emmabarremyr

Emma Barremyr

Svar på frågestund om Tanzaniaresan del 1

Fanns det mycket vegetarisk mat att få tag på i Tanzania? Hur väcktes ert intresse för att åka till Tanzania? Godaste maten du åt under resan? Likaså..serverades ni något oätligt..? Många matfrågor…

Matfrågor gillar jag – älskar ju att prata om mat! Vad gäller maten i Tanzania så var den god, men inte så speciell som den är i t.ex. Italien eller Thailand – där maten verkligen är heeeeelt underbar och varje måltid en ren njutning! Men vi åt mycket gott i Tanzania också. Många fräscha sallader, röror, grönsaker, mycket frukt, grillat i form av fisk, kyckling och köttfiléer, olika grytor, sötpotatis, pumpa, klyftpotatis, risblandningar, nybakade bröd, soppor, såser osv. Under safarin och på Zanzibar bodde vi ju på hotell med frukost, lunch och middagsbuffe och det fanns mycket att välja mellan – även en hel del vegetariskt. Allt smakade väldigt bra och det fanns inget oätligt enligt mig 🙂

Godaste maten åt jag nog på Kilimanjaro? Vet inte om det var för att mat smakar så gott ute i naturen, eller om den faktiskt var godast? Vi hade en duktig kock med oss och jag minns speciellt en pumpasoppa med morot och ingefära, åh vad god den var!

Intresset för att åka till Tanzania, eller framför allt bestiga Kilimanjaro hade funnits hos både mig och Pelle länge och vi hade pratat mycket om det. Vi bestämde oss i somras för att göra slag i saken, vad väntade vi på liksom? Och när vi ändå skulle åka till Tanzania var det ju självklart att vi skulle på safari i Serengeti också – det är ett måste om en är där. Jag ville även till Zanzibar när vi ändå skulle dit, vilket Pelle inte var så noga med. Efter en liten övertalning fick jag dock viljan igenom och väl på plats ångrade han sig inte – det var himla skönt att vila upp sig efter turen på Kilimanjaro och ganska intensiva dagar på safarin – det tyckte vi båda två!

 

IMG_7592

 

Ser underbart ut på bilderna, väldigt vackra bilder. Vad heter hotellet som ni bodde på? PS. Väldigt bra och inspirerande blogg!

Vad roligt att du ser bloggen som inspirerande 🙂 Hotellet som vi bodde på i Zanzibar hette Doubletree by Hilton. Hotellet på safarin tillhör kedjan “Hotels and lodges Tanzania”.

 

IMG_7862

 

Hej! Jag blev så sjukt sugen på att bestiga kilimanjaro efter dina inlägg och jag kommer skapa ett kilimanjaro-konto och spara pengar varje månad till jag skulle åka. Jag är glutenallergiker, går det att få glutenfri mat eller måste man ta med eget då? Kunde ni ha gjort något annorlunda för att undvika den grava höjdsjukan (som det låter som att ni upplevde) ni fick? Eller var ni så förberedda som ni kunde varit?Ingick det hotell dagen före och dagen efter ni besteg berget?

Vad roligt att du blivit inspirerad att åka till Kilimanjaro, jag tror inte att du kommer bli besviken, det är en otroligt häftig upplevelse som jag gärna skulle göra igen (men nu finns det ju andra berg också, hihi)! Vad gäller kosten blev jag tyvärr lite besviken där. Jag hade beställt mjölk och glutenfri mat, men det hade inte gått fram för i sista stunden innan vi skulle börja gå dubbelcheckade de allergier och fick börja plocka bort sånt som de tagit med för att jag inte kunde äta det. Jag är osäker på om de förstod vad gluten var, för jag blev fortfarande serverad bröd, pajer osv. Eftersom jag inte är allergisk så orkade jag inte bry mig, inte heller på safarin eller i Zanzibar då det inte fanns noterat allergikost till mig. Jag åt gluten under hela resan och tog latraspiller de gånger jag åt något med mjölk. Magen var dålig hela tiden och det är svårt att säga om det berodde på att jag åt gluten, på höjden, annan bakterieflora eller något annat. Detta är dock något jag rapporterat till företaget vi reste med eftersom det inte får hända om det gäller personer med riktiga allergier. 

Vad gäller höjdsjukan kunde vi haft bättre förutsättningar. Skulle jag göra om resan skulle jag börja med safari istället för att gå direkt upp på Kilimanjaro. Då hinner kroppen vänja sig vid klimat, höjd osv. Våra förutsättningar var inte jättebra när vi kom till Kilimanjaro då vi inte sovit på två nätter och sen anlände så sent som 12 timmar innan vi skulle påbörja vandringen. Första dagen gick vi upp till 3000 m, och andra dagen 4000 m. Det gick otroligt fort och våra kroppar hade inte en chans att vänja sig. Helst ska en vara i Tanzania två dygn innan vandringen påbörjas och det bästa är att börja med safarin och sen ta Kilimanjaro. Vi träffade flera som gjort detta och de mådde mycket bättre än oss.

Hotellet ingick inte i själva priset på vandringen, men vi bokade lätt till två nätter via företaget vi reste med.

 

IMG_7888

 

Kanske är lite känsligt men vad kostade det? Om du inte vill skriva priset så undrar jag iaf om du ser det generellt som en dyr resa eller inte? Har själv varit på liknande resa men inte lika organiserad som er verkar vara, så undrar lite hur stor skillnad det var i pris.

Jag har inget emot att skriva priserna här. Vill verkligen inte skryta med en “dyr” resa, utan vill att ni som vill göra något liknande ska veta vad som gäller. Flygbiljetterna kostade sammanlagt runt 9000:- per person, Kilimanjaro och safarin kostade runt 24000:- per person och hotellet på zanzibar runt 5500:- per person. Sammanlagt ganska mycket pengar som vi sparat ihop till. Frågar du mig var det värt varenda krona, men då värdesätter jag resor otroligt högt och prioriterar hellre att sätta undan sparpengar till en resa än att slösa pengar på materiella ting!

 

IMG_8786 - Kopia

 

Fler svar kommer inom kort!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats