Emma Barremyr

Träningsplan för att bestiga Kilimanjaros topp

Hej vänner ♥

Imorgon är det 11 veckor kvar tills vi flyger till Tanzania på äventyr! Efter en dålig träningsperiod är jag nu tillbaka i spåret och redo att satsa mot målet – Kilimanjaros topp. Jag har därför gjort en träningsplan till mig själv. Jag jobbar hela dagarna med att planera andras träning, men min egen blir sällan planerad. Därför känns det nu extra kul med en plan att följa, som dessutom ska leda mig till mitt mål. Wiiiiiiieeee!

Planen ser ut såhär:

 • 3 konditionspass per vecka

Här kommer jag varva distans (lätt löpning eller pw), snabbdistans (5-10 km) och intervallpass. Intervallerna kommer köras i backe så ofta som möjligt (grenspecifikt – upp ska vi) och distanspassen som också gärna får bli långa promenader (eftersom det är just gå vi kommer göra om man nu ska tänka grenspecifikt) i vandringskängor och med ryggsäck.

 • 3 styrkepass per vecka

Styrkepassen har jag delat in i tresplit där jag kommer köra ben och ländrygg i ett pass, bröst, axlar och triceps i ett pass och rygg, biceps och mage i ett pass. I styrkepassen kommer jag fokusera på grenspecifika övningar och variation.

 • Minst 1 vilodag per vecka

Vilan är viktig för återhämtningen och återuppbyggnaden av kroppen.

 • Rehabilitering och skadeförebyggande träning

Kanske den allra viktigaste träningen. Mina hälsenor är klena och har alltid varit. Under förra årets vandring drabbades jag av hälseneinflammation och det ska jag nu försöka förebygga med hjälp av excentriska tåhävningar, massage (gärna varje dag) och genom att vänja hälarna att gå i vandringskängorna. Jag kommer även lägga in lite excentriska styrkeövningar, t.ex. lårcurl för att stärka upp framsida lår osv, träna mycket på balansplatta för att träna upp småmuskler i fötter och knäleder samt se till att ha en stark rygg och core (iallafall fokusera på att underhålla det jag har :p).

 • Promenader och vardagsmotion

Jag behöver vänja kroppen att gå mycket och vara igång. Egentligen så är det inget nytt för mig eftersom jag ofta går/ cyklar och inte äger någon bil. Men jag gillar att vara aktiv och mår bra av att röra på mig så det blir nog inga problem!

IMG_9277 - Kopia
Bild från förra årets vandring då vi gick Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta

 

Roligt med en plan att följa, även om passen inte är planerade i detalj! För mig kommer det här äventyret bli den största fysiska utmaningen hittills i mitt liv och jag vill därför komma väl förberedd 🙂

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. En annan Ida

  Härligt med berg! Jag försökte bestiga Mt Kenya förra vintern men fick tyvärr vända om efter 2000 m pga höjdsjuka. Ett tips jag fick då, som jag tänkte dela med mig av, är medicin mot ödem att ta i förebyggande syfte. På berget träffade jag ett finskt par med erfarenhet av just berg och de använde dessa tabletter i förebyggande syfte mot höjdsjuka. Eftersom höjdsjuka kan drabba vem som helst och är väldigt allvarligt, är det synd att låta risken att drabbas äventyra upplevelsen av bergsbestigningen! Jag vet inte vad denna medicin heter men den äf receptbelagd. Lycka till!

 2. Ida

  Ser ut som ett härligt träningsschema, är ju så kul när man har något speciellt att träna inför!

  Jag har precis gjort nutellagranolan, SÅ GOTT! halva satsen är redan slut 🙂 men jag har en liten fråga om nötsmörer/nutella, vet du hur länge håller det i kylen? funderar på att börja göra lite större satser då det ju tar slut så snabbt 🙂 i nutellan brukar jag blanda i nån dadel för att få lite sötma, det borde kanske påverka hållbarheten?

  hemskt tacksam om du har något svar på detta, ha en fin helg och tack för din fantastiska blogg!

 3. Anna

  Hej Emma!

  Jag har en del frågor om just hälseneinflammation! Jag har haft hälseneinflammation sedan jag var 15 år.. Nu är jag snart 22. Jag har prövat väldigt många metoder för att förebygga dem så som övningar, MASSA muskelsalvor och massage, samt tabletter… Ingenting av det har hjälp.. Undrar bara vad excentriska tåhävningar är för något? Har du några fler tips om vad jag kan göra? Jag fick även höra att jag kanske har kroniskt hälseneinflammation. Men det kan ju inte stämma?! Det låter ju inte vettigt…!

  Lycka till med bergbestigningen!

  1. Emma

   Excentriska tåhävningar är när du jobbar långsamt på ”nervägen” i övningen. En fot i taget – detta stärker upp hälsenan. Annars är det bra att massera, foamrolla mm. Hoppas du hittar något som gör det bättre! Kram

stats