Emma Barremyr

IBS-skolan online!

Hej vänner ♥

I tisdags startade jag igång med IBS-skolan online och därför är jag nu äntligen igång med att behandla min IBS. Det är första gången som jag får professionell hjälp och jag är så glad att ni tipsade mig om detta! Den första veckan nu kommer gå åt till att skriva matdagbok innan jag nästa vecka kommer börja med elimineringsfasen för att under 2-6 veckor äta ganska strikt kost för att låta mag- tarmsystemet få ”vila” lite. Därefter kommer jag börja föra in livsmedel i kosten igen för att se vad det är magen reagerar på för att sedan kunna äta en optimal kost för just min mage.

Jag har fått massa bra och välskrivet material av IBS-skolan. Tanken är ju att jag ska lära mig så mycket som möjligt under den här tiden för att sen kunna ta hand om min mage på bästa sätt! Jag tycker det känns lovade.

IBS-skolan består av fem delar som jag kommer göra i en bestämd ordning. Utbildningen består av ljudfiler, texter och dokument som jag har laddat ner och skrivit ut. Det är verkligen toppen! De olika delarna görs med en veckas mellanrum och innehåller lite olika uppgifter som ska göras!

IBS-skolan online kombinerar kostbehandlingen FODMAP med mindfulness- och andningsövningar. För er som inte vet är FODMAP en kostbehandling där man tar bort fermenterbara kolhydrater, som jäser i tarmen. Behandlingen kommer från Australien där man använt den sedan 2001. Resultat från studier visar att behandlingen hjälper ca 80 % av personer som lider av IBS. Behandlingen minskar gaser, uppblåsthet och smärta hos de flesta så jag hoppas att även jag kommer få goda resultat 🙂

IMG_5801IMG_5802

 

Jag inser nu efteråt hur dumt det varit att håla på att experimentera själv och att jag inte sökt vidare hjälp för detta. Tyvärr beror det ju mycket på dåligt bemötande inom vården och därför tycker jag att det är himla bra att det kommer alternativa metoder och hjälpmedel. Att göra detta online passar mig perfekt!

Är det något jag lärt mig både från er och från dietisterna jag pratat med på IBS-skolan så är det att en inte ska experimentera själv. Ni med magproblem bör inte testa FODMAP utan uppföljning, utan detta bör göras i samråd med dietist där någon följer upp er! Vill bara säga det så att ni inte gör samma misstag som mig 🙂

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Felicia

  Ja vad roligt att få följa dig, hoppas det är något som funkar för dig! 🙂 Jag har problem med uppblåsthet/uppspändhet och svårigheter med upptag av näring e.tc. jag ska göra en gastroskopi och koloskopi på fredag och är lite små nervös. Ska läggas in på torsdag och dricka massa grejs för att rensa… kommer få reda på om jag är gluten och om det är något annat fel.. om jag inte får något svar där, så kommer jag nog att testa den här IBSonline skolan…ska bli kul att följa dig!

  Ha en skön helg,
  Felicia

 2. Sanna

  Härligt att du är igång! Själv va jag på återbesök hos min dietist imorse och eftersom att jag nu är nästintill symptomfri nu så ska jag nu gå vidare från elimineringsfasen till att börja prova begränsade livsmedel. Dagens prövning fick bli mörk choklad och än så länge känner jag inget så det känns bra 🙂 Lycka till, elimineringsfasen är rätt tuff, men det är värt det!

  1. Emma

   Ja det känns skönt 🙂 Tack för peppen! Skönt att du blivit bättre, lycka till du med nu med de begränsade livsmedlen 🙂 Kram

 3. Nina

  Åh vad bra 🙂 Håll oss gärna uppdaterade, vill veta om det är något som verkligen funkar. Har själv problem med magen, så hade kunnat tänka mig att prova.

 4. Mari

  Men alltså, tack tack tack. Detta har jag helt missat. Jag måste kika på det här. Jag måste också hjälpa mig själv. Kram

stats