Emma Barremyr

VILA!

Hej ♥

Jessica Claren skrev ett inlägg som ni bara måste läsa. När vilan blir ångestladdad. IN OCH LÄS!!!

Det har gått nästan fyra veckor sedan mitt senaste träningspass nu, och det känns faktiskt helt okej. Visst är jag lyckligare och gladare om jag får träna – men träningen är inte mitt liv längre (som den var förr när jag var sjuk). Jag vet att det är okej om jag inte tränar jämt och att kroppen faktiskt ibland mår bättre av att vila. Vilan är viktig för mycket, framför allt vid sjukdom, stress och efter en period med mycket träning. Att skapa en inre stress för utebliven träning bygger psykisk ohälsa som bryter ner kroppen, så det är bara onödigt. Vilan är den som bygger upp kroppen! GLÖM INTE DET!

Att lägga ner onödig energi på att må dåligt för att jag är sjuk och inte kan träna har jag gett upp för länge sen. Just nu vet jag att det är vila min kropp behöver för att bli frisk – och då är det vilan som är hälsosam för mig. Jag är inte ohälsosam för att jag ligger i soffan och fortsätter äta den mängd mat jag gör. Jag är heller inte ohälsosam, fet eller äcklig för att jag råkar äta glass och godis när jag ligger i soffan och vilar. Varken du eller jag förtjänar att må dåligt över det. Det handlar så mycket om inställning och vad vi tänker för tankar. Jag skulle aldrig trycka ner och straffa mig själv med svält och elaka kommentarer igen för att jag råkat bli sjuk. Det tjänar ju inget till. Sjukdomar är en del av livet och jag förtjänar att må bra och ha en kropp som får den energi den behöver även då. Skulle nästan vilja säga att det är då den behöver den som bäst ju. Håller ni inte med?

Att vara hälsosam handlar faktiskt inte det minsta om magrutor, kilometertider eller muskelmassa. Det handlar om att vara i balans i livet. Med dig själv. Att kunna se och ta beslut om vad som gör dig lycklig och stark. På fler plan än skivstänger, handstående och muscle ups

Klockrent citat från Jessicas inlägg. Jag håller med!

 

IMG_7592

 

Det är spännande det där, vad vi anser som hälsosamt. Många tror att det handlar om att ha en snyggt tränad kropp med lite fett, men det släppte jag för länge sen. Min kropp besteg i vintras Kilimanjaro, Afrikas högsta berg på 5895 m.ö.h. Och vilken fantastisk grej! Det är precis DEN STYRKAN jag vill ha. Styrka att leva livet och klara av de utmaningar jag utsätter mig för. Sen om kroppen bär på några extra kilo hit eller dit, och är utrustad med lite extra fett (än vad som anses ”vältränat” idag), vad gör väl det? Jag hade aldrig klarat av att bestiga Kilimanjaro i den kroppen jag hade för åtta år sen, den som var söndertränad, mager och svag. Min kropp är definitivt inte smalast idag, men det är fantastiskt vacker och stark ändå – för mig. Och det är det enda som betyder något, att jag tycker att jag är vacker och att jag får känna mig stark och vältränad. Den kroppen vill jag leva i!

Lyckan finns i ditt hjärta, inte i ditt kroppsfett eller antal kilo! Och det är okej att vila om din kropp behöver det!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Isabell

  Hej Emma! jag vill börja med att tacka dig för att du är så fantastisk och för att du delar med dig av din energi och sprider sån livsglädje! genom din blogg har jag fått ”sjukdomsinsikt” och vilja att bli frisk från mina ätstörningar. jag skulle vilja fråga dig om du tror att man kan bli frisk på egen hand eller måste man ha professionell hjälp? kuratorn på min skola vill nämligen skicka en remiss till BUP men jag är lite rädd för att gå dit, det känns som att det bara kommer göra mitt problem större än vad det egentligen är. jag försöker att varje dag kämpa emot det lilla monstret i mitt huvud, men det är verkligen tufft. hur gjorde du? fick du professionell hjälp eller kämpade du på egen hand?
  tack än en gång KRAM

  1. Emma

   Jag kommer ta upp din fråga i ett inlägg då jag tror att fler behöver höra det svaret! Håll till godo så kommer ett svar inom några dagar! Kram

 2. Emma

  Åh vad jag känner igen mig, jag går igenom den kampen precis nu. För varje gång man hör någon ”frisk sjuk” uttala sig och bekräfta det störda i beteendet så känns det lite bättre.
  Var själv i våras ”i toppform” (ingen energi, inget socialt liv men snygg kropp) och bannar mig själv för att jag ”misslyckats” och börjat äta så jag förlorade det jag byggt upp/svält ner. Jag skriver om resan på min blogg, ni får alla mer än gärna följa! Kram!

  fafanganspris.blogg.se

 3. Rebecca

  Å, vilka kloka ord. Jag känner precis så där. ”Gick in i väggen” i vintras och fick börja med ångestdämpande och antidepressiva då jag inte hann med allt. Efter ett år som heltidsarbetande efter 4 års studier, 2 små barn och en flytt ut till ett hur i ett samhälle gjorde att jag inte kunde träna lika mycket som förr men jag försökte. Jobbade och försökte träna som förr. Skaffade barnvakt de veckor min kille jobbade kväll. Prioriterade bort mina barn helt enkelt. Jag vet att jag inte tänker sunt men jag försöker. Det som gör allt så svårt är att jag haft ätstörning sen 15 års ålder och de dagar jag vilar ballat maten ur. Jag klarar inte av att hålla en balans i mitt liv utan träning. Kontaktade dig Emma, och fick ett upplägg på maten och galet många kloka tankar. Önskar bara att jag skulle klara av att ta till mig dem. Det är jobbigt. Nu är jag nygravid och har mått så dåligt, känner mig allmänt fet, lat och ingen energi till träning. Tänk att det ska ta så mycket energi av mig….
  Kramar till er

  1. Emma

   Det är vackert att vara gravid, DU är vacker! En förändring kommer inte på några veckor, det är något vi måste jobba fram under en längre tid och bara genom att börja med små steg kan det leda till något stort, glöm inte det! Du är fantastisk och klarar allt du vill, du måste bara tro på dig själv! Stor kram <3

 4. Helen

  Hej Emma! Livsmedelsverket vill ju att vi ska hålla oss till under 6 tsk socker per dag. Hur tänker du om det?
  Du äter ju över det rekommederade intaget. Även om det är mer ”nyttigt” socker du äter så gör ju livsmedelsverket ingen skillnad på socker och socker. Eller känner du att det inte gör någon större skada på kroppen så länge man äter nyttigt i övrigt och tränar? Skulle vara intressant att se hur du ser på det =)

  MVH Helen

  1. Emma

   Hej Helen! Jag funderar lite på vad du menar med nyttigt socker, tänker du på frukt då eller? Egentligen bli ju alla kolhydrater till socker i blodet och om vi ska tänka så skulle vi ju knappt äta kolhydrater alls, men det tror jag inte på. Kolhydraterna är de som ger oss energi, och som också innehåller fibrer, vilket är viktigt för våra magar. Energin behöver vi för att kunna träna och röra på oss och eftersom jag lever ett aktivt liv är det klart jag äter kolhydrater. Jag tror inte det är sund att ha stenkoll på allt en stoppar i sig, jag vill kunna äta gott och njuta av maten utan pekpinnar 🙂

stats