Emma Barremyr

Fisk- och räksoppa med saffran och basilika

Hej vänner ♥

Det här är bra fredagsmat.

En alldeles ljuvlig fisk- och räksoppa med saffran och basilika serverades med kokosbröd + ost och en sallad på spenat, tomat och röd paprika hos oss förra fredagen.

Och vad jag förstod på Pelle kan detta varit något av det godaste jag serverat honom! Det var en riktigt nöjd kille som satt vid bordet och mumsade i sig middagen.

Det var en nöjd Emma också såklart! Jag gillar dessutom att det börjar närma sig jul igen – det betyder ju att man får laga massa mat på saffran igen (det får man väl hela året om egentligen, men jag tycker det smakar bäst runt jul och håller mig gärna tills dess – då blir det extra speciellt).

En värmande soppa i höstmörkret, tända ljus, julsmaker, trevligt sällskap (världens bästa sambo) och en stilla stund att vara i. Det är mysfaktor hög. Ett bra avslut på jobbveckan och en bra början på helgen!

img_5900

Ingredienser (2 portioner):

 • 2 laxfiléer (eller annan fisk)
 • 500 g räkor med skal
 • 1 gul lök
 • 1 stor vitlök
 • 1/2 kruka basilika
 • 0,5 g saffran
 • 1 tsk sambal oelek
 • 2 dl vitt matlagningsvin
 • 2 dl (havre)grädde
 • 1 fiskbuljong
 • Salt och peppar
 • Olja

Skala räkorna. Hacka lök, vitlök och basilika. Fräs sedan allt i en gryta med olja och saffran. Häll på vin, grädde, sambal oelek, fiskbuljong, salt och peppar. Koka upp och lägg sedan i fisken som du skurit i bitar. Låt koka på låg värme några minuter innan du lägger i räkorna (spara några till garnering) och rör om. Häll upp i djupa skålar, lägg några räkor och lite basilika som topping. Ät med ett gott bröd och kanske en klick turkisk yoghurt/ créme fraiche om du önskar!

img_5902

IMG_5907

 

Nu tycker jag att ni gör denna goda och enkla fisksoppa i helgen!

Trevlig fredag till er! 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Hej! Jag har lite (många) funderingar som jag hoppas du kan svara på.
  Jag bakade din nötlimpa igår (supergood!!), men istället för yoghurt använde jag kvarg, varför gör folk inte det? Har nästintill aldrig sett ett bröd med kvarg? Är det inte bra med kvarg, nyttigare med youhurt? Gillar ni inte konstistensen?

  Nu när det börjar närma sig jul och jag inte kan äta något onyttigt alls pga magsjukdom, och jag är helt GALEN i jul, det är det bästa jag vet, men då kommer vi till maten… Risgrynsgröt har jag lite problem med att hitta ett gott och som verkligen smakar tomtegröt, har du något bra recept? Har du några favoritrecept på julbak (lussekatter hittar jag inga!), julmiddagar, juliga frukostar mm ? 😀 Har även önskat mig pt online i julklapp, åh håll tummarna så att du kan hjälpa mig! 😀

  Jag lagar även middag några gånger i veckan, har du några bra recept, tips eller liknande? 😀

  Sen så vet jag att du har gjort detox, jag är super sugen på det, men jag vet inte riiktigt hur det går till. Tyckte att du gjorde ett bra upplägg med rawfood i början, hur tyckte du det var, rekommenderar du det? Då jag går i skolan blir det lite problem känner jag, men åh vad jag vill! Har du något förslag? skippa skolan? hehe 😉

  Måste också bara berätta hur UNDERBAR din blogg är! helt suverän! Jag skulle vilja bo hos dig, sådan god mat, bra syn på livet, roliga händelser. allt! Har du några måbra tips? skulle vara jätte kul att se, är väldigt intresserad utav träning,mat och hälsa i sig och jag längtar så tills jag själv ska börja utbilda mig, (går första året på gymnasiet).. Nu ska jag försöka sluta skriva, hehe.

  KRAM!

  1. Emma

   Kvarg eller yoghurt, det blir typ samma – lite mer protein i kvarg dock! Jag har bakat med kvarg många gånger, men inte just i det brödet!

   Jag har en kategori som heter ”jul”, du kan ju kolla där och se om det är något recept som du kan äta (har även ett recept på lussebullar där) :p Och under fliken ”recept” hittar du massa tips och idéer!

   Här –> http://www.ptbyemma.se/blog/2013/09/detox-utvardering/ kan du läsa om detoxen! Tycker inte att du ska skippa skolan dock, is¨fall skulle jag rekommendera dig att göra det på ett lov eller liknande 🙂

   Vad söt du är, tack! Håller alla mina tummar och tår för att du får PT-online i julklapp 🙂

   Kram

 2. Ulrika

  Hej Emma!
  För ett tag sen la du upp en bild på jordnötsgröt med hemkokt äppelmos där recept på äppelmoset skulle komma. Men det har det inte gjort va?? 🙂
  Skulle hemskt gärna vilja ha ett recept på äppelmos från dig, har vart sugen på det i flera veckor nu men jag vill ju såklart göra ett som är bra & nyttigt också & det är jag helt säker på att ditt är 🙂
  Kram

  1. Emma

   Just det, jag har helt glömt bort äppelmoset – det ligger i frysen – men jag skalade 10 äpplen och kärnade ur dem och kokade tillsammans med 5 dadlar tills äpplena blev mjuka. Hällde bort vattnet och mixade sedan med vaniljpulver – blev jättegott 🙂

  1. Emma

   Du får cancer av allt du äter idag och någonstans måste det dras en gräns! Jag äter sällan skräp och ”annan dålig mat” så om jag får i mig lite dåliga saker i form av jordnötssmör känns skit samma. Det är min åsikt 🙂 Jordnötssmör är GOTT och innehåller också mycket bra saker! 🙂

stats