Emma Barremyr

Svar på frågestunden del 4

 

Hej Emma! Först: tack för en grym blogg som inspirerar på många olika plan! Som jag förstår så är du utbildad inom gravidträning. Jag är gravid i v15 och undrar vad dina bästa tips är när det gäller träning och om du har lust att delge några övningar som du tycker är bra för gravida? Jag tränar på gym sen tidigare men förstår med tiden att jag behöver anpassa träningen och vill gärna stärka ryggen ännu mer. Kram på dig!

Åh, vad roligt! Grattis till din graviditet, vilken spännande framtid som väntar dig 🙂

Hur träningen ser ut under och efter graviditeten är väldigt individuell och beror mycket på vilken tidigare träningserfarenhet du som gravid har. Ofta kan de som tränat mycket innan köra på som vanligt förutsatt sänkt intensitet, samt att vissa övningar bör bytas ut runt vecka 20. Sen är det ju väldigt olika från graviditet till graviditet, vissa klarar mer och vissa mindre och det är viktigt att anpassa träningen till hur graviditeten ser ut. Det jag tycker är allra viktigast är att stärka bäckenbottenmuskulaturen, bålen, ryggen, baksida axlar och ben.

Läs HÄR om styrketräning under graviditeten!

Läs HÄR om konditionsträning under graviditeten!

Stort lycka till 🙂 Kram

 

Hej! Jag har några frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på. 1. Jag har länge haft ont i knäna och benhinnorna men jag skulle gärna villa börja springa igen då jag älskar det! Har du några tips på hur man ska lägga upp träning/rehab för detta? 2. På måndag drar skolan igång igen med ganska långa dagar. Så jag undrar om du har några tips på bra, goda och mättande mellanmål som går lätt att ha med sig? Tack för en väldigt bra och peppande blogg!

Hej! Jag har själv haft mycket problem med benhinnorna eftersom jag har höga fotvalv, och jag har fått bra hjälp när jag varit hos sjukgymnast och gjort ortopediska inlägg som jag nu springer med i STABILA skor. Det första jag tycker du bör göra är att ta reda på grundorsaken till dina problem. Har du t.ex. som jag – höga fotvalv behöver du kanske också inlägg och ett par stabila skor. Det är mycket möjligt att knä- och benhinneproblem hänger ihop och därför kan du genom att ta reda på orsaken bli kvitt dem båda, men det är viktigt att du tar kontakt med en sjukgymnast eller annat kunnig person. Sen är det viktigt att du tränar fötterna och ser till att stretcha benhinnorna ordentligt (det gör jag varje dag).

Här kan du läsa mer om benhinneproblem och tips mot det!

På tal om mellanmål! I veckan bakade jag himla goda muffins som är perfekta att ha med i väskan. Muffins över lag är ett bra mellanmål och här kommer några tips på olika mellanmålsmuffins:

Även kokta ägg, frukt, nötter, mugcake eller scones är himla bra att packa ner i väskan!

 

IMG_5307

 

Hej! Jag har länge funderat, jag vet att man inte ska träna i en undervikt eller när man är påväg tillbaka från en ätstörning/anorexi men varför stöter jag dagligen på personer som tränar även fast dom inte, viktmässigt, är helt ”återställda”. Det klart att dom som tränar fortsätter att hålla sig smala, kan äta mycket (förmodligen utan ångest, oro, skuldkänslor) och äta godis, glass, naturgodis etc eftersom dom ändå tränar. Jag som inte tränar och börjar göra det först när jag, viktmässigt, är återställd kommer ju aldrig att hålla mig ”smal”. Hur ska jag tänka och hanskad med vetskapen om att ”alla andra” tränar flera pass i veckan när inte jag gör det? Om jag hade ”fått” träna flera pass i veckan så hade jag med ätit mera och kunnat unna mig godis eller något liknande. Blir lite frustrerad.

Jag förstår att du blir frustrerad! Att sluta jämföra sig med andra är nästan det allra svåraste, men också det viktigaste. Därför är det bra om du stärker upp din självkänsla. Det kommer alltid finnas personer som tränar mer, äter mindre, är smalare o.s.v. Men det handlar inte om dem, det handlar om DIG, att du ska må bra och vara frisk. Många personer som tränar (jag var en av dem), mår SKIT när de inte får träna. Det kallas ortorexi och det är lätt att ”dölja” denna ätstörning eftersom det ser ut som man är hälsosam, men på insidan finns inget som är hälsosamt när man mår så dåligt. Sen finns det ju såklart de som är extremt smala helt naturligt, utan att ha någon ätstörning. Alla är vi olika och därför kan vi inte jämföra oss med andra!

Försök att tänka på dig själv. Du vet ingenting om alla andra, hur de mår, om de går på diet och ska tävla i fitness o.s.v. DU SKA MÅ BRA, och för att bli frisk behöver du bryta ditt beteende och lära dig att det inte händer något farligt om du inte tränar.

Själv använde jag träningen som kompensation för maten, och om jag inte tränade så åt jag inte. Så otroligt dumt, och jag förstår inte att jag trodde på alla hjärnspöken som intalade mig detta! När jag åkte till Australien bestämde jag mig för att bryta det här beteendet. Jag hade ingen uppfattning om vad som var normalt och därför tränade jag ingenting under resan och försökte äta som alla andra. Det blev också mycket fest och alkohol, vilket kanske inte är så ”hälsosamt”. Men för mig var det PRECIS vad det var – HÄLSOSAMT. Jag bröt mitt sjuka beteende och lärde mig att må bra utan träning. Jag fick också en bättre relation till mat, lärde mig att älska mig själv och kunde hitta en bättre balans i livet när jag kom hem. Jag älskar träning, men det är inte hela världen om jag inte tränar. När jag hade vilat i tre månader förstod jag att en veckas vila hit eller dit ibland, o.s.v. inte spelade så stor roll.

Jag menar inte att du inte ska träna mer i ditt liv, men om du under en period ”vilar” från träningen och går upp till en normal vikt betyder inte det att du blir tjock. Det är bara en känsla. Om jag hade vetat att jag skulle väga 18 kilo mer idag än vad jag gjorde när jag var som allra sjukast hade jag aldrig då trott att jag skulle kunna trivas så bra i min kropp som jag gör nu. Att vi skulle bli tjocka av att gå upp i vikt är bara en dum känsla. Det är sunt, kvinnligt och vackert att ha lite extra fett på kroppen. Vi behöver inte se ut som fitnessmodeller eller ha magrutor för att vara hälsosamma kvinnor! Vi behöver fett (i lagom mängd såklart) för att våra kroppar och alla hormoner ska fungera riktigt.

Du är vacker för att DU ÄR DU, och du kan äta fast du inte tränar. Tro på mig ♥

Kram!

 

IMG_5244

 

Hej! Tack för en otroligt fin blogg! Vackra inspirerande bilder och många läckra recept. Man vill ju testa allt! :DMen bäst av allt tycker jag att din inställning till både kost och träning är. Det känns viktigt att fler får upp ögonen för detta för den är veklingen sund och avslappnad. Så tack för det! :) Min fråga till dig är angående din utbildning. Jag har förstått att du bor i Karlstad och har pluggat till hälsocoach. Är det möjligtvis hälsocoach-utbildningen där du har gått? För jag funderar på att söka den och undrar lite hur den är. Jag hade velat plugga till Wellness coach men har inte hittat någon specifik utbildning till det här i Sverige. Så jag får kanske plocka ihop till en egen examen ;) Tacksam för svar! / Hannah från Skåne

Åh, tack själv! Blir så glad av att du uppskattar bloggen, innehållet i den och min filosofi kring träning och hälsa 🙂 Precis som du säger så bor jag i Karlstad, och det var även här jag läste till hälsocoach. Utbildningen jag gick hette ”Hälsa och wellness”, men tyvärr finns den inte kvar, utan blev nedlagd för ett par år sedan, och jag vet inte riktigt varför.

Du får fortsätta att kika runt och se om du hittar någon utbildning som passar, eller sätta ihop en egen examen som du säger! Ett annat alternativ är ju att läsa utomlands där du vet att just din utbildning finns, och samtidigt få uppleva ett nytt land. Det vore väl häftigt? 🙂

Hoppas du hittar något som passar dig!

Kram och lycka till 🙂

 

Fler svar kommer inom kort….

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Gabriella

    Jag läste sista frågan och tänkte att den här personen kanske skulle kunna vara intresserad av min utbildning. Jag pluggar till hälsopedagog på gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm, det är en väldigt bred utbildning med mycket praktisk idrott, och teori inom t.ex. fysiologi, anatomi, biomekanik, kost med mera. Om du har några kontaktuppgifter till den här personen kanske du kan tipsa 🙂

    Kram

stats