Emma Barremyr

Att skapa hälsosamma rutiner

Hej ♥

Jag fick önskemål från en läsare att skriva ett inlägg om hur man gör för att skapa en hälsosam grund i sina vardagsrutiner. Jag är medveten om att det kan vara otroligt svårt att ändra vanor och börja leva ”hälsosamt”. Att skapa nya vanor tar tid, det tar faktiskt så länge som upp till tre månader innan en ny vana sätter sig. Så för dig som kämpar – ge inte upp för lätt, låt det ta tid och var inte för hård mot dig själv.

Det viktigaste är att skapa en bra grund som passar just dig. Du måste BESTÄMMA dig och du måste framförallt vilja och tro på dig själv.

Jag ger dig lite tips på vägen:

  • Ät på bestämda tider (frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål varje dag)
  • Planera maten i förväg. Ta t.ex. en söndagsfika då du/ ni skriver en mat + handlingslista (inkludera även mellanmål) så sparar du mycket tid för kommande vecka.
  • Planera även träningen och träna bara sånt som är roligt för dig. Är träningen planerad och rolig blir den oftast av. Ett annat tips kan vara att träna tillsammans med en vän (eller en PT :p), då blir det både umgänge och träning i samma smäll.
  • Gör en prioriteringslista – vad är viktigt i ditt liv? Vad VILL DU lägga tid på? Finns det något du kan plocka bort? Bör lägga till?
  • Gå och lägg dig i tid och se till att få den sömnen du behöver.
  • Börja med en sak i taget – t.ex. att plocka bort socker från kosten, ät 2 frukter om dagen och grönsaker till maten, lägg in ett extra träningspass i veckan, vardagsmotionera osv…
  • Och en VIKTIG punkt: jämför dig aldrig med någon annan och dennes vardag och rutiner. Utgå från dig själv och det du mår bäst av! Jämför du dig skapar det lätt stress och kan göra dig omotiverad. DU ska vara i FOKUS!

Jag själv håller för tillfället på att skapa en ny vana i mitt liv. YOGAN. Det är inte lätt, även om jag älskar att yoga och känner dess positiva effekter är det så lätt att prioritera bort. Men jag jobbar på det och det går framåt. Jag ger inte upp. Jag jobbar med att prioritera yogan helt enkelt och har valt att lägga mindre tid på t.ex. slösurfande och sociala medier. Är tiden knapp är det prioritering som gäller.

måndag4

 

PS. Här <– (klick) kan du läsa om min planering vad gäller maten.

Lycka till!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    Smarta råd! 🙂 Rutiner är a och o.

    Hemma hos oss har vi kommit på att det hjälper oss att skapa rutiner kring tråkiga saker som t ex städa i köket/plocka i och ur diskmaskinen. Jag gör det alltid efter frukost och min man tar alltid hand om det på kvällen. Då vet vi vad som gäller och det är bara att göra utan att fundera. Vi städar varje söndag och vi tvättar en kväll i veckan då behöver man inte tänka på att man borde resten av veckan, utan kan ägna sig åt allt det andra.

    Läste rådet om att skapa rutiner och sluföra cirklar, som de kallar det, i en mindfulnessbok. Att slutföra cirklar innebär att städning ingår när man t ex lagar mat, att sortera och hänga in rena kläder efter att man har tvättat, eller om man påbörjar något så ser man till att avsluta det innan man ger sig på nästa sak, man lägger tillbaka saker på sin rätta plats när man har använt dem etc. Allt för att kunna skapa en så harmonisk miljö som möjligt så att man kan vara mindfull och inte låta störande moment ta energi.

    1. Emma

      Tack 🙂 Och tack för att du delade med dig du också. Vi har också rutiner med allt ”tråkiga” här hemma som städning och liknande, skönt att ha och att hjälpas åt! Tror absolut det du säger om att slutföra något innan man påbörjar något annat, det är ju så skönt att ”få något gjort”! 🙂

stats