Tjohoo på er ♥
Förra helgen bakade jag saffranssemlor till det traditionella helgfikat här hemma, och jag tänkte att det passar ju lagom bra att bjuda er på receptet nu till första advent.
Semlorna är ju perfekta till första adventsfikan!
Har ni bakat något julgott än?
Jag gjorde mina glutenfria, men för er som inte vill ha bullarna glutenfria kan använda vanligt vetemjöl istället för glutenfri mjölmix. Det står angivet i receptet nedan. Vetemjöl behövs det lite mer av eftersom det drar åt sig mindre vätska än havremjöl.
Grundreceptet till semelbullarna kommer härifrån!
Ingredienser:
- 50 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst för söta degar
- 1 1/4 dl kesella
- 1 paket saffran
- 2 krm salt
- 1/2 tsk kardemumma
- 3/4 dl socker
- 5 dl mjölmix med havre (alternativt 8 dl vetemjöl)
- 1 uppvispat ägg
- 10 färska dadlar
- 1 dl mandelmjöl
- Vatten
- Grädde
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 7-10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Mixa ihop dadlar och mandelmjöl och tillsätt vatten tills du får en lagom konsistens på massan.
Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och blanda ihop med dadel- och mandelmassan. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Uppskattades av alla fyra vid bordet med en kopp kaffe och tända ljus!
Kram / Emma.
mummmmmmsss