Emma Barremyr

Svar på frågestunden del 1

 

Jag har bestämt mig för att äta glutenfritt några månader då jag har en krånglande mage (och IBS i släkten). Vad är dina bästa tips??

Jag vill börja med att säga att du inte ska börja experimentera med kosten på egen hand utan att ha gått en utredning för din krånglande mage. Det finns allvarligare sjukdomar än IBS och därför behövs en utredning för att utesluta dessa först.

Det här med IBS är svårt eftersom det är så individuellt vad som funkar och inte funkar. Genom åren har jag lärt mig att det är stress som är min allra värsta fiende när det kommer till mina magproblem, men även kosten har en stor del i det hela såklart. Förändringen jag upplevde när jag började äta glutenfritt var stor och jag fick äntligen gå på toaletten som en vanlig människa. Halleluja liksom! Ni med problem vet vad jag pratar om 🙂

Att lägga om kosten och skapa nya rutiner tar tid och det kan vara bra att fokusera på det du KAN äta stället för att tänka på allt du INTE kan äta. Det finns mängder med glutenfria alternativ på marknaden och det kommer bara mer och mer. Börja t.ex. med att köpa hem lite olika glutenfria mjölsorter som bovetemjöl/ kokosmjöl eller mandelmjöl. Sen kan du googla på recept eller kanske köpa en glutenfri kokbok! Det är skönt att ha något att förhålla sig till.

Lycka till!

 

Vad lyssnar du på för slags musik? Vilket/vilka fotbollslag håller du på?

När det kommer till musik är jag en allätare. Jag brukar lyssna på det som spelas på radion och ”todays top hits” typ. Jag är dålig på musik och jag snor alltid spellistor från syrran. Haha! Annars gillar jag att ha lugn ”yogamusik” på hemma när jag pysslar med saker. Sen är jag absolut inget stor fan av dansband (om det inte är bugg som gäller) eller hårdrock (finns det något mer stressande???).

Vad gäller fotboll så måste jag erkänna att det är något av det tråkigaste jag vet att titta på. Pelle spelade när vi blev tillsammans och då var det såklart kul att titta på hans matcher, men på tv, näää! Friidrott och skidor däremot är kul 🙂

 

Vilka är dina favoritrecept med kokosmjöl?

Jag gillar verkligen mina kokosfrallor, saffransscones och muffins med äpple, morot och jordnöt som alla innehåller kokosmjöl 🙂

Här finns mer information om kokosmjöl för er som vill läsa!

 

IMG_0682-701x1051

 

Jag fick problem med mina benhinnor sommaren 2013 då jag gick ut för hårt med att börja springa, troligtvis i fel skor. Men sedan har det inte varit några problem, jag känner bara av det lite grann om jag går långa sträckor. Jag har kunnat jogga också, även om det var ett tag sedan nu. Men nu har jag haft jullov och kört lite yoga varje dag, samt stått upp betydligt mer (flera timmar) än vad jag normalt gör i skolan. Kan något av detta vara anledningen till att jag har fått ont i mina benhinnor?

Vad jag förstår så har du nu fått problem med dina benhinnor igen efter jullovet då du stått upp mycket mer än du brukar? Om du stått mer än du brukar har du belastat skelettet mer än vad det är vad vid vilket kan vara en orsak till varför smärtan kommer tillbaka. Det kallas överbelastning. Du kanske också haft dåliga skor på dig eller så kan de bero på svagheter i dina fötter. Det jag skulle rekommendera dig är att ta kontakt med en sjukgymnast som kan hjälpa dig med problemet och hitta grundorsaken.

Här kan du läsa mer om benhinneinflammation, orsaker till den och egenvård!

 

Vilken är din favoritfrukt? Älskar din blogg Emma, den är bäst!

TACK, så roligt att höra! Svårt – för jag älskar verkligen all frukt! Banan vinner helt klart alla gånger, men en riktigt saftig apelsin kommer inte långt efter 🙂 Vilken är din?

 

Om man har svårt att äta tillräckligt mycket varje måltid, för att det känns obehagligt fullt i magen, hur ska man göra då? Jag behöver gå upp lite i vikt, och jag vågar inte träna så hårt heller, eftersom jag troligtvis bara hade brutit ner min kropp då. Jag behöver hjälp!

Jag förstår att det kan vara svårt att äta mer om du känner dig full i magen. Ett tips är att försöka äta fler mål mat om dagen och då gärna energirika alternativ så som nötter, torkad frukt, avokado eller ägg. Mellanmålen är jätteviktiga! Välj inte lightprodukter, utan kör på fullfeta produkter, pimpla salladen med olivolja och kanske lite nötter och frön. Att dricka energi är ett annat tips. Du kan dricka mjölk eller juice till maten, lägga en sked kokosolja i kaffet/ teet och göra en smoothie som du dricker innan läggdags.

Lycka till!

 

IMG_0492-701x467

 

Fler svar kommer inom kort…

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellen

    Tack så mycket för bra svar på mina frågor! Min favorit är också banan för att det är så mångsidigt. Äta som den är, i smoothie, gröt, muggkakor, muffins, pannkakor osv. Supergott! 😀 Äpple och passionsfrukt är också 2 stora favoriter!

stats