emmabarremyr

Emma Barremyr

Svar på läsarfrågor del 5

Hej, va kul med frågestund! :) passande också då jag har en fråga. Jag har lite problem med min core, man andvänder ju den i många olika övningar, så jag känner att den förstör lite. Mitt problem är att jag inte riktigt kan få kontakt med den nedre delen av magen de sk” lower abs” och ”suga in magen” i övningarna. Samt att när jag tränar specifika övningar för magen tar den övre delen av magmusklerna över och blir trötta innan jag har fått kontakt med de undre. Så för att sammanfatta denna långa utläggning undrar jag om du har något tips för att få bättre kontakt och stöd från de undre magmusklerna, eller är det så att jag bara måste träna dem mer? Kram och tack för en mycket bra blogg!

Egentligen skulle jag vilja ha dig liggandes framför mig så att jag kunde känna på din mage och för att se hur din kontakt är med magmusklerna är. Detta är något jag gör med alla mina PT-kunder. Många har nämligen svårt att hitta de inre magmusklerna och därför är det viktigt att börja med långsamma och enkla övningar, för att verkligen hitta kontakten. Jag brukar rekommendera knipövningar till att börja med. Tänk att du ligger och “kniper av” kisstrålen – där har du bäckenbotten (som samarbetar med de inre magmusklerna). Samtidigt som du kniper i bäckenbotten vill jag att du drar in naveln och liksom kramar ryggraden med de inre magmusklerna. Tänk att du får ett slag i magen och måste spänna för att skydda dina inre organ. Börja med att jobba med att spänna magen långsamt i statiska övningar och lägg sedan in rörelser för att träna upp de inre magmusklerna till ett bra stöd.

Lite rörigt kanske, men jag hoppas att du hängde med på vad jag menade.

 

Jag har väldigt svårt för att gå upp några kilon vilket jag skulle behöva. Hur mycket behöver jag som väger 49 kg egentligen äta varje dag för att verkligen få i mig allt och kanske ett litet överskott. Hur många måltider och hur mycket till varje (ej i kalorier)? Tillägger att jag tränar 5 gånger i veckan. Tack Emma för en grym blogg!

Jag kan inte svara på hur mycket du behöver äta för att gå upp i vikt, men förmodligen behöver du äta mer än vad du gör nu, eftersom du inte verkar gå upp i vikt av det. Lägg gärna till en näve extra nötter till mellanmål, ringla olivolja över salladen eller kokosolja över gröten, pimpla salladen med frön och torkad frukt, drick mjölk eller juice till maten och gärna en näringsrik smoothie innan du lägger dig på kvällen. Det är sånt som ger extra näring och fin energi till att kunna gå upp i vikt på ett hälsosamt vis!

 

Vilken typ av träning är bra för att träna upp rörlighet framförallt i höftleden och hamstrings? Och vad är ”korta muskler”? Jag har nämligen väldigt svårt för att göra många stretchövningar som t.ex. nå tårna/golvet när man står upp eller sitter ner med raka ben, det är som att det faktiskt är omöjligt nästan och har fått höra att det kan bero på dålig rörlighet i höfterna eller korta hamstrings, har du någon koll på sådant?

Yoga!!! Det är en jättebra träningsform för att träna upp rörligheten i hela kroppen. Antingen kan du hoppa på en yogakurs eller så kan du yoga hemma med Yogobe som erbjuder 100-tals olika videos med fokus på olika delar av kroppen och olika yogatekniker. Testa gratis i tre dagar och se om du gillar 🙂 Sen får du komma ihåg att du blir bra på det du tränar, om något känns svårt och utmanande till en början är det bara att fortsätta jobba med det och ge dig f*n på att klara det. DET GER RESULTAT!!!

 

yoga7

 

Jag tycker om att styrketräna emellanåt men jag får lite komplex och känner att jag inte hör hemma i det området när jag använder så ”låga vikter”, och andra sidan är jag ganska liten och kortväxt men vad jag undrar är om man får med sig styrketräningens alla fördelar trots att man inte lyfter jättetungt? Jag är mest intresserad av hälsoaspekterna av att t.ex. träna ryggen och inte bygga muskler men det är så mycket hets om att tjejer minsann ska våga lyfta tungt.. Tycker nämligen att det är svårt att öka vikterna, då känns det bara som tekniken blir fel för att jag inte är tillräckligt stark!

Självklart får du med styrketräningens fördelar trots att du inte lyfter jättetungt, och inte ska du gå över på tunga vikter och tappa tekniken. Den bästa träningen är alltid den som blir av! Hur du ska träna beror ju lite på vad du vill ha för resultat, och vill du bara hålla igång musklerna är det säkrast om du kör på en vikt som du känner dig trygg med. Vill du sen bygga muskler är det bra om du vågar utmana dig att lyfta tyngre, men om du inte känner att du behärskar tekniken är det ingen vidare bra idé att öka vikterna. Då är det bättre att köra på säkra kort!

 

Varifrån får du inspirationen till all mat du lagar? Det ser alltid himla gott ut!

Vad roligt att du tycker det ser gott ut 🙂 Inspirationen får jag från andra bloggar, tidningar, kokböcker o.s.v. Mycket bara ploppar upp i huvudet, men det brukar gå i perioder. Just nu har jag haft en period då jag känner mig väldigt okreativ och inte kommer på något nytt alls. Då testar jag andras recept för att bli bli inspirerad igen!

 

Kan inte du göra den här 100-frågorsgrejen som egoina gjorde? :D

Jo absolut!

 

IMG_0207

 

Inom kort kommer också svar på frågor om ätstörningar och IBS/ magproblem. Jag valde att ta dem i separata inlägg!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats