. Kommer de för nära måste jag säga till dem att de får hålla sig undan. Jag mår illa av lukten.

  3. Jessica

    Jag har alltid varit starkt emot rökning! Min morfar gick bort för några år sedan, delvis på grund av rökning. Detta trots att han slutade långt innan jag föddes. Mamma har också rökt innan jag föddes, men slutade när hon blev gravid. När hon sedan började igen när jag var ca 6, i hemlighet, blev jag riktigt arg. Jag skällde ut henne så mycket, så sen dess har hon inte rökt. Men jag är fortfarande rädd för att hon ska bli sjuk pga att hon tidigare rökt.

    Jag tycker också att det är jobbigt att gå förbi folk som röker och klarar inte av röken. Tycker att det borde vara förbjudet att röka på perronger osv. Det är fel att jag ska behöva lida av att någon annan röker.

  4. Caroline

    Min mormor dog i lungcancer när jag var liten så min mamma har varit väldigt hård med att jag inte får röka och jag fick pengar till mitt körkort i utbyte mot att aldrig röka (och ett krav på att betala tillbaka om jag skulle prova efteråt). Det har faktiskt funkat och jag har inte rökt en cigarett vilket jag är glad för! Nu är jag snart färdig sjuksköterska och under den här utbildningen har jag verkligen förstått hur mycket risker det är med rökning. Dessutom har de flesta patienter jag haft under praktik varit rökare och då har jag varken varit på någon lungavdelning eller onkologen. Superbra av dig att ta upp det här! Jag tycker verkligen att man borde satsa mer på info till högstadieelever då det är då många börjar röka. Kanske att de skulle kunna skriva ett kontrakt eller något som jag fick göra 🙂

stats