Emma Barremyr

Att meditera med ett fokus

Hej vänner ♥

Under meditationskursens gång har vi jobbat mycket med andningen, att andas medvetet och att vara här och nu. Andningen känns det verkligen som jag har fått med mig lite i vardagen då den är något jag tänker på mycket mer nu än förut. Hur andas jag? Hur är hållningen? Behöver jag sträcka på mig för att kunna andas bättre? Och så vidare, och så vidare….

Sen ett par veckor tillbaka har vi även jobbat en del med mantra vilket jag skrev om mer i det här <–(klick) inlägget. Att använda mantra hjälpte till att hålla kvar fokus väldigt bra och jag fick för första gången en liten aha-upplevelse för hur det skulle kännas att meditera. De senaste gångerna har vi gått vidare ytterligare och riktat fokus på föremål för att kunna skapa den sinnesstämning vi vill åt.

När vi använder ett föremål att fokusera på i meditationen är tanken att vi ska rikta fokus mot ett föremål som har de egenskaperna som vi vill åt just där och då.

 

T.ex.

Vad kan lugna oss om vi är stressade?

Vad kan pigga upp om vi är trötta?

Vad kan ge energi och glädje när vi känner oss nedstämda?

 

Förra veckan hade vi ett stearinljus som fokus. En ljuslåga för mig signalerar värme, lugn och stillhet, vilket var precis vad jag behövde då. Stearinljuset var lätt att fokusera på med öppna ögon, men lite svårare att hålla fokus på med stängda ögon. Jag tycker att det är svårt att visualisera, men antar att det kräver träning. I alla rörelser och andetag vi gjorde skulle fokus vara på ljuset och dess egenskaper vi ville åt. Jag tog åt mig lugn och stillhet och lät hela kroppen fyllas med dessa egenskaper. Det var otroligt häftigt att faktiskt känna dess effekt och att jag sen gick raka vägen hem till sängen och sov en hel natt. Att jag sover en hel natt händer typ ALDRIG annars då jag alltid vaknar till minst 2-3 gånger.

Igår mediterade vi med solen som fokus. Solen har många egenskaper, men framförallt så känner jag på ljus, energi och värme när jag tänker på solen. Jag vet att jag blir både piggare och gladare när solen är framme, så efter en trött vecka med dåligt med energi bestämde jag mig för att fokusera på att fylla mig själv med solens energi. Återigen upplevde jag effekterna på ett positivt sätt. Från att nästan ha somnat på yogamattan vid start var jag så pigg när jag gick hem att jag bara ville springa – och det gjorde jag, hela vägen hem (som visserligen inte var mer än 1 km, men ändå – det kändes så himla härligt)! Problemet var väl att jag inte sov så bra sen – eftersom jag blev pigg och inte kunde somna, och det kan ju vara bra att veta 🙂

 

IMG_8859 - Kopia

 

Det är så jäkla coolt att det går att påverka kroppen på det här sättet! Jag vill verkligen fortsätta att lära mig mer om meditation och har därför anmält mig till en ny kurs när denna tar slut. Jag vill hålla fast vid den goda söndagsvanan att avsluta helgen och börja den nya veckan med meditation. Jag vill även lära mig så mycket att jag kan göra det hemma själv sen (dit har jag inte kommit än tyvärr).

Ser verkligen fram emot vårens meditationstimmar!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Jag tycker verkligen att det låter häftigt! Jag själv har gått på två pass i mental träning de två senaste veckorna och har inte riktigt fått någon aha-upplevelse men jag gillar att stanna upp i vardagen och få tid för sig själv att bara vara. Du får gärna fortsätta uppdatera hur det går! 🙂

stats