Emma Barremyr

Tröttheten och tips mot den!

God morgon fredagsvänner ♥

Ni är väldigt många som mailar och klagar över trötthet just nu, och ni undrar över hur ni ska gå till väga för att bli av med den. Jag kan säga att ni är verkligen inte ensamma om att vara trötta. Själv känner jag också att energin är på botten och jag som i vanliga fall är ganska morgonpigg sover längre än vanligt, är jättetrött om dagarna och somnar tidigt om kvällarna. Vid middagen igår kändes det som om jag knappt hade vaknat. Haha! Ögonen värker och är otroligt trötta hela dagen, och kvällarna blir det inte mycket av med. Jag vet att november brukar vara såhär för min del. Det spelar liksom ingen roll vad jag gör, energin försvinner oavsett, och i år är kanske första året som jag vågar acceptera tröttheten istället för att kämpa mot den.

Att lägga energi på och kämpa mot tröttheten är också slitsamt. Förra året gjorde det mig så stressad att jag bröt ihop och jag fick mig en lärdom <– (klicka för att läsa inlägget). I år kommer jag inte pressa mig hårdare och stressa upp mig för att jag känner mig trött. Energin kommer nämligen tillbaka och därför vill jag göra det bästa av den här november, inte må ännu sämre sen när december kommer.

Så. Det jag vill säga är – stressa inte upp er för att ni är trötta, för ni är inte ensamma, de flesta är trötta nu. Stressen tar troligtvis ännu mer energi från er, så istället för att stressa kan ni fokusera på sånt som får er att må bättre i vintermörkret:

Här kommer mina tips:

  • Våga vila – om ni är riktigt trötta kan mer vila och några extra timmars sömn göra susen. Det är viktigt att skilja på ”lathet” och riktig trötthet. Riktig trötthet kräver vila, så enkelt är det.
  • Tänd ljus och gör det mysigt runtomkring er – det ger iallafall mig lite mer välmående även om energin kanske inte kommer.
  • Promenader – inget piggar upp som lite frisk luft och rörelse.
  • Gör saker som ni mår bra av – jag brukar träffa vänner, ta ett långt bad, baka en god efterrätt, lägga mig på spikmattan och slappna av, läsa böcker och tidningar, lyssna på lugn musik och plöja igenom alla Harry Potter filmer.
  • Stäng av elektroniken och koppla ner – bry er inte det alla andra gör, det stressar ofta mer än ger något tillbaka.
  • Kramas mycket med människor och djur ni älskar – inget är så bra, mysigt, värmande, energigivande och lugnande som en kram.
  • Ge era kroppar massa näring – bra och näringsrik mat, mycket frukt och grönt, superfoods och ev. lite kosttillskott som behövs i mörkret.
  • Yoga och andas medvetet – att vara här och nu i sin egen kropp ger fantastiskt mycket energi!
  • Krama er själva och ta hand om er som om ni vore er egen bästa vän, det är ni värda ♥

 

IMG_6742

 

Har ni fler tips?

Dela gärna med er i kommentarsfältet.

 

Och på tal om det länkade inlägget där jag skriver att jag ska ta tag i mig själv för att gå och prata med någon. Det har jag gjort och det har varit helt fantastiskt! Jag har träffat en underbar terapeut som gett mig så otroligt mycket, och jag vill tacka mig själv för att jag vågade ta tag i det lämna över mig till någon annan. Vi behöver inte alltid vara så otroligt starka. Det är okej att vara svag ibland och faktiskt ta hjälp om vi behöver det! Kom ihåg det!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Sov någon timme på eftermiddagen. Eller, det bästa, kaffe. I mängder. Kaffe i mängd. I akuta fall med baileys. (Bra eftersom det värmer lite också i november!) Kanske inte bra i för stora mängder men lite tror jag är bra för livsnjuteriet.

  2. Ann-Christine Reimer

    Man ska vara uppmärksam så att det inte är en bakomliggande sjukdom i sköldkörteln – låg ämnesomsättning gör dig tröttare än tröttast. Sök på symptomen på Internet – om du anser att det stämmer överens på dig ska du be att få ta TSH, T4 Fritt, T3 Fritt och antikropparna TPO och TgAk. Antikropparna visar om du har en kronisk inflammation i sköldkörteln som gör att du inte själv kan producera livsnödvändiga ämnesomsättningshormon. Har du symptom på låg ämnesomsättning och läkaren bara tar TSH på dig så ska du INTE finna dig i det. Du ska också ALLTID begära kopior på dina provsvar. Här i Malmö/Lund ska TSH inte överstiga 2,4 (olika mätmetoder i landet), men det finns läkare som anser att 6-7-8 inte är så mycket för mycket och att man ska avvakta ett halvår. Det är tortyr för patienten. Det finns läkare som anser att 15 inte heller år så mycket för mycket. Sjukdomen är individuell, men jag kan knappt sitta upp vid 3,8. 15 och jag hade varit stendöd. Amelia nr 24 – tidningen är ute nu – skriver över några sidor om sköldkörteln och ett par drabbade personer berättar. Tidningen Hälsa som utkommer i december har också sköldkörteln som tema. Vill du veta ännu lite mer är du välkommen in på min blogg – klicka på mitt namn så kommer du dit.

  3. Zeruda

    Jag är också supertrött just nu. Jag vet att det beror på att solen inte lyser, för så fort solen bryter igenom molntäcket (om så bara för en liten stund så blir jag genest pigg igen!). Men i år ska jag göra som du, Emma. och inte stressa up mig över det utan bara acceptera det. Du har så rätt så att det förmodligen bara tar mer energi!

    1. Emma

      Ja kära solen! hoppas den kommer tillbaka snart, den kan verkligen göra susen för humöret 🙂 Skönt att du kan ta åt dig av mina tips också, du är värd att må bra! Kram och trevlig helg!

  4. Julia

    Jag känner mig ovanligt pigg just nu. Kan bero på att av endorfinkicken jag får dagligen när jag tänker på att jag snart är klar med min utbildning

    1. Emma

      Vad skönt 😀 Kan inte säga annat än att jag blir lite avundsjuk! Men energin är du värd om du är på sluttampen med din utbildning. Lycka till 😀

  5. Originalet

    Mitt tips är faktiskt att äta mer vegetariskt/veganskt! Har verkligen funkat för mig. Känns som om man får lite mer D-vitamin och solstrålar av att äta färgglada grönsakerna.

stats