Emma Barremyr

Trolltunga

Hej ♥

Sista vandringsäventyret i grannlandet gick till den mest spektakulära fjällformationen i hela Norge, Trolltunga! Turen var hela 22 km lång och beräknades ta mellan 8-10 timmar, så efter en rejäl frukostbuffé lämnade vi hotellet i Odda redan halv sju på morgonen. Vandringsleden började i Skjeggedal där vi ställde av bilen och knöt på kängorna för att sedan börja trava uppför berget.

De första tre kilometerna var riktigt tuffa. Stigen snirklade sig uppåt i en stenig terräng likt en trappa i skogen. Det var riktigt brant och inte förrän efter 1,5 km planade leden ut några hundra meter för att sen gå över i ännu en stigning på någon kilometer innan vi kom upp på bergsplatån och började gå längs den otroliga bergskammen.

IMG_2414
Efter 1,5 km planade leden ut och gav oss en vacker utsikt!

IMG_2415

IMG_2420
Uppe på toppen efter 3 km brant uppför, efter det väntade 8 km plan och fin vandring till själva Trolltunga!
IMG_2425
Svårslagen tältplats!

 

Efter bestigningen av själva berget planade leden ut och blev jättefin. Vi kunde öka på tempot och njöt samtidigt att det vackra vi hade runtomkring oss. Som vanligt finns det inga bilder som kan beskriva det vackra och den underbara känslan som infinner sig i en sån svårslagen natur och miljö, ni MÅSTE åka dit och uppleva det! Vi tog små och korta pauser för lite riskakor med jordnötssmör och banan, sög på klubbor och knaprade choklad och lyckades på så vis hålla energin på topp och var sen framme vid Trolltungan efter tre timmar! Det gick så himla fort och kändes knappast som 11 km 🙂

 

IMG_2426

IMG_2427

IMG_2435

 

Framme vid Trolltungan var det bara till att ställa sig i kö för att sen få gå ut och fota våra bilder. Folk var helt galna, stod på händer och gjorde alla möjliga konster där ute. Själv vågade jag  knappt lägga benen över kanten!  Men det var så coolt, och jag fick en sån adrenalinkick av att stå där ute att jag kände mig alldeles hög på livet! Min fantastiska kropp hade tagit mig dit och jag var så tacksam ♥

 

IMG_2447

IMG_2498

 

Efter att ha stått i kö och fotat MASSOR med bilder hittade vi oss en picknickplats och dukade upp lunch. Till lunch blev det en udda, men faktiskt väldigt god kombo (allt smakar väl bra med en sån utsikt kanske?) 🙂 Vi åt tacotubs med tonfisk och mangocurrysås, morötter och smoothies samtidigt som vi njöt av den otroliga utsikten framför oss!

 

IMG_2519

IMG_2522

IMG_2536

IMG_2541

IMG_2544

 

Från Skjeggedal till Trolltunga är det 11 km, så efter en lång paus för fotografering och lunch var det sedan dags att vända om och gå hela vägen tillbaka! Det gick fort och på vissa ställen önskade jag att jag hade haft löparskorna på mig. Terrängen, utsikten och känslan gjorde mig lycklig och hög på livet! Jag ville bara rusa och använda den enorma energin inom mig och bli ännu mer hög – på endorfiner! Wiiiiieeee 🙂

Ett tips till er som åker tid – ta med er tältet upp på fjället och stanna ett par dagar. Bestigningen av själva berget är tufft, men väl där uppe är lederna så otroligt fina och att göra dagsturer i form av löpning är något vi kommer göra nästa gång vi åker dit!

 

IMG_2554

IMG_2555

IMG_2559

IMG_2562

IMG_2563

IMG_2565

IMG_2570

 

När vi hade fyra kilometer kvar bestämde vi oss för att ta ett dopp i en av de små fjällsjöarna som vi gick förbi. Vi trodde att vattnet skulle vara iskallt, men det var alldeles lagomt och var helt underbart att simma runt i! Uppfriskande och så rent vatten att vi kunde dricka det! Vilken fantastisk känsla 😀 Vi passade också på att ta en fikapaus där i solen när vi ändå satt still. Riskakor, jordnötssmör och banan hade blivit standard, men även choklad och lite nötkräm slank ner 🙂 Mums!

 

IMG_2579

IMG_2587

 

Sen gick vi vidare och till slut väntade det tuffaste – 3 km BRANT nedför. Steg för steg som skulle bromsas och knän som började värka, men vi tog oss ner förvånansvärt fort. Efter knappa sju timmar var vi tillbaka i Skjeggedal och kastade oss direkt ner i den kristallklara sjön! Vi var blöta av svett i den 30-gradiga värmen och det var SÅ SKÖNT att svalka och fräscha upp sig med ett dopp!

 

Den här dagen måste jag säga var oslagbar! Är det någonstans ni ska åka för en vacker vandringsled, otrolig utsikt och oslagbar natur – åk till Trolltunga, ni kommer inte att ångra er 🙂

 

Frågor på det? 🙂

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lo

  En fråga, tänker besöka trolltunga i somnar.
  Men finns det någon planare led att gå om man vill ha tältet med upp?
  Annars hur tror du man bör träna för att orka med 20 kg packning på ryggen upp? Kör styrketräning ca 3 pass i veckan samt 2 pass löpning ca och cyklar till och från jobbet varje dag. Tror du det bör räcka som träning? Eller tror du det behövs gå i backe med ryggsäck för att klara av det?

 2. Emilia

  Otroligt vackert!
  Har bestigit kebne i sommar, östra leden med guide och jag fastnade direkt för vandringen! Nackdelen när jag vandra i sommar var att hunden inte kunde haka på den svängen då de innebar klättring.
  Har nu kikat runt lite på att ta mig an trolltungan, är den vandringen lämplig att ha med sig hunden på? 🙂

  1. Emma

   Att gå till Trolltunga innebär inte klättring och att ha med sig hund tror jag inte är några problem om den orkar gå i brant uppför/ nedför. Första delen är som att gå i trappa ungefär, men det är ingen klättring 🙂

  1. Emma

   Vad jag minns så fann vi ingen karta när vi skulle gå där. Leden var dock väl utmärkt och eftersom det är en av Norges mest vandrade leder är det mycket folk och svårt att gå vilse 🙂

 3. Lisa

  Hej!
  Jag älskar Norges natur och i helgen var vi i Stavanger och gick uppför Preikestolen och till Kjeragbolten. Tänkte höra om du varit vid Kjeragbolten och om det är värre eller inte 😛 Tack på förhand!

  1. Emma

   Ja visst är Norges natur helt fantastisk?! Jag är helt förälskad i det landet <3 Har dock inte varit i Kjeragbolten, så vet faktiskt inte 🙂

 4. Sandra

  Wow blev sjukt inspirerad!!! Tänkte göra något liknande! Hur många dagar blev det allt som allt? 🙂

 5. Eva Svensson

  Detta ær en tur som vår familj planerar i sommar. Vi ær 65, 64, 25 och 22 år gamla. vad tror du om det? Vi gamla har bott i Norge på Vestlandet i 6 år och ær vana. Tar Preikestolen ganska lætt. Skulle så gærna klara detta men ær lite rædd før den branta nedstigningen på slutet- vet att den blir værst. Tack før en fantastisk beskrivning. Har fortfarande tårar i øgonen før jag førstod hur vackert det måste ha varit.
  Eva.

  1. Emma

   Det tror jag blir en toppentur för er! Om ni är vana att vandra är det inga problem. Som du säger så är det börja och slutet som är det värsta när det först är stigning upp och sedan ner! Hoppas att ni får en alldeles underbar vandring! Kram

 6. Jenny

  Hej! Jag har aldrig vandrat men är ute och går mycket med min hund i skogen så någon slags grundkondition har jag nog 😉 Har förälskat mig i bilderna på Trolltunga och är sugen på att försöka ta mig upp. Funkar det för en nybörjar-vandrare tror du? Sen funderar jag på de första tre kilometerna, på flera andra bloggar har jag sett att de går uppför en trappa med över 2000 steg, men du gick alltså längs en stig? Låter trevligare tycker jag 🙂

  1. Emma

   Hej! Leden är totalt 2,2 mil, så om detta är något du tror du klarar så är det inga problem. Första delen är som sagt en rejäl stigning, men det fixar du bara du vill. Lite kanske det kan vara bra att träna innan 🙂 Vi gick en stig till vänster om vattenfallet istället för trappan. Den var avstängd när vi gick där!

 7. Anna

  Wow, det låter helt fantastiskt! Jag hoppas åka dit i slutet av juli för en helg, och kommer ta bussen från Odda till Skjeggedal på morgonen och återvända sen på kvällen. Hur var vandringen? Var det fysiskt tufft? Jag har vandrat mycket i Alperna men vill vara förberedd. Har du några andra tips? Undrar även var du hittade en karta för vandringsleden ni följde?

  Jag skulle uppskatta all information du kan ge mig! Tack för ett jättefint inlägg, ser så fint ut! 🙂

  1. Emma

   Åh, vad härligt! Du kommer få en vandring du sent kommer glömma! Vi hade ingen karta när vi gick där, utan följde skyltningen på leden. Det är en populär vandring och många som går, därför var inte karta något vi behövde. Leden är rätt tuff de första 2-3 km när man bestiger själva berget, men därefter är det ganska fin och platt vandring:) Hoppas du får en fin tur! Kram

 8. Kalle

  Hej!
  Vilken härlig vandring!
  Jag undrar om leden är skyltad hela vägen? Behöver man karta?
  Tack för inspiration!
  Med vänlig hälsning,
  Kalle

  1. Emma

   Hej! Ja denna vandringen är en av de finaste jag gjort 🙂 Leden är bra skyltad, det är många som går så leden är väl upptrampad, och vi klarade oss utan karta. Hoppas du år en fin tur om du åker dit 🙂

 9. Catrin

  Hej! Vad inspirerande! 🙂 Var ni på en guidad tur eller gav ni er ut själva? Var det svårt att hitta om ni gick själva? 🙂 några speciella förberedelser innan?

 10. Erika

  Hejsan! Det där såg ju helt fantastiskt ut! Jag undrar hur ni tog er till Odda? Om ni flög eller körde bil? Om du orkar svara hehe 🙂

 11. Tove

  Hej! Jag undrar om de kostar något att vandra upp till trolltunga? Behöver man anmäla sig någonstans eller är det bara att gå dit och vandra. Hur många dagar rekomenderar du att man bor i trolltunga/odda? Tacksam för svar.
  mvh Tove

  1. Emma

   Hej! Nej det kostar ingenting att vandra där, bara parkeringen under tiden ni vandrar 🙂 Det är bara att traska upp! Vi hade bara en dag i Trolltunga, men skulle jag åka dit igen skulle jag ta med tält och sätta upp det på någon fin plats och göra lite dagsturer runtomkring. Det fann många olika leder där uppe! Kom ihåg att köpa en karta bara så att du hittar tillbaka (även om det är skyltat). Skulle kanske tillbringa 2-3 nätter där 🙂

 12. annakerstin

  Jag har lite frågor om resan till trolltunga. Kan man nå dig på någon annan sida där vi kan byta lite ord? Om det är okej för dig förstås. Mvh AK

 13. Amanda

  Ser helt fantastiskt ut. Ska själv tillsammans med en kompis åka och vandra i ett par dagar och undrar om du har några bra tips på prylar som är bra att ha med sig? .)

  1. Emma

   Ja Trolltunga var så vackert! Det finns mycket bra att ha med sig, en varm sovsäck, bra kläder och ombyten, utrustning för att kunna äta, snacks (energiförrådet behöver fyllas på ofta), bra skor, regnkläder, ficklampa, en skön ryggsäck osv… 🙂 Hoppas att ni få en härlig vandring!

 14. Ann-Christine Reimer

  Aldrig i mitt liv för något smör i Småland att jag gått ut på någon som helst trolltunga!!! Hujedemig så hemskt! Makalöst vackert, att vi har sådan natur så nära!! men Trolltunga – never, never, never in my life!!!!!!!

stats