emmabarremyr

Emma Barremyr

Kokossockret

Hej vänner ♥

Jag tänkte att vi skulle prata om det där kokossockret som ni så många frågar om. Kokos är ju ett riktigt superfood med många bra egenskaper och kan intas i många olika former – olja, mjölk, vattenflingor, chips, mjöl, vinäger, sirap, smör och socker!

Men nu ska vi alltså prata sockret!

Från kokospalmens nektar, som är söt och näringsrik, kommer kokossocker. Kokosträdets blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter och den kokas tills det bildas kristaller, för att därefter malas till ett slags oraffinerat socker. På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. 

Kokossocker består till största delen av vanliga kolhydrater, men koncentrationen av andra näringsämnen är högre än i vanligt socker. Till exempel så innehåller det tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn och fyra gånger mer magnesium än rörsocker. Förutom mineraler så innehåller kokossocker B-vitaminer och antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikalers angrepp. Det har också ett lågt glykemiskt index, bara 35 GI, medan ett vanligt socker har ett GI på 100. Då förstår ni att kokossocker är ett bättre alternativ 🙂

Det är en möjlighet att smaksätta mat och bakverk och samtidigt få med näringsämnen, men slippa det vita sockrets tomma kalorier. 

Använd t.ex. i matlagning, bakning, till efterrätter, på pannkakor, i smoothies, te och kaffe. Eller precis till det som du behöver det till. Det går att ersätta det vanliga sockret med lika andel kokossocker i recepten. 

Kokossocker har en mild och god smak av kola/karamell och det är mjukare i konsistensen vilket gör det lättare att arbeta med. För den som vill, men har svårt att sluta med socker i kaffe och te, kan kokossocker vara ett hälsosammare alternativ att övergå till. 

Källa.

kokossocker

 

Recept med kokossocker:

 

IMG_5647

IMG_5716

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ouroborus

    Hej! Snubblade över ditt inlägg när jag googlade på “kokossocker” och insåg två problem med inlägget. Här kommer lite konstruktiv kritik: Om du tar text från en annan källa så bör det finnas citationstecken så att vi läsare kan se att det är en annan persons text och inte något som du faktiskt skrivit själv. Det är viktigt. Även om du lägger till eller ändrar enstaka ord så är det bättre att citera rakt av med citationstecken och källhänvisning. Sen tycker jag personligen inte att en hemsida som säljer produkten är pålitlig som källa. Någon eller några fler än en källa skadar ju inte heller. Det är viktigt att olika professionella personer i hälsokretsar håller sig till vetenskap, fakta och öppenhet så att vi hindrar spridningen av felaktig information gällande hälsa och träning. Lycka till med allt i framtiden!☺ Peace!

  2. uppochhoppa

    En bra påminnelse att jag borde använda den där påsen som står i skafferiet. Jag är ju inte alls rädd för vanligt vitt socker – men när jag kämpar för att få i mig järn kan jag ju lika gärna söta med det med mer järn i – de gånger jag sötar! tack!

stats