Emma Barremyr

Svar på läsarfrågor om IBS/ magproblem

Hej Emma! Jag tycker din blogg är jättebra och gör ofta dina goda recept. Tyvärr får jag ont i magen och gasig av typ all mat jag äter. Jag har testat att äta både glutenfritt och mjölkfritt, men det hjälper inte. Jag har läst om IBS och jag har de symptomen, så jag undrar om jag har det men jag är bara 14 år och man brukar tydligen få det i 30-40 års åldern. Oavsett så undrar jag om du har något tips på vad man kan äta för att minska magontet. Det är nämligen väldigt jobbigt, eftersom jag dansar väldigt mycket.

IBS är väldigt vanligt bland tjejer idag, men magproblem kan vara allvarliga och därför bör du kontakta sjukvården för en utredning för att utesluta att det inte är något annat innan du själv konstaterar att du har IBS. Jag förstår att detta är jobbigt för dig, och just därför ska du söka hjälp.

Om du sen får konstaterat att du har IBS så brukar det vara att testa sig fram. Bra är att utesluta gasbildande mat (lök, bönor, broccoli, tuggummi, kolsorat vatten o.s.v.). För mig har det ju även funkat bra att utesluta gluten, men vi är alla olika. Matsmältningsenzymerna som jag tar i samband med måltiderna är grymma mot gaser och en morgondrink med chlorella/ vetegräs gör att magen hålls i trim och att jag regelbundet får gå på toaletten (och därmed minskas symtomen). Många av mina läsare har även tipsat om Fodmaps som är en diet/ kosthållning anpassad för IBS. Jag har dock inte testat den.

I kategorin IBS/ magproblem finns även massa tips mot krånglande mage. In och läs vetja, men glöm inte undersöka din mage först!

 

Jag har länge haft problem med svullen, gasig och krånglande mage. Har misstänkt laktosintolerans, glutenintolerans och uppsökt läkare för att ta prover, som dock inte gav positiva resultat. Efter detta fick jag ingen mer hjälp för mina besvär. Därför har jag provat mig fram och jag märker, trots provresultaten, skillnad när jag äter glutenfritt mot inte. Jag vet att du har IBS och äter glutenfritt. Skulle vilja veta varför du valt att äta glutenfritt/kopplingen mellan IBS och gluten. Du har världens bästa blogg, alla dagar i veckan! Mvh Anna

Tack, vad roligt att du tycker min blogg är bäst 😀

Det här låter väldigt likt mig och mina problem. Jag har under flera år haft problem med en krånglande mage, illamående, diarré/ förstoppning, gaser, halsbränna och uppsvälldhet. Jag gjorde en utredning precis som dig som visade att jag var helt frisk och fick därför diagnosen IBS. Jag fick ingen större hjälp, utan de sa att jag fick testa mig fram med maten för att se vad som funkade och inte funkade för min mage. Jag läste på mycket själv och köpte en bok om magproblem där det stod att magen kunde bli bättre om jag uteslöt gluten från kosten. Laktosintollerant var jag sedan tidigare så det uteslöt jag också, och vilken SKILLNAD det blev i magen. I början kändes det som en stor omställning att plocka bort gluten, men desto längre tiden gick och desto mer jag märkte att jag faktiskt mådde bättre av det, ju lättare blev det. Framför allt så försvann diarrén och illamåendet, vilket jag led av var och varannan dag innan. Detta tog såklart mycket energi från mig, så det var så himla skönt att få energin tillbaka och kunna äta ordentligt igen. Halsbrännan, uppsvälldheten och gaserna är kvar även om jag äten glutenfritt, men sen jag började äta matsmältningsenzymer i samband med måltiderna har gaserna försvunnit. Uppsvälldhet och halsbränna får jag leva med.

Så, det är anledningen till varför jag äter glutenfritt idag.

 

Hej Emma. Har ett litet problem som jag inte vet om du kan hjälpa mig med, eller ge råd, men gör ett försök. =) Jag går på toa väldigt, väldigt sällan. Kissar gör jag väldigt många gånger per dag, så inte det som är problemet. Men att göra ”nummer två” är ett stort problem. Jag tränar 4 gympass/vecka, går 1 promenad/dag samt kör konditionsträning 2 gånger/vecka, jag äter bra och näringsrik mat, dricker mycket vatten och har inte ätit sötsaker på 5 veckor nu. Men jag kan inte gå på toa! Jag har liksom inga problem med det så, inga gaser, inte ont i magen på något sätt, men det känns inte bra att gå på toa så sällan. I måndags gick jag till apoteket och köpte tabletter mot förstoppning, då hade jag inte gått på toa på 14 dagar, så på tisdagen ”löstes” det upp och jag gick på toa en gång. Sedan dess (6 dagar) har jag inte gått på toa. Ska man bli/vara orolig över detta? Tacksam för svar.

Detta är något jag tycker att du bör söka hjälp för hos en läkare. Även om jag har magproblem själv så är jag ingen doktor som kan svara på alla frågor om detta. Magproblem kan vara allvarliga och bör därför kollas upp. Du verkar ju äta bra mat och röra på dig mycket, så dina tarmar borde vara igång och fungera som de ska. Jag vill inte säga att du ska vara orolig, för det kanske du inte alls behöver vara, men om du bara går på toa var 14:e dag förstår jag att du kanske inte mår så bra. Så bäst är nog om du tar kontakt med en läkare. Kram och lycka till!

 

IBS

 

Här har vi den där söta IBS-magen som en skulle kunna tro har en bulle i ugnen, men det har den ju inte 🙂 Haha!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. IBS Tips

    Hej! Jag kan hålla med om att utesluta socker hjälper en hel del! Sedan så är det inte dåligt att leva nyttigt heller 😉 Men jag tänkte också på gluten och laktos som ofta brukar vara boven för många som har IBS. Jag själv är också känslig för starka kryddor och t.ex. lök. Men det är inte bara vanlig lök utan vitlök osv. Annars kan jag rekommendera att försöka äta regelbundet 🙂

  2. Karin

    Hej Emma! Hoppas du har en fin dag <3 Jag har IBS (förstoppnings). Det är så jobbigt att man måste prova sig fram på egen hand, sjukvården kan liksom inte hjälpa en och jag känner mig desperat vad jag ska göra. Jag har träffat dietist och håller på och provar mig fram gällande olika livsmedel, ska tex prova laktosfritt nu. Men jag är så himla trött jämt och kom att tänka på att det kanske är så att födan kanske inte bryts ner ordentligt i tarmen, så tänkte att kanske matsmältningsenzym kan hjälpa… Jag kanske är helt ute och cyklar… Men som sagt, börjar bli desperat… Tänkte prova chlorella och matsmältningsenzymer, men jag är lite feg för det finns ju så mycket bluff och folk som bara vill sälja och jag är rädd att det kanske visar sig i framtiden att det är skadligt… Men jag vill prova eftersom det verkar ha hjälpt dig. På vilket sätt har chlorella och matsmältningsenzymer hjälpt dig? Tack för en super bra blogg! Kram

    1. Emma

      Ja det är jättesvårt 🙁 Om du lider av förstoppning är nog chlorella jättebra då det sätter fart på magen! Testa att börja med det och se vad du tycker om det. Vad gäller matsmältningsenzymerna så är jag ingen expert, men de funkar bra för mig, så jag äter dem så länge jag inte vet annat. De hjälper mig att kunna vara bland folk och minska gaserna 🙂 Kram fina du!

  3. Sofia

    Hej!
    Jag har inte IBS (det här med diarré och illamående exempelvis) men däremot har jag ganska ofta ont i magen och ibland blir den sådär uppblåst som bilden du visar upp på din IBS-mage. Är emellanåt ganska gasig i magen. Har varit hos läkare och vet att jag inte är glutenintolerant eller laktosintolerant men läkarna trodde att stress kunde vara del av det. Upplever du att din mage blir värre av stress att mer av uppblåstheten dyker upp då? Vet du vad det finns för mer magproblem som inte är IBS men som liknar det? Och vad är matsmältningsenzymtabletter, kan det hjälpa mot ont i magen? Tacksam för svar!

    1. Emma

      Stress skapar många magproblem, så det kan mycket möjligt vara så att det är boven i ditt fall. Matsmältningsenzymerna hjälper till att bryta ner maten vilket underlättar upptaget i tarmen som då inte behöver jobba lika ”hårt”. Har funkat bra för mig, men kanske inte gör för alla. Du får testa och se 🙂 Kram

  4. Matilda

    Hej Emma! Jag är tjej på 170 cm lång och väger 62 kilo. Har gått upp lite i vikt och tänkte därför gå ner 2-3 kilo. Jag tränar 3-4 gånger i veckan och förbränner vid varje pass minst 300 kalorier. Räknade ut någonstans att jag ”borde” äta ungefär 2200 kalorier men eftersom jag vill gå ner lite i vikt ska jag ta bort 500 kalorier och då ska jag alltså äta 1700 kalorier. Mitt bmr-värde borde vara 1500 om jag inte räknat fel. Ska jag alltså äta 1700 kalorier och träna bort 200 kalorier varje dag? Eller kan jag äta 1700 kalorier varje dag och träna 3-4 gånger i veckan? Är väldigt förvirrad men vill gå ner 2-3 kilo och träna max 5 gånger i veckan så hur mycket får jag äta på en dag?

  5. Ann-Christine Reimer

    Att inte kunna göra nr 2 är vanligt bland sköldkörtelpatienter, de som har låg ämnesomsättning.
    Att börja dagen med en mugg ljummet vatten – hälften kokat och hälften rumstempererat och att vrida ner en halv citron i det brukar få igång magen.
    Probion Daily är också bra – finns olika sorter – Basic också.
    Cellenzym från Holistic är också bra.
    Solaray gurkmeja (kapslar) är också bra.
    Jag tar 2 Probion, 2 Cellenzym till frukost. Å till middagen (kvällen) samma dos av båda och så lägger jag till två gurkmeja.

  6. T

    Hur lång tid efter att du började äta matsmältningsenzymer märkte du skillnad? Jag har ätit en burk snart och tagit dem till varje huvudmål men har trots detta kvar mycket gaser.

    1. Emma

      Jag märkte skillnad väldigt fort! Alla reagerar nog väldigt olika så även om det funkar för mig kanske det inte funkar för dig. För mig försvann gaserna väldigt fort (kan vara en del på kvällen, men inte under dagen), men svullnad är fortfarande kvar jämt =/

  7. Joanna-livet med Asperger och kronisk smärta

    Känner igen den där IBS magen. Jag fick IBS konstaterat för några månader sedan efter över 10 år med problem och alla undersökningar som finns och tom 4 titthåls operationer. Har i ca 2 månader ute slutit gluten. Laktos undvek jag sedan tidigare. Fotade magen innan jag började min nya diet och sen efteråt är sjuk skillnad. Att det kan göra så mycket att bara äta rätt.

  8. Fanny

    Jag har själv inte IBS men har en i min närhet som lider av det. En del av IBS är ju stress, och för hen så funkade kbt-terapi väldigt bra. Blev såklart inte helt symptomfri men hjälpte mycket. Tror det är viktigt att inte bara lägga fokus på vilken mat som ger symptom utan också sättet man lever på. Alltså om en stressar för mycket osv.

    Tycker det är så bra och fint av dig Emma att ta upp det här och prata om det, det är ju lite tabu och därför är det så bra att du delar med dig! 🙂

  9. Zeruda

    I sammanhanget är detta kanske lite fånigt, men jag har märkt för min egen del att magen mår väldigt mycket bättre om jag utesluter socker. Det är kanske ingenting man tänker riktigt på, för för många är det ju en vana att smygäta lite godis ibland, ta en bit kladdkaka till fikan eller köpa sig en godispåse till helgen. Jag önskar bara jag kommit på det tidigare, med tanke på hur skrattretande enkelt det är att undvika! ^^

    1. Emma

      Jag håller med dig! Min mage ballar också ur totalt om jag äter socker eller mycket snabba kolhydrater. Det är lite jobbigt det där tycker jag, för jag gillar att äta godis ibland, men det gör inte min mage. Jag njuter under tiden jag gör det, men får lida för det sen. Vissa gånger är det värt det, andra inte 🙂 Skönt ändå att du känner att du mår bra av att utesluta det! Heja dig 🙂

stats