Emma Barremyr

Spenatplättar med festostkräm

Hej vänner ♥

Ni som inte har några magproblem får ursäkta mig lite, men eftersom jag håller på med FODMAP och är i elimineringsfasen som är ganska strikt så är det just det min kost och mina recept handlar om just nu. Men som en påminnelse till er vill jag säga att bara för att recepten är anpassade efter FODMAP så innebär det inte att alla ni andra också kan äta dem, de är faktiskt riktigt goda 🙂

Innan jag satte igång trodde jag att det skulle bli himla tråkiga veckor och jag hade ingen inspiration alls till vad jag skulle äta. Men nu när det gått snart två veckor inser jag att det finns ju MASSA gott att äta och jag har njutit av väldigt mycket god mat, precis som vanligt.

Och vet ni vad? Magen mår bra! Så även om det här kändes ganska tråkigt till en början så inser jag nu att jag BÅDE kan äta gott och må bra i magen, även om kosten just nu är ganska begränsat. Jag har alltså en kost som jag alltid kan gå tillbaka till om jag känner att symtomen blir för mycket. Jag kan göra ett val. Det är en fantastisk insikt 😀

Men nog om det!

Tidigare i veckan gjorde jag en ny variant av spenatplättar med fetaostkräm som jag hittade inspiration till hos ibsfri.se. Det är perfekt lunch-/ middagsmat med massa nyttigheter som även passar fint i matlåda. Jag gillar också att det är en bra vegetarisk rätt, vilket inte är så lätt att få till när en följer FODMAP.

Receptet är också glutenfritt!

IMG_5971 IMG_5973

 

Ingredienser:

 • 2 påsar färsk babyspenat (à 65 g)
 • 3 ägg
 • 1 dl rismjöl
 • 1 dl durramjöl
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • ½ tsk salt
 • 2 dl laktosfri mjölk
 • 1/2 kruka basilika
 • Kokosolja att steka i
 • 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
 • 150 g fetaost

Fräs spenaten i kokosolja tills den sjunker ihop utan att få färg. Låt svalna. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ihop ägg och mjölblandning i en bunke och vispa sedan ner salt och mjölk. Rör ner spenat och basilika och mixa sedan några varv med stavmixern. Stek 16 plättar på medelhög värme i kokosolja. Mosa fetaosten och blanda ihop med turkisk yoghurt.

Servera plättarna med fetaostkrämen!

 

IMG_5969 IMG_5968

 

Hoppas ni gillar det!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sophie

  Hej! Här kommer en IBS-relaterad fråga: före du fick diagnosen, hade du någon aning om vad det rörde sig om eller trodde du någonsin att du bara ”såg ut så”? Med den uppsvällda magen tänker jag. Nu vet jag ju inte om du någonsin haft mycket eller ens lite extra fett på kroppen, men ändå. Jag upplever själv att jag har symptom på IBS men har inte kollat med någon läkare. Problemet är bara att jag inte riktigt vet om min mage blir större efter maten och mot kvällarna bara för att jag faktiskt är en storlek större eller om det är pga eventuell sjukdom. Låter lite fånigt nu när jag säger det, men det är en enorm skillnad på magen mellan morgonen och kvällen, till kvällen kan jag helt oskojat se ut att vara redo att föda barn ! Så hur upplevde du det före du fick diagnosen? 🙂 Tack för en superinspirerande och härlig blogg!

  1. Emma

   Ja innan jag förstod att jag hade IBS så trodde jag att jag såg ut så, men när jag precis som dig vaknade med platt mage varje morgon så förstod jag ju att det var något som var fel och att det inte var så jag såg ut 🙂 Har du problem bör du ta kontakt med en läkare för att göra en utredning! Du är värd att må bra vet du 🙂 Kram

 2. Nina

  Ser väldigt gott ut 😀 Tror du man kan bytta ut durramjölet mot ngt annat?Vet inte vart man hittar det

stats