Emma Barremyr

Tips på bra mat att ta med i skidbacken!

FRÅGA:

Ska ut i fjällen och åka skidor om två veckor och undrar vad du har för tips på för mat och dylikt man kan ta med sig i backen. Jag lider, precis som dig, av kraftig IBS och är väldigt försiktig med gluten och laktos. Gör all mat ifrån grunden och köper aldrig nåt färdigt. Men i skidbacken är det ju känt med grillning av korv och hamburgare, smörgåsar och oboy. Har du nåt tips på egen mat som man lätt kan göra och ta med utan att det blir dåligt eller att hamburgarna faller isär om man gör dom själv. Kanske andra tips på mat som är gott och lättvindigt och kan förberedas innan man åker?

 

SVAR:

Åååå, så härligt med en fjällsemester i vårvädret! Jag har själv en vecka uppe i Idre som väntar efter påsk och jag längtar nästan ihjäl med just nu! Är så otroligt sugen på att åka skidor, sitta i solen, grilla, bada bastu, äta långfrukostar med familjen och bara umgås! Maten är ju en stor del av en aktiv semester och även om lite korv eller färdiga hamburgare inte är hela världen vid enstaka tillfällen, så vet jag att det inte är alla magar som gillar det.

Visst är det mysigt att grilla, men det behöver ju inte bara vara korv och hamburgare. Lax i foliepaket funkar fint att förbereda innan och är bara att lägga på grillen. Ett annat alternativ är ju att göra egen korv och på det viset påverka innehållet. Bananpannkakor är alltid enkelt och gott att plocka med sig ut på picknick och likaså matiga sallader. En annan personlig favorit är att packa med hembakade smörgåsar med avokado och stekt ägg till den varma chokladen. När vi förmiddagsfikar i backen på något café är urvalet av laktos- och glutenfritt ganska dåligt och jag brukar därför se till att plocka med mig egna godsaker att avnjuta till kaffet! Det kan t.ex. vara hemgjord proteinbar, kokosbollar, tropiska bollar, mellanmålsmuffins eller en kanelbulle.

Planering är det viktiga för att få till bra mat och även om det tar lite tid så smakar det ju extra bra när en vet vilken kärlek det ligger bakom maten! Det ska vara gott att leva 🙂

Flera tips på bra skidåkarmat!

Hembakat glutenfritt korvbröd

Varm hasselnötschoklad

Tunnbrödspizza

Sötpotatistunnbröd

Långkok på älg

Glutenfria piroger

Grötlunch!

Bovetefrallor

Våfflor

Själva maten är ju svår att förbereda innan, men mellanmålsbollar, bröd och muffins kan alltid förberedas hemma och därmed har ni mellanmålen och fikastunderna räddade! Ett tips är att skriva en lista redan hemma och sedan handla med alla basvaror som behövs till det ni ska laga. Det gör det mycket smidigare när ni väl är på plats!

bildhgjh_5165991de087c370ad0eafd2 img_2933_516655d4e087c370a880899a idre43-701x344

 

KUL, nu blev jag inspirerad till att börja planera maten till vår fjällsemester 😀

Är det någon av er läsare som har något härligt tips på skidåkarmat att dela med er av?

 

Kram / Emma

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amanda

  Hej Emma!
  Lite konstig fråga och du behöver så klart inte svara om du inte vill!
  Jag och en kompis är sugna på att åka till Norge och vandra i sommar, och därför undrar jag vad en sån resa kostar på ett ungefär? Vi tänker 4-5 dagar, räcker det?!
  Kram och tack för all inspiration!

  PS, du skulle inte kunna göra ett ”vandrar” inlägg med tips och råd?

  1. Emma

   Hej Amanda! Det beror lite på vad ni vill göra och se. Runt Jotunheimen är det jättefint att vandra och då räcker 4-5 dagar bra! Sover ni i tält behöver det inte vara dyrt, då behöver ni bara räkna med resekostnader och mat. Vill ni bo på hotell får ni räkna på den kostnaden också! I länken nedan hittar du ett inlägg med massa vandringstips i norge 🙂

   http://ptbyemma.se/blog/2015/02/vandringstips-i-norge-och-sverige/

stats