Emma Barremyr

Pasta carbonara (FODMAP-anpassad)

Hej vänner ♥

Pasta carbonara har sedan jag var liten tillhört en av mina favoriträtter! Jag har alltid varit ett väldigt stort fan av pasta (förutom när jag hade ätstörningar) och har alltid älskat rätter som lasagne, pastagratäng, stuvande makaroner och spagetti med köttfärssås/ carbonarasås.

Jag är en av dem som anser att pasta är en väldigt bra kolhydratskälla att ha med i kosten, framför allt fullkornsvarianterna och alternativen som inte är gjorda på vetemjöl (även om det inte på något sätt skulle vara farligt att äta ibland). Balans innebär ju att vi kan äta av allt, men inte alltid – det är viktigt med variation och medvetenhet kring kostintaget.

Jag har testat pasta gjord på både bovete, majs, quinoa och ris och är väldigt glad att det finns eftersom min mage mår mycket bättre av dem än de med vetemjöl. Vet att det är många som får ont i magen av vanlig pasta, och då kanske dessa varianter nedan är något för er? Jag är iallafall väldigt glad att jag har möjlighet att njuta av goda ekologiska pastarätter fast att jag inte kan äta gluten längre!

>Bovetepasta

>Rispasta

>Majspasta

>Glutenfri pasta (gjord på majs-. ris-, bovete- och quinoamjöl)

Nog pratat om pastasorter! Den här carbonaran var underbar, och passar dessutom väldigt bra för oss som äter enligt FODMAP 🙂

 

IMG_5889

 

Ingredienser:

280 g ekologisk bacon

2 ekologiska ägg

1/2 dl olivolja

3 dl riven ost, gärna parmesan

gluten- och sojafri pasta (jag använder KRAV-märkt rispasta)

svartpeppar

Skär bacon i strimlor och stek tills det börjar bli krispigt. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna. Spara gulorna, och vispa ner olivolja. Koka pastan, rör ner äggblandningen och bacon. Toppa med riven ost och svartpeppar. Servera med grönsaker!

 

IMG_5886

 

Hoppas det smakar!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sanna

  Sitter just nu med en FODMAP-anpassad pasta carbonara jag med, jag har dock använt mig av risnudlar (vilket funkar fint som substitut till pastan). Sedan använder jag mig även av laktosfri matlagningsgrädde och 2 hela ägg 🙂

  Hittade äntligen den KRAV-märkta rispastan igår, så skönt att slippa de andra glutenfria alternativen, som innehåller massa konstigheter!

  1. Emma

   Så smarrigt! Rispastan är verkligen toppen, preis som du säger, SKÖNT att slippa alla konstigheter som är i vanlig glutenfri pasta 🙂

 2. Maja

  Hej!
  Alltså det kanske är en knäpp fråga, men menar du att man ska använda vitorna eller gulorna av ägget haha? (Alltså vad betyder ”spara gulorna”?) Tack för en fin blogg med massa kloka tankar och goda recept! Stor kram <3

  1. Emma

   Haha, jag det kanske lät dumt! Du ska använda gulorna så det var därför du skulle spara dem 🙂 Så kul att höra att du gillar bloggen! Stor kram <3

 3. Marinda

  Tror du man kan stuva makaroner på havremjölk och rismjölpastan från Semper? Var galen i stuvade makaroner när jag var yngre och börjar känna sug igen. Hur hade du gjort det? 🙂

  1. Emma

   Det borde funka tycker jag! Jag brukar stuva i vanlig mjölk, men det borde ju gå lika bra med havremjölk också! Åh, nu vart jag sugen på stuvade makaroner 😀

stats